Учени от Сингапур изобретиха "електронен нос" за оценка на свежестта на продукти, и по-специално на месо, пише "Популярная механика".

Новата система, разработена от специалисти от Технологичния университет Нанянг, улавя газове от развалящия се продукт и показва резултатите на екрана на смартфон.

Принципът на действие на "електронния нос" е сходен с работата на носа при бозайниците. При тях тези газове се улавят от рецептори, които предават съответните сигнали на мозъка. Така бозайникът разбира, че храната вече е развалена.

Тъй като "електронният нос" не разполага с подобни рецептори, като алтернатива са използвани хитозан (вид естествена захар) и оцветители, които променят цвета си в зависимост от вида и концентрацията на газове, отделяни от храната. Така се създава уникална цветова комбинация, която отразява миризмата, например на месо.

На базата на този "четец на миризми" е измислен променящ цвета си баркод, който се разчита от изкуствен интелект.

Системата работи чрез приложение за смартфон и може да разпознае качеството на продукта за около тридесет секунди.

При направените тестове е установено, че "електронният нос" открива развалено месо в 100 процента от случаите, а прясно или леко свежо - в 99 процента.

Според специалистите този метод за проверка е по-надежден от разчитането на срока на годност върху опаковката на даден продукт.