Коментари - Русия подготвя най-мощния суперкомпютър в Европа | IT.dir.bg
назад

Русия подготвя най-мощния суперкомпютър в Европа

Най-големият в Европа суперкомпютър с производителност 10 петафлопса в най-скоро време ще започне работа в Русия.

Обратно в новината

Коментари - Русия подготвя най-мощния суперкомпютър в Европа | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ти ли си Путку ? Ти ли си хане ?! Защо те понижиха и те пратиха да оцапваш техническия форум а не те оставиха в онова кално място - политиката. Спрете моля ви Хан Пукту (с псевдоним Ай-Сиктир-Бе-Куку -146) който е оакал полвината от мненията. С него и такива като него се бламира форума като цяло.

Много глупаци се изказаха "компетентно", и това е хубаво, защото като дойде момента да им го набием у заде, ще им стане още по хубаво:)

Първо си го изкарайте от "у заде"и тогава им го набивайта,ако вече не ви е харесало да си ви стои у заде за вечни времена.За комунизъм и хомосексуализъм,лекарство няма.

Абе, какво се пулите - иречек е хането путку. Плащат му на хайванчето, затова дращи глупости.

Не проумявам, след като всички специалисти и учени сме се събрали тук, кой движи в това време прогреса? :))

Другари, много съм огорчен от нецензурното към мен отношение на някои другари? Аз само Ви представям извадки от официалната съветска преса и си позвалявам да споделя някои събития, в които лично съм участвал.

Ти си боклук.

Ти ли си Путку ? Ти ли си хане ?! Защо те понижиха и те пратиха да оцапваш техническия форум а не те оставиха в онова кално място - политиката. Спрете моля ви Хан Пукту (с псевдоним Ай-Сиктир-Бе-Куку -146) който е оакал полвината от мненията. С него и такива като него се бламира форума като цяло.

Спорът Ви за процесорите е безмислен, защото в специализираните US агенции (NSA напр.) има технологии, които не сте и сънували.

Над 35 коментара!?! Спри се бе човек.

Нееевероятен довод. Напълно невъзможен за доказване. След малко очаквам да ни цитираш научна фантастика.

Посетете nsagov, за лекичко ограмотяване.

Къде отиват да следват (с прилични стипендии) българчетата, които печелят международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, информатика ?

САЩ, Китай, Германия, Англия, Русия, Япония.

Грешите, единствено и само в Съветския съюз.

Koлко много комплексирани мижитурки са се събрали тука.

Съдебен процес срещу СЪВЕТСКИ ШПИОНИ, КРАДЦИ на високопроизводителни изчислителни технологии - USA, 2012г. Същите работи (кражбите) правеха през 1980-те години тандема Огнян Дойнов - Стоян Марков. Нищо ново под слънцето. Изоставането продължава.

Платен драскач в коментарите на дир-а 2013г.

Или нов ник на KGB/IQ146!?

или просто капут

Миналата година Русия създаде десетия по мощност суперкомпютър в света изцяло с руски части, процесори и памети. Казва се Ломоносов и се използва за моделиране на процеси в квантовата механика. IBM не биха продали на Русия толкова мощен компютър ако Русия не би могла сама да си го направи!

И този за който пишеш, и обсъждания в темата са с процесори Intel. Защо им ги продават? Понеже много добре разбират къде им е изгодата. А изгодата на Intel не идва само от продажбите. Същите имат в Русия поне десет изследователски центъра. Изглежда, че шефовете на Intel гледат телевизори с нормални цветове. Докато много хора тук имат само двуцветни. Такива едни цветове наречени комунизм и антикомунизъм.

Миналата година Русия увеличи драстично експорта на ВИСОКОПРОИЗВОДИТЕЛНИ ПРОСТИТУТКИ, което хвърли в ужас загниващия англо-саксонски капитализъм (спокойно, съветският капитализъм е в непрестанен възход).

za razlika ot majkati

Това не е изненада! След като от години държат рекорда за най-голямо джудже в света, то това е едно очаквано развитие на нещата ......

Аман от тъпи политически поклони и тука. Руснаците били такива, Американците онакива... Какво ви ебе?! А какво ги ебе пък специалистите (извинете тъпия изказ)?! Един добър специалист далие червен, син, зелен или жълт на кафяви петна в зависимост от партията си не престава да бъде по-малко специалист. Затова къщи и блокобе на по 100, 50 и 30 години са по-добре от новопостроени. Като им трябва на руснаците ще си го направят. С какви части - не знам, но има за какво да го ползват. Защото си запазиха мозъците. А ние - тука като ви гледам нивото повечето не разбират и идеята за подобен супер-компютър и изобщо какво предимство дава. Да ви успокоя и аз като мозък съм се изнесъл... бахти пропадането на нацията...

Много се радвам, че давате потвърждение на теорията Мъри-Хернстейн. Благодаря Ви.

Абе, ти цял ден пишеш във форума под всеки пост, като някой психар. Нямаш ли си приятелка да и обърнеш внимание? Няма да се учудя, ако си някой неудачник живеещ още с родителите си.

Русия на можа да победи в афганистан и Чечня независимо от огромното превъзходство в техника и жива сила Загуби много територии, които беше окупирала Засега е спасява само че там където е нефта и газа, народите са малки и слаби и Русия им го краде безнаказано

Много си тъп и ще си умреш тъп брат.....съжалявам другите около теб.

Невъзможно е да си друг освен руснак.Само в техните кухи кратуни може да се ражда такава ясна и завършена мисъл и думи."дурак-глупак,тъпак",когато немогат да отговорят на правилно зададен въпрос.Тъпи и пияни лекета.

а америка да не се справи с виетнам и афганистан

Руският компютър ще бъде с части на IBM IBM е най-големия световен производител на суперкомпютри и на практика другите нямат и 30% пазарен дял Това че руснаците ще си купят компютър от IBM е хубаво, но не означава че те ще го произведат Русия има икономика основана на добив и износ на суровини, а не на иновации и технологии Държава от типа на арабите, за съжаление на децата на руските блядки, които заливат подобни теми в българските форуми Русия има най-много емигранти в Белия свят, а обратен поток не се наблюдава

Сега идва ред на драскачите-псувачи, блядкини отрочета, както много сполучливо ги определихте!

Ти ако беше такъв разбирач, щеше да го коригираш. Без злоба. Няма да е с части на IBM, а на Intel (основна мощ от Xeon Phi). Общо взето няма ралика за политическото лаене, но показва знание на темата.

естествено, че ще е с IBM части, освен ако празни бутилки от водка не биха могли да се използват за процесори,памет и т.н.

Съдебен процес срещу СЪВЕТСКИ ШПИОНИ, КРАДЦИ на високопроизводителни изчислителни технологии - САЩ, 2012г.

Уважаеми дирчета, моля да съдействате за идентифициране на лицето Синьор Дон Амичи, за което има силни съмнения, че е съветски шпионин и да уведомите ДАНС.

Разбира се че технологиите са важно нещо в съвременният свят.Именно за това и не мога да си отговоря на въпроса след като разликата в технологичното ниво на американците и талибаните е огромно защо все пак победиха последните.Или ще се намери смелчак да каже че американците са победители.Или защо победените иракчани отново превъоръжават армията си с руско оръжие въпреки съпротивата на американците.

Отдавна е установено (Мъри-Хернстейн, 1993г.), че тъпанарите са хилядократно повече от нормалните, интелегентни хора. Затова светът е на това дередже. Ентропия, другарю. Кво да го правиш?

Те такива като тебе, които в тоалетна да ги заключиш ще намерят какво да ядат, винаги имат обяснение за всичко. И анонимно зад клавиатурката са много смели...

Къде отиват да следват (с прилични стипендии) българчетата, победители в много международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, информатика? Там където се чувстват оценени и следователно щастливи. Двете ни деца отдавна защитиха (с пълни стипендии) докторати в омразния ви запад.

Вие най-вероятно сте работили в САЩ като съветски шпиони. Ще Ви разкрием, не се безпокойте.

В далечната 1983г. в института, в който работех един военен ни замайваше какви супер технологии имат руснаците и какви чудо совалки и ракети имат. Сега повечето мислещи хора са наясно с блъфовете на руснаците, особено в областта на електрониката и изчислителната техника и технологии.

Самата истина. Прочетете спомените на соц-шефа на РУМНО-то, ген.В.Зикулов, за да видите какво е било прехваленото ниво на т.н. бойци на тихия фронт.

... един друг блъф? Наречен Стратегическа Отбранителна Инициативя (може и в друг словоред). За разлика от други, това беше публичен блъф. Помня, че по телевизията имаше интересна анимация на лазери, алектромагнитни оръдия и всякакви други... :)))

досадна грешка

Уважаеми дирчета, в махалата има един трайно безработен, бавноразвиващ се индивид. Бихте ли го назначили на щат при Вас, за писач-възхвалител или писач-псувач? Жду ответа, как соловей лета!

Съдебен процес в USA срещу съветски шпиони, крадци на високопроизводителни изчислителни технологии - 2012г.

Уважаеми писачи-псувачи, защо не коментирате този прогресивен факт?

Съветските микро-компютри - Най-големите микро-компютри в света!

Руснаците бяха написали в техен каталог за интегрални схеми за една тяхна цифрова IC: разрядность - не менее десятьi. Може на теб да ти се падне и 24 битова. Жалки напъни. Браво на Иречек!

Уважаеми дирчета, моля махнете пропагандната рубрика "съветските суперкомпютри най-великите в света".

Сетих се със закъснение един факт от преди години.Дано като го разскажа го оцените.Руско конструкторско бюро създава зенитна ракета която е много ефективна и американците хабер си нямат от нея.Бюрота им я продава а мисля че и гръцката зенитна отбрана също е руска независимо че са в НАТО.Питат шефа на бюрото това не е ли опасно за Русия.Той отговаря-докато я разучат и започнат да я произвеждат ние с тия пари ще сме готови със следващо поколение ракети.Както и стана.Та въпроса кой е по напред няма еднозначен отговор.

Много са напред, затова РУХНАХА като кула от карти през 1989г. Г-не, в ред ли сте? Апропо каква е специалността Ви? Аз съм правил военни разработки и за Бг, и за Варшавския съюз. Представяте ли си какво ниво на достъп съм имал?

със сигурност зная за рухването на едни други кули в сащ ,при това при наличието на най- високите технилогии,най- мощната армия и супер цру.как да не те напсува човек?

Иван Додов

Защото Горбачов беше английски предател. Нещата щяха да се развият по друг начин без него.

Работих 10 год.в Русия и след това 10 год.в САЩ.Това ме поставя в привилигировано положение в тая дискусия която е колкото технологична толкова и политическа.Същноста на тоя въпрос в действителност е много проста.Един добър специалист навсякъде в света ще взема добра заплата.Важното е къде ще живее по щастливо.Сигурно всеки има приятел в Америка който е доволен от работа и заплата.Но вие по добре го попитайте дали е щаслив.И за Русия.Там много наши българи са мръзнали и бачкали.Едва ли ще намерите обаче човек който да се оплаче от това.Даже напротив-всички се хвалят от начина си на живот.Сещате се защо нали.Сега за технологиите.Уверявам ви че Русия и Америка са много по близки страни отколкото си мислите.В това сложно време това което ги обединява е много повече от това което ги разделя.И почти е сигурно че ако Америка открие нащо значимо за човеч еството след кратко време то става достояние на всички.Така както и огромните руски суровини служат на всички които се нуждаят от тях.Света е наистина стана едно голями село.

Съдебен процес в САЩ срещу руски шпиони крадци на високопроизводителни изчислителни технологии - 2012г. Много се обичат та се съдят.

Ми те и Самсунг и айфоня непрекъснато се съдят, ама това не пречи Самсунг да произвежда всички части за айфоня :)))

В САЩ живеят няколко милиона руски емигрант Избягали са от Русия, както и ти. Сигурно от щастлив живот 1/4 от руснаците е емигрирала Този факт е достатъчен да не обръщаме внимание на плоската ти пропаганда Никой не бяга от хубавото, затова и никой руснак от нашите форуми не се връща в Русия

Уважаеми дирчета, не е ли време да закриете прогресивната рубрика "съветските наука и техника" най-великите в света. Огледайте се, светът е пълен с истински, революционни открития в биотехнологии, генетика, нанотехнологии, медицина и какво ли още не. Живеете още в 1950-те години на безкрайната възхвала.

Те такива като тебе, които в тоалетна да ги заключиш ще намерят какво да ядат, винаги имат обяснение за всичко. И анонимно зад клавиатурката са много смели...

От дъжд на вятър споменават за руснаците и не виждам какво лошо има от това. Аман от фоби като вас

Ще ми върви ли на този комп Крайзис-а без да насича?

Скъпи висарионовци! Влезте в сайта на кой и да е USA университет от първите 100, и ще видите как всеки божи ден се бълват открития във всички области на човешкото знание. Една малка страна като Бг, не може да си позволи толкова много тъпаци.

Не може бай Иречек, как така???Русия е най велика, Путин е слънце, а Медведев - луна, нещо си в грешка. А, забравих, а Ленин е измисли кирилицата, по - добре е да се казва лененица или руска азбука поне, аааа.

А българите създадоха кирилицата ! И са най-старата държава в Европа ! Даже успяха да откраднат трупа на Чарли Чаплин и да искат откуп от семейството му. И освен това са горди със своите американски научни постижения ! :D

Я влез в сайта на който и да е щатски университет и виж дали ще откриеш и 5 имена на американци, като съавтори на откритията. За улеснение може да използваш годишниците им.

USA са страната на световната интелегенция. Там е реализиран марксизма с една малка разлика - Интелектуалци (не пролетарии) от цял свят, обединявайте се.

Е щом е руско, няма начин да не е най-голямо. А дали ще работи, е друга работа.

Хахаха, коментарите тук само доказват една хубава приказка. А тя е, че българите като не могат да измислят нещо, задължително се смеят на руснаците. Не е случайно, че Русия е в Г8, а България - в 5-та глуха. :) Ебати жалкия народ сме, не е реално ! :D

Русия е в Г8 заради геополитическото си влияние , а по икономически показатели няма никакво място там. Я да видим една съпоствима като структура на икономиката държава- Австралия . Страна чието благоденствие се осигурява от огромните минерални ресурси. Къде са австралийците къде са руснаците . Ако Германия , Англия , или да кажем Япония имаха този ресурс с който разполага Русия щяха да са хиляда години напред , а хората да живеят вече наистина и по други планети ... Колко пъти и къде сте пътували из Русия ? Извън Питер и Москва има още 5-6 града около които има изградена инфраструктура. Хубав път другаде може да видите само като наближите на 50-60 км. съответният областен град ,а в станалата част пътната мрежа на България ще ви се стори като чудо невиждано ;-) Познавам и уважавам руската литература и култура , големите мозъци които Русия е дала на света и които продължава да дава , но те работят в други държави. Нека обаче не говорим за икономика.

Никой не твърди, че Русия е с най-добрата икономика в света. Имат още доста да вървят, докато стигнат Япония например, но е факт, че вървят уверено по правия път. Аз просто се смея на това, че българи имат наглостта и самочувствието да се подиграват на руснаци, вместо да се свиваме като помияри от срам от факта, че точно с технологии и ноу-хау на въпросните "пияници" се правят 2/3 от нещата у нас. При това технологии и ноу-хау, които самите руснаци вече не ползват - щото ние сме толкова интелигентни, че дори не се усещаме кога сме с 40 години назад.

Да, Русия и България са съпоставими, само от гледна точка на руския модел.СССР завладя България и наложи комунизмът.Днес все повече се откъсваме от Руската сган. А колко е велика Русия не знам, ама тук е пълно с руснаци, работят по аптеки, продават на пазари и прочее-значи нещо не им харесва в посткомунистическа русия.

Моля те, постарай се да си оправиш пълния и краткия член, преди да завършиш висшето си образование. Нали си европеец. :)

Некадърнико, след Октомврийската революция в България идва доста т.н. белогвардейци от Русия. И до днес тия хора са част от държавата ни. По време на СОЦА - нашите работяги си вземаха рускини за съпруги. След 10 ноември има известно преселение на руснаци - но броя им не е чак толкова фрапиращ.

Виждам, че в дира има много верни последователи на Висарион. Къде става записването?

Е как къде, в Руския дом, в БСП, Атака, в кръчмата и в клубовете за бавноразвиващи се .

е как къде .на ДОНДУКОВ -1и2 на булеврд РУСКИ - В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, в катедралния патриаршески храм АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ на опашката на коня на ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ и по цялата ГРАФ ИГНАТИЕВ.миже и на РУСКИ ПАМЕТНИК или при ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ. А ВИЕ БЛЯД КЪДЕ СЕ ЗАПИСВАТЕ НА ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ АМЕРИКАНСКИ УБИЙЦИ ПРИ БОМБАРДИРОВКАТА НА СОФИЯ? КЪДЕ БЕШЕ ПОД КУРСК ГНИДО?

Ало, психиатрията, помощ....

Ех, не се спряха да се излагат. Горките руски палячовци - и чеп за зеле не става от тях, но се бутат сред големите. :) Е, поне има на какво да се смее, ако не друго.

Руснаците не се излагат. Те много добре си знаят нивото и се мъчат да преодолеят изоставането си в много области, това е цялата им история от Петър I до сега, но все неуспяват горките. ИЗЛАГАТ СЕ МЕСТНИТЕ ЛАКЕИ-РУБЛАДЖИИ, които без руския окупатор ще метат улици, ще мият WC-та, а няма да се упражняват на капитализъм.

Много сте компетентни бе. И за миячи на чинии не ви искат вече.

чуждолизец храбър?

Отрепката си ти, а ние сме българи, които не лижем руския задник.

jizast

Руските микропроцесори, най-големите микропроцесори в света.

Копеле, мозъкът ти окончателно се е втвърдил в средата на 80-те.

Копеле е на майка ти сина,

Под най-мощен явно са имали предвид консумирана мощност.

Индия, Китай, прогресивните арабски народи и цялото прогресивно човечество, начело с великия съветски съюз в най-скоро време ще разгромят гнилия американски империализъм.

Виж какво, бай Иречек, няма на света по-големи компютърни виртуози от руските хакери. Те за частици от секундата могат да сринат и най-закодираните американски сайтове!

jizast

Не може ли тебе...че си по-сладък...

Употребата на бъдеще време е стратегически похват и то напълно безплатен

Не е далеч денят, когато Съединените щати ще рухнат икономически и политически под напора на Комунистически Китай и събуждащата се всемирна Русия! Това е неминуемо! И тогава на самозабравилите се днес американски лакеи сигурно ще им стане тясно!

Коя е причината за европейската и световна криза? А? Отговор: причината е кризата в Щатите. Така че т.пако, преди да пропаднат САЩ ще пропадне Европа и света, а Русия и Китай вече отдавна са пропаднали за нормалните хора имали нещастието да се появят и останат в тях. Но пък за такива като теб съм сигурен че са рай на земята.

Иван Додов

Груба грешка драги ми Смехурко (Glupak). Евразия и САЩ (дете на Евразия) НЕ СА СВЕТА !!! Поразгледай малко картата и пак се върни тук да размислиш.

USA помагат на СССР с изчислителни технологии, за да могат съветите военно да сдържат Китай, който лакомо се облизва за ресурсите на сибир. Без съвременни изчислителни технологии, съветите са безпомощни. Един от многото примери е провалът на Марс.

Поредната комуноидна измама. В областта на микроелектрониката СССР са столетия след USA. Това се коментира с тревога в много съветски медии, включително и електронни. Всеки може го прочете в Нета. Готвят манджа с американски продукти. В края на 2012г. в USA започна процес срещу съветски шпиони крадци на изчислителни технологии.

В кои медии - тези на Сорос и неговия хазарски представител Гари Каспаров ? В знанията не може народ от Света (да не говорим пък за народ като Руския ) да бъде столетия назад. Знанията са от Бога и са за всички - кой ги е открил (на кой Господ е поръчал да ги каже на другите ...). Ако се занимаваш професионално с изчислителна техника (компютърни технологии) на ниво над обикновен аутсорсен кодировщик щеше да знаеш, че в "битовите" компютърни технологии руснаците са на точно същото място като франсета и холандци и доста по-напред от немци, шведи, италианци и всички останали европейци. В стратегическите и научни "изчисления" са много по-напред от евразийските нации и се конкурират с американциите и конкурират/кооперират с китайци и индийци по обясними причини - имат стратегически планове и "потребление" на таква наука. Айде да не дрънкаме глупости за СССР микроелектрониката. По онова време точно тази електроника се конкурираше с хамериканската - но сега и двата вида промишленост от онова време ги няма.

В КРАЯ НА 1912г. В САЩ ЗАПОЧНА СЪДЕБЕН ПРОЦЕС СРЕЩУ РУСКИ ШПИОНИ КРАДЦИ НА ВИСОКОПРОИЗВОДИТЕЛНИ ИЗЧИСЛИТЕЛНИ ТЕХНДЛОГИИ.

от кристали на водка *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Щото водка не се употребява в Канада, Финландия, Холандия, Швеция, Англия и др. където алкохолизма е проблем номер едно на нациите (казано на глас от тях самите).

бре че от къде намериха толкоз много лампи

поредното доказателство че умните руснаци избират американското :))

процесорите са от руския интел :)))))))))

а ОС - Линукс.

Аз не мога да разбера нещо....статията е озаглавена "Русия подготвя най-мощния суперкомпютър в Европа". В нея нищо не пише за това кой мрази руснаци , американци... и т.н. За това моля хората който си изкарват парите като пишат глупости за Русия в интернет ...да помислят....ами значи тук не се говори , че любимата Великобритания или Германия или някой друг Европейски Евро-Атлантически колос , прави го именно Русия. Ами след 10-15 години грабежи и "демократични" управители като българските тази страна е успяла да се съвземе.... и изостава само от САЩ в сверата на технологийте..... браво , значи руснаците са на прав път.... след още пет години може и да са лидери...защо не. Мен ме интересува друго..... защото съм българин а не американец или турчин например... интересува ме КАКВО ПРАВИ БЪЛГАИЯ....ЗАТЪВА В БЛАТОТО.... След 20 години все успешни "демократични" :) управлвния ние де факто вече не произвеждаме НИЩО... Браво на всички българи и американофили и турци... Българите в момента са известни с това , че масово емигрират в Англия и Холандия например , защото са супер бедни и местните правителства плашат обществеността си с Българските бедняци просяци и крадци...БРАВО.

Браво на майка ти, браво на татко ти

Ти наистина ли не сещаш защо руснаците са добре за момента. Помисли марлко. Колко плащаш на бензиностанцията. Колко плащаш за газ. Колко плащаш за парно. Сега сети ли се. Навремето Рейгън ги съсипа като свали цената на петрола до 16 долара за барел. Те имат в земята. В главите немат нищо. Също като нас, но за нас важи само второто.

Mда руски суперкомпютър с американски процесори :-)

използва К155ЛА3 :):):)

Mда руски суперкомпютър с американски процесори :-),създадени от руски,китайски,индийски и други европейски учени...

... и казваш нито един американец , защото те по дифолт са малоумни и неграмотни ??? Явно са достатъчно умни за да създадат среда в която хора от всякакви националности да дават всичко най-добро от себе си и САЩ да печели от техните умове.

Що е то руски нано технологии?Всичко което се завива и развива с ключ по-малък от номер 13.Руснаците са с най-бързите часовници и най-здравите болни в света.Руски компютър с Intel=москвич с двигател на Mercedes.Хахахахаха

ха ха американците имат от сумати години 17,59 петафлопса) и Sequoia BlueGene (16,33 петафлопса). а пияните руснаци сефте сега 10 ....и то голяма новина ,....много изостанаха пияндетата и в наука и в космос и в оръжие

А българите какво имат? Утехата, че американците имали...

Точно така.Радвам се че американците имат,не защото съм и фен,точно обратното,но не неможе да се отрече,че именно те дадоха свободата на онова момче с баща българин да прокара и осъществи идеята за това велико откритие на 20 век.А тези пияни ошафи ни набутаха в кереча,ако не за векове,поне за столетие.Точно поради факта,че са с умствени ограничения,зверския комунизъм се разви най-силно при тях.Руснаците ги бива да правят само изделия без движещи се части-чукове,кирки и тесли.

Глупакът nnn e толкова ограничен, не не може да види собствения си двор, че е кенеф и сее сърказъм за нещо, което си е чисто постижение. А ти, 123 не залитай в неговата посока и помисли като българин с какво можеш да се похвалиш, а не да нападаш други...