17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Очаквано най добрите както обикновенно Жалтурите риват, панелките цъкат на яжмиуя с 80 процесора и без ОС

Аха мноооо'о мощян пруцесур! И чуека го каза! https://www.youtube.com/watch?v=ZkCobhWaiSU И тука.... https://www.youtube.com/watch?v=mSEc64DuUEU

в статията, с Адоби Фотошоп 2021 е кьор-фишек. Към момента НЯМА нищо тяхно компилирано за ARM. дир.бг както винаги лепи каквито нови снимки намери.

Ще има рано догодина, слушай по-внимателно.

Бегай..отдавна се отървах от шитните на тия л.ай.нари....предполагам че процесор памет хард диск всичко ще е запоено и залепено...абе тимчо кук каква е тая шитня с 13" дисплей ..смешници...това таблет ли е или лаптоп

Тим Кук от Епъл призна, че е гей, изпълнителният директор на Самсунг обяви, че е по-голям гей… и водоустойчив!

Абе в момента лаптопа ми е с 24 gb RAM, а и батерията му е не е залепена със монтажно лепило, че да се налага всичко да се хвърля след като се скапе. Мисля си колко ли производители на софтуер ще се навият да пренапишат продуктите си за нов процесор. Като разработичк хич не ми изглежда рентабилно да се прекомпилира и да се оправят несъвместимости за нов процесор, поне докато хардуера не навлезе много сериозно. Предчуствам че следващите 4-5 години това ще са силно нишови продукти собствениците на които ще реват яко по форумите дали няма да има съвместимост на софтуера който им трябва за техния хардуер. Не че в момента няма голям рев на МАК собственици за софтуер де. :)

Ама ти ползваш Уиндоус.

за какво толкова реват сега?

Интересно колко ли време ще издържат на тая простотия за да стане каквото се случи със стария им PowerPC процесор ( повечето от вас даже не са чували за това ). Давам им 5-6 години на тая идея.

Бъдещето на Apple зависи от мнението на гения от Бусманци..

Колкото iPhone щеше да фалира Епъл и да е забравен през 2012, 2013, 2014, 2015,2016,2017,2018,2019,2020 години. Процесорите на телефоните им са година напред, даже няма с какъв софтуер да ги натоварим в момента. При компютрите ще е същото. Да му мислят Интел и КНР.

уаау, пиша този коментар от телефон 2016 година в пъти по-мощен от аналогичните айфони. Досега няма нещо което да не е тръгвало. Виж с айфоните от това време положението не е баш същото

От iPhone4s насам, ARM чиповете на Апъл са без конкуренция (блогдарение и а на отличната оптимизация м/у хардуер и софтуер). При компютрите до този момент ги задържаше Интел, но сега вече направо ще избухнат! Дано само изпушат лулата на мира с NVidia..

Ясно е какъв си "разбирач" щом сравняваш архитектура на телефон с такава на компютър.

ще издържат много по-дълго. Причината да минат на Интел беше защото те имаха съществено предимство в технологиите по онова време. Към този момент Интел изостават значително, най-вече по отношение на производителността за единица консумирана мощност. При това положение Apple не могат да произвеждат fancy продукти дето да са тънички и елегантнички, без да се разтопяват от температурата на процесора. На помощ идват Arm които имат съществено предимство в това отношение и позволяват на епъл да дере 5 кожи заради дизайна със заоблените ъгли :)

Някой от нас помнят и 68x00. Ами в момента е коренно различно. Заради iPhone/iPad и това, че все повече голяма част от сметките стават в облаците.

Както винаги брутално яки.

Абе какво е това ренде на снимката?

ARM е бъдещето, но не по този начин, както се опитват да го наложат от Apple.

Как да го наложат? На компютри леново или асус?

Апъл не продава чипове на чужди OEM-и. И както виждаш - цените вече са съпоставими с тези на масовите Win машини. Моето скромно мнение - ще са ОГРОМЕН успех.

Поредната нагризана шитня с производствени разходи 250$, която пробутват за над 1000. Ако на китайски лаптоп със среден клас процесор му добавиш повечко памет Самсунг и бърз SSD диск, по нищо не отстъпва на въпросните американски ширпотреби, сглобени пак от чайниците.

Ама няма МакОС на китайската шитня

Мислиш като бедняк. Необразован бедняк. Аспиринът на Байер е с производствени разходи близки до нулата. Що е 15 евро опаковката?

като се има предвид, колко много пари са склонни да дадат хората продуктите на епъл са ефтинджьос. То може би щото съпорта не кой знае какъв. Правило номер 1 в бизнеса е, че ако не взимаш за дадена стока или услуга максимума, който клиентите са склонни да платят значи се минаваш.

Като пишеш това, вярваш ли си? Или гроздето е кисело...

Взели са руския процесор, мамка им капиталистическа!

Другаря ПУтин няма ли да изкара някой лаптоп родно производство ? Скоро само изкашля една фалшива руска ваксина и това му беше....

Не.

Хмммм. Като идея не е лошо. И без това 90% от юзърите използват лаптопите за сърфиране, офис и тъпи игрички. Един АРМ процесор е напълно достатъчен за това. Не знам обаче защо трябваше да убият пазара на останалите 10%. Можеха да оставят някой модел с х86. Надявам се поне иМАК-а да не го направят с АРМ, че тогава много хора ще писнат.

ако си баничар и на всеки 10 човека 9 купуват банички, а 1 нещо друго, в какво ще се фокусираш? в печенето на банички дето почти всеки ги купува или в печенето на нещо друго дето я го купи някой я не.

Виж сега. Тук не говорим за банички, а за компания за която тези 10% означават милиони приход на година.

Възможностите на М1 са далееееч над просто сърфиране - C4D, 8K playback и пр. Презентацията гледа ли? И М1 е 'базовия' чип, догодина излизат още по мощни.

Аз нямам против. Нека чипа е в десетки пъти по-мощен от и9 10-то поколение ако ще. Просто като няма софтуер за този чип, може да си го завреш там дето слънце не огрява. А не виждам Адоб например, да са се залетели да пускат техните продукти за АРМ. Макар, че пише на сайта им, че "тествали".

Гледай презентацията и не говори наизуст. Точно Аdobe пускат главните си апликации, вкл PS догодина специално за този ARM. Освен това (поне според твърденията на Апъл) някои неоптимизирани х64 апликации през Rosetta са по-бързи на М1 отколкото на Интел

Нямам никакво намерение да гледам разтягане на локуми от Тим Кук. Ето какво пише на официалния сайт на Адоб в момента. Adobe apps don't work on computers that run on ARM architecture-based processors. We currently recommend you use our apps in released versions of macOS and Windows that run on AMD and Intel processors. Are Adobe apps supported on computers that use ARM processors? Currently, Adobe apps don’t support ARM processors. But to ensure full compatibility and performance, we are testing and optimizing our apps for these new processors. When does Adobe plan to support ARM devices? We are working to ensure that our apps are compatible with computers that run on ARM processors, but don't have a release date yet. Както казах, нямам нищо против. Нека пускат каквото си искат. Конкуренцията винаги е била в полза на крайния потребител. НО като знам Адоб как все-още нямат версия дори за Линукс на х86, тази версия за АРМ, ме съмнява да излезе следващата петилетка.

Епъл са в процес на излизане от x86 платформата, това се знае от повече от година. Нали не смяташ, че новите arm базирани процесори са измислени през лятната ваканция от студенти?

Високият клас MacBook са все още на Интел. Виж в Apple Store.

С толкова много пари капитал нещо трябва да се прави. Проблема е, че Епъл няма да ги правят тези процесори с толкова стриктни стандарти за съвместимост с друг производител на потребителска електроника. От там става все по трудно да пробие нова фирма. На практика още една стъпка в грешна посока за човечеството.

А защо трябва един грамаден производител да се съобразява с милиони гаражни ентусиасти? Ейпъл се опариха много от колаборациите си с NVIDIA, Intel и т.н. и им писна някой да си продава продукцията, те да я рекламират, да я вкарват в скъпи машини, да хвърлят милиони долари в маркетинг и т.н. Накрая да се окаже, че картите дават дефект (смениха ми такава извън гаранция), интелските дъна горят (също) , батериите се палят и т.н. и т.н - все неща на други производители. Правилно - трябва да си произвеждат всичко! И който желае да работи с тях - да се съобрзява с техните стандарти.

пич, nvidia са дали достатъчно на света и технологиите, че да се обръщаш към тях с "гаражен ентусиаст", а Интел са били сериозна фирма още кога Стив Джобс, Вознияк и Тим Кук са се чудили за какво им служат специфичните мъжки органи. Прочее понеже си много навътре да ти припомня, че живот и здраве догодина Арм ще стане част от Нвидия, освен ако китайците не направят някой зулум. На финала - M1 е правен от инженери на Епъл само на хартия. Чиповете от до се произвеждат от други компании тъй като Епъл нямат фабрики.

какво имаш предвид? Силата на Епъл е, че те задават правилата в тяхната "еко-система" и който не му харесва е свободен да си обира крушите (fortnite-а) и да си търси реализация другаде. Те си произвеждат и екрани и интерфейсни устройства и всичко. За момента само купуват видеоускорители, но не е сигурно дали и това няма да се промени ако Нвидия и АМД не им ходят по свирката.

Айде сега ментарските марки ХуяВей, Хиоуами, БайУй и сие да започнат да бълват поредните си "иновации" и да убеждават с платени реклами колко са "добри". Хората създали Ес Класата, Кока-Кола, Сони и Епъл а страната на ментето създава ментаци на тон и вируси!

Пич, M1 е копие на Kyrin с различен видео ускорител и орязани ядра. Apple пак нищо ново не са измислили. 8 ядрен ARM, това са сложили в новите си таблети с клавиатура. Но маркетинга им го бива, виж как продават телефони с 3 камери, сякаш са светия граал, а Nokia имаха телефон с 5 (да, пет) камери преди две години...

Как не забелязахме досега?

"Пич, M1 е копие на Kyrin с различен видео ускорител ..." различни ядра, на различни честоти, с различна цялостна архитектура ... абе всичко е различно освен, че и двете са АРМ процесори. пък за нокията ... и като има 5 камери какво? Въпроса не е само в бройката камери, хубаво на апъл не вярваш, питай самсунг, хуавей, гугъл (пиксел)... обикновено тези 4те обират повечето награди за най-добри камери, пък нокия с 5те си камери остава в ъгъла и подсмърча тъжно.

'M1 е копие на Kyrin' :))) И жалко че няма къде да го произведат. Апъл е изкупил всичкия наличен 5нм капацитет на TSMC, а Уйвей щат не щат минават обратно на 14 нм, в най-добрия случай - толкова може SMIC.

Истински мак потребител си истински. И ЕС класи и Сони идеален си като образец си даже

смешен, за времето което ползвам Galaxy S7 , си сменил телефони за 6к. Толкова за Епъл и нещастните им тролове

Батьовото, никой не те спира да ръсиш мъдрост, ама вземи се образовай - в момента жълтите братя бутат с мравешко темпо конкуретна архитектура на Арм, която би следвало да ги избута от всички маломощни приложения без никакъв проблем. Като апетитите са да ги остави само в сегмента на мобилните телефони и евентуално компютрите. (тоест да им гепи и сегмента с облачните дейта центрове). Всичко това без много шум и гръмки изявления ала Хрушчов/Ким Чен Ун.

Това циганското отгоре как се спира?

С контрол + Q

Hhahhaa -- tia Apple sa pulen tashak ... Samo za debili

Кисело е гроздето, а?

Дали... След като лаптопа ми с Intel-ски процесор е близо 6000лв? Apple са пари за семки в сравнение с него... И пак няма да си взема техен боклук само щото е по-евтин...

То и мака е 6000 лв. Та кое викаш е пари за семки? Явно си някое геймърче, дето не може да си подкара дебилната игра на OS, a а мама и тате са откраднали парички та да си купуват компютри да им отиват на офиса... Ама виндовс си знаят и това си баят. Жалка картинка....

Кой Mac е 6000лв? Я сравни Dell Precision 5750 с i7-10750H и 6GB NVIDIA® Quadro® RTX 3000 с който и да е Mac... Жалки са опитите на венчаните за една абсолютно несъвместима с нищо друго система да я изкарат най-великата на света. Еми... не е и няма как да бъде! А, да, игри не играя, това е загуба на време и всякакъв вид ресурси... И шарени картинки не рисувам, за да ми стига Mac за тази цел...

Dell Precision 5750? Силния компонент в него е Quadro картатата, а не i7-10750H - задминат е не само от еквивалнтния AMD, no със сигурност и от това което Apple готвят в професионалния клас.

Мда... просто по-яки таблети. Епъл си вкарват голям автогол като вече няма да са x86 съвместими. Голяма част от потребителите на MacBook лаптопи ползват и Windows. Аз колкото и да съм фен на Епъл - няма да си взема лаптоп, на който да не мога да подкарам стандартен Windows и съответният софтуер за него. Например на моите Мак-ове имам и MacOS, и Windows. Досега Мак-овете бяха висок клас бизнес компютри за всичко. А сега ще останат просто нишови устройства за няколко приложения.

Тия дето си купувате макове, за да ползвате Windows ste 0.1% . Напълно безумно е да дадеш повече пари за мак машина с много по добра операционна система за да и сложиш една 10 пъти по-лоша и нестабилна операционна система. Но - има ги всякакви...

Купувам си Мак, защото е Unix, какво ме интересува Уиндоус :)

Техния "OS" за нищо смислено не става... Много хора слагат Windows на Mac-ове, защото им харесва как се връзва дизайна в офиса им. А Mac с Windows е един перфектен офис компютър...

Купувам си Мак-ове защото са с високо качество и са перфектният офис компютър, на който мога да работя всичко. Сега през голяма част от времето си работя на MacOS. Но има неща, които са само за x86 или работят само на Windows. И за да ги ползвам и тях аз просто трябва да рестартирам и да вляза в Windows-а... или ако е нещо по-леко - направо набързо да си пусна виртуалкaта с Windows вътре в MacOS-а. Но дори виртуализацията работи много по-бързо като ползва директно хардуерно процесора. Съответно за новите М1 процесори - ще трябва да се виртуализира и CPU-то, което ще ги забави много. А за истински Windows - директно се забравя.

Това с високото качество на Apple си го спести, че ще ти се смеят хората, които имат грижата да поддържат IT системата на по-големи фирми... В нашата фирма най-много Mac-ове се подменят. Чупят се средно 2 пъти повече от Lenovo-тата. За момента само с Dell-овете не сме имали дори и един пратен за ремонт.

И аз съм учуден-те бяха в такава ситуация, преди да минат на х86.. почти бяха фалирали по спомен. Е, нямаха тогава мобилни устройства, но не е като да не познават ПЦ пазара.. странно решение, което със сигурност ще отблъсне много и ще доведе до сума проблеми със софтуера до 2-3г. Той и сега е незначително малко за мак, камо ли в последствие

Всъщност за какво трябва да се слага Windows на Mac? В този случай направо си купуваm някой Dell. И аз навремето си бях слагал и bootcamp и Windows във виртуална машина, но сега единственото във виртуална машина е linux.

Всъщност това е първият път от много години, когато Епъл правят нещо наистина иновационно. Няма защо да плюем, даже начина, по който си извършват миграцията на приложенията, заслужава адмирации. Относно производителността, трябва да изчакаме независими тестове и ще се разбере. По ми е чудно защо повечето машини са им с максимум 16 Рам, аз на 4 годишен лаптоп съм фабрично с 32.. Рекламата за възпроизвеждане на 4к стрийм без накъсване беше ултра смешна, от съвременен лаптоп се очаква да прави 4 к мултикамера с 3 камери и цветокорекции в реално време, иначе за какво ти е външната видеокарта - игри ли да играеш като тинейджър? Но може и да са революция - процесорът обединява в едно ядро всички изчислителни процеси. За съжаление това слага край на хакинтошите..

Не слага... Про моделите си остават на Интел (най-много да минат на AMD), ARM архитектурата засега не може да надмине Intel при високия клас. А пък са длъжни поне десетина години да подържат сега продадените интелски макове. Тоест, Mac OS, която не подържа Intel ще има най-рано след 10-15 години. Това тук е ширпотребата, затова е евтинджос. Разглеждайте ги по-скоро като спомагателен пазар към iPhone.

'Рекламата за възпроизвеждане на 4к стрийм без накъсване беше ултра смешна' Чакай бе момко - MacBook Air е това!

"Началната цена на утройствата е 999 долара". Не, $699 е за новия Mak Мини с М1 процесор.

Това може би ще ги спаси и ще им повиши продажбите. Но, силата и възхода на компанията по време на Джобс, а сега са се пръвърнали в компания дойна крава, пускащи едни и същи продукти с подобрения в скоростта или цената.

За парите на един Мак компютър си вземам 3 по мощни PC-та

Я да ги видим тия PC-та, с чип сравним с M1, дето ще си ги вземеш? Разни предаторски ълайни тухли четворки, светкащи и мигащи като цигански касетофон от едно време с 10 пъти по-малка производителност. Нал тъй?

Не ти приказвам за геймърски лаптопи а за сглобени, направени за работа компютри. Ако си човек занимаващ се с графика, ще разбереш. Но не си.

Не се занимавам с графика - с ML се занимавам. И въпросът остава - я да видим 3те "сглобени, направени за работа компютри" (китайски сбирщайн с нулева надежност) дето са на ценара на 1 мак със същата производителност на M1 чипа?

Съгласен съм! Въпреки, че харесвам дизайна на хардуера на Апъл, са ми прекалено скъпи. Моето желание е да си инсталирам MacOS на по-евтина машина, но понеже е невъзможно съм принуден да си купя Мак. В крайна сметка операционната система е, това което ни кара да изполваме продуктите на Апъл.

освен да се радваме не виждам какво. дори да не ползвате Мак и да нямате никакво намерение някога да ползвате Мак, това за вас значи още един производител на процесори на пазара. Още един конкурент, който да разклаща хегемонията на Интел и още една причина да се събудят от летаргията си и да почнат отново да наливат яко пари в нови разработки.

Каква хегемония ще разклащат със скапан 8 ядрен ARM?!? И то само 4-те ядра са пълнофункционални, другите са за пестене на ток... Айде моля ви се! Има четири фирми, които РАЗРАБОТВАТ процесори и те са IBM, Intel, ARM и AMD. Apple дори не са близо до това, и процесора им е същата работа като прехвалените им устройства - сбирщайн по тяхно хрумване + единственото, което могат - як маркетинг.

бързаш да се изказваш, чеки малко да излязат малко бенчмаркове, малко тестове ... тогава ще видим този М1 на какво интелско е аналог. предвид богатата гама която интел предлагат нямам съмнение, че ще се намери нещо по-добро интелско в нея. въпроса въобще не е в това. въпроса е какво ще предложи М1 съпоставено с интелския аналог. апъл хвалят енергийна икономичност, едно от най-слабите места на интел. присмиваш се на ядрата "другите са за пестене на ток", но не си даваш сметка, че за преносими машини това е от съществено значение. ясно никой не му пука колко ток харчи интелския процесор когато е в ел.мрежата, а когато си извън нея? виж дори самия факт, че голяма фирма в бранша като апъл казва "няма да ползвам интелски процесор, а друг" само по себе си е много голям имиджов удар срещу интел. утре като нищо куалком, самсунг, хуавей, медиатек ... ще решат същото че могат да правят процесори за лаптопи и целия пазар на процесори за лаптопи се преобръща с кратака нагоре.

Мда... И така, докато не ти се наложи да свършиш нещо повече от писане на документ, или гледане на видео... тогава удряш гредата и почваш да търсиш истински процесор... И не си прав, имам лаптоп с Intel-ски процесор и Windows 10, който изкарва по седмица с едно зареждане. Проблема е, че не става за много работи, за които ползвам нормалните лаптопи. Истината е, че за потребителите на продуктите на Apple, това, което им предлагат напълно ще им стига да си четат фейсбука, да пишат текстове и да гледат тъпи клипчета. При нас тези, които наистина кодят отдавна се преместиха от Mac-овете, ползват Lenovo или Dell. На Mac-ове останаха тези, дето правят WEB страници или ползват Mac-а за терминал да се връзват на отдалечени сървъри, защото там няма значение колко е мощен компютъра, а само колко тежи, за да го размотаваш насам-натам...

Ебаси яките таблети... Това мога да кажа...

7022

Първите си компютри със собствен процесор? АБе журналя, само да питам, преди да почнат да ползват Интел, какви процесори използваха?

Motorola

Използваха IBM PowerPc с RISC архитектура ,който не беше изцяло разработка на Apple.

"...Според представители на Епъл сега, с използването на процесора Ем1, системата работи шест пъти по-бързо от преди..." С оглед на факта, че новият им процесор не въвежда квантови скорости, това признание всъщност е ужасна реклама

Кога го измери И кой ти каза какво е квантова скорост Мама ли

Именно това е проблема - не е мое мнение. Представителите на Apple го твърдят. Можеш да си представиш ако това е вярно, колко мудна е била системата до момента... За останалото не се безпокой. Хумора ми не може да се хареса на всеки. Най-малко на феновете на компанията в случая...

А всички до един ползват айфон и макбук, имат американско гражданство и си влагат парите само в западни Банкин Има едно смешно човече-пушков, то дори и заплатата си получава в долари, а се скъсва да плюе Америка с малката си устичка Захарова се ожени в Америка. Това е Русия - измама за бедните и глупавите

Ама вие наистина сте дебили - къде изобщо намерихте повод и причина да плюете срещу Русия в тема за аймаковете ????

какво да го правиш тролчето, опитва се да заработи малко...

Ще почакам за 16” версия на МВР.

Гейцесор "Мека Китка-2".

И недей да си разказваш историята публично Гнусно е

Не компютри, а лаптопи и десктоп iPhone-и са това.

" до 16 гигабайта оперативна памет" Добре дошли в 2010, земляни !!!!!

+++++++

Новият ARM боклук. ПС с интелски процесор на същата цена е 4-5 пъти по-бърз от мак с интелски процесор. Новият е АРМ в пъти по-зле от орязаните интелски (така ги поръчват). Честито н а зомбитата.

ала, бала на изуст ... да не би да си тествал вече този процесор, че знаеш?

брато - направо глупости пишеш ... 4-5 пъти по-бърз ... ти изкудкудяка ли ?

Кефят ме АРМ хейтърите. Ми не купувай бе, кой те кара? Боклук може да казваш на нещо дето си вложил собствени милиони долари и години разработки. Когато някой друг го прави - просто замълчи. Интел нямат и не могат и да имат такова интегрирано решение. М1 е еманация на развитието на АРМ еко системата. Перфектно съчетаващ всички архитектурни предимства. Не зная, какви са ти разбиранията ти от тези неща, но ако поне малко поназнайваш, вземи се разтърси за CCB.

Новото Мини е $700. Интересно в България на какви пари ще дойде.

В левове, но с една нула повече.

явно те мързи да гугълнеш 2 мин и сам да разбереш. но като за начало, новото мини всъщност е 725 $ без данъци в САЩ (отключен необвързан към никой оператор, 699$ е при условие че е заключен с договор). Аналога им на нашето ДДС - sales tax варира от 7,25-13,50 в зависимост от това в кой щат си. Значи в най-добрия случай в САЩ можеш да го купиш за 777,50 $, най-лошия 822,90 $. това е в САЩ, ние не сме в САЩ. За Европа имат друга цена. В Германия например е обявен на 778 евро или 1524,88 лв. Виваком го предлага без договор за 1569 лв. Технополис 1599 лв. С други думи в България цената е 1500-1600 лв, в зависимост конкретния магазин колко е алчен.

Говорим за новия Mac Mini. Цената в САЩ е точно $699. Интересно ми е iStyle дали ще го пуснат под 1800лв.

На немския епъл.де е 778,85 € Смятай го 1600 кинта в БГ-то. Ама според мен то си плаче за 16Г, та веднага скача на 1.003,05 €. И това е с 256Г диск. Абе цифра си е, ама пък говорим най-накрая за изцяло интегриран продукт и със ОС-а и с приложенията и т.н. Сериозна работа.

То пак е Интел. Нали ги купиха. Хахахахха Аре в батака

Кой кого е купил? Интел и Апъл са отделни фирми. Процесорът е собствена разработка на Апъл!

Между "Интел купиха" и "Интел ги купиха" има голяма разлика, ама то зомбито не може да асимилира прочетеното.