Американският технологичен гигант Епъл (Apple) представи новите модели ноутбук МакБукЕър (MacBook Air), МакБукПро (MacBook Pro) и настолен компютър Мак мини (Mac Mini) с процесор собствено производство, наречен Ем1 (M1), предадоха световните агенции.

Новите чипове заменят използваните досега на Интел (Intel) и бележат началото на преход, който ще отнеме на компанията две години, отбелязва Франс прес.

Новият МакБукЕър е с диагонал на екрана 13,3 инча и до 16 гигабайта оперативна памет. Според Лора Мец, ръководител на подразделението на Епъл за разработка на компютрите Мак, новият ноутбук е с над 98 процента по-мощен от аналогични устройства на други производители, информира ТАСС. По думите й ноутбукът няма да има вентилатор и ще работи напълно безшумно, а батерията ще позволява 15 часа работа в интернет и 18 часа гледане на видеа, което е с шест часа повече от работата на досегашните модели. Началната цена на утройствата е 999 долара.

Снимка: apple.com

МакБукПро има същия диагонал на екрана и максимален обем оперативна памет като МакБукЕър, но батерията му дава възможност за до 17 часа работа в интернет и до 20 часа гледане на видеа.

Предишната версия на Мак мини бе представена през есента на 2018 година. Според представители на Епъл сега, с използването на процесора Ем1, системата работи шест пъти по-бързо от преди. Паметта на Мак мини достига 64 гигабайта. Производителят отбелязва добрите характеристики на компютъра при обработката на големи файлове и осигуряване на едновременното фунциониране на няколко виртуални изчислителни машини. Началната цена на устройствата в САЩ е 699 долара, като производителят подчертава, че тя е със 100 долара по-ниска от цената на предишната версия.

Компютри Мак с новите чипове ще могат да използват мобилните приложения, разработени за операционната системана смартфоните айФон (iPhone), макар засега някои разработчици да не са особено ентусиазирани да предоставят приложенията за Мак, допълва Асошиейтед прес.

Снимка: apple.com

Трите нови модела ще бъдат в магазините идната седмица на фона на силното търсене на лаптопи заради преминаването към дистанционна работа на потребителите, компании, училища и правителства на фона на пандемията от коронавирус. Очаква се, че дори при успешно разработване на ваксина, хората ще работят от вкъщи по-често отколкото преди пандемията.