Коментари - За пръв път засякоха гравитационни вълни | IT.dir.bg
назад

За пръв път засякоха гравитационни вълни

За първи път гравитационни вълни са регистрирани с прибори, съобщиха днес във Вашингтон американски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Обратно в новината

Коментари - За пръв път засякоха гравитационни вълни | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така, ... хубаво е, че има противопоставяне на мнения, лошото е, че става ТУК и че умните хора явно не работят това което им се удава. не работят, а драскат тука цяло денонощие

Гледам, че и на теб ти се ОТДАВА, предвид че си постнал неграмотен коментар в средата на работния ден.

Не знам какво става, но напоследък всяка седмица има по две-три "открития"! Ще каже човек, че половината свят се занимава с Космоса... Е, поне има какво да четем

Някой в състояние ли е да обясни в този форум как може да бъдат дефинирани физичекси закони, фундаментални сили и константи, които да поддържат порядъкът във вселенена, без универсални абсолюти, които да гарантират тяхната независимост от времето и локацията? Мисля че Айнщаин би се затруднил силно с тази задача. Може би такива мисли са минавали през главата му в краят на неговата научна кариера, когато е бил силно неудовлетворен от своята теория. Може би се е съмнявал че тази теория е чисто математическа и няма връзка с реалният физически свят, най малко защото не разглежда физичекси обекти. Може би е ивждал вючаст о тлогическит егрешки , които по-късни много хора забелязаха. Може би е видял как спекулантите са яхнали гребена на вълната за да прокарат своите социално политически идеи. Може би е осъзнавал че е бил употребен с нечисти цели от тях, но е нямал силата и влиянието да спре този политичекси процес. Аз лично съм 100 % сигурен че порядък без абсолюти е невъзможен, както не е възможен социален ред без универсален закон, в общество е което всеки има право от своя гледна точка и може да определя правилата независимо от другите - една бърза и ефективна рецепта за анархия и социален хаос.

Вероятно ще можем, ако обясниш какво е това "абсолют".

Като завършек на темата от моя страна искам да перефразирам една велика мисъл на един велик учен: Съществуват само два Абсолюта: 1.Вселената 2.Човешката глупост Затова е ясно че няма ка без Вселената и Гого(Иван, Боби,Дино).

Пропусна Данчо... :) Точно той ми е любим...

Бе майна във всеки супермаркет има АБСОЛЮТ!

Не мога да обясня как работи компютъра, на който пиша. Какво доказва това? Че компютърът не съществува? Или че го е създал бог? Липсата на информация и недостатъчните знания не доказват никоя теза. От друга страна, ти би трябвало да обосновеш 100 процентовата си сигурност с обяснение и надлежни доказателства - как се дефинират универсални закони и порядък с абсолюти? И, разбира се, да докажеш пътьом, че са универсални, понеже настоящите доказателства явно не те удовлетворяват. Тръпнем в очакване на твоите доказателства. Успех!

Аз ще ти отговоря на въпроса. Във вселената няма порядък. Не съществува порядък в динамична система. Стига си питал, има само хаос.

Лъжеш безогледно за да спасяваш нараненото си его поради очевидна неспособност да се аргументираш с начуни факти. Но като поддръжник на релативизма едва ли разглеждаш лъжата като грях. Може би просто като друга гледна тока в духа на идеологията на рибелализма която по същество идеология на анархията и хаосът. Аз винаги обяснявам аргументрирано с научни факти и примери моята позиция. За разлика от мен подръжниците на еволюционата митология в служба на статуквото и метафизичните теории свързани с нея, никога не дават научни обяснения. Нямам никаква вина и съжелявам че тези хора нямат научни познания и не могат да разчитат на научни факти от реланият свят, за да водим плзотворен спор. Те не искат да се задълбочават с наука защото тя ще ги отведе при Творецът. За разлика от тях и вас аз разполагам с всички достъпни факти на света, а те никак не са малко и винаги мога да аргументирам моята позиция без притеснения.

"За разлика от тях и вас аз разполагам с всички достъпни факти на света, а те никак не са малко и винаги мога да аргументирам моята позиция без притеснения." Е хайде де, аргументирай се, месеци те чакаме вече. Умирам си да науча някой от безбройните ти факти, а ти само сочиш с пръст какъв невежа съм и... толкоз. Виновен си и още как, притежаваш божественото знание, а не го споделяш с ближните си. Диагностицира "нараненото" ми его, сега ще си виновен, докато не предложиш лек.

някой си Алберт няма работа с този експеримент, защото по негово време дори не бяха известни и не са били предположени теоретично черни дупки. А и би ли могъл някой да посочи статия на този Алберт за гравитационни вълни...

Не му е трябвала черна дупка, а маса. По онова време е имало много маси.

Einstein, A.: Über Gravitationswellen. In: Sitzungsberichte der Königlich Preussischen Akademie der Wis-senschaften Berlin (1918), 154167.

И още една, доста по-късно: Einstein, A., Rosen, N.: On Gravitational Waves. In: Journal of the Franklin Institute 223 (1937), 4354.

1. Einstein, A.: Über Gravitationswellen. In: Sitzungsberichte der Königlich Preussischen Akademie der Wis- senschaften Berlin 1 (1918), 154167. 2. Einstein, A.: Näherungsweise Integration der Feldgleichungen der Gravitation. In: Sitzungsberichte der Königlich Preussischen Akademie der Wissenschaften Berlin 1 (1916), 688696. 3. Einstein, A., Rosen, N.: On Gravitational Waves. In: Journal of the Franklin Institute 223 (1937), 4354.

в статията се посочва, че в резултат на сблъсъка на черни дупки, светимостта на обекта била десетки пъти по голяма от светимостта на наблюдаваната част от Вселена. Нещо смущаващо има тук...

В момента на експлозията се е отделила повече енергия отколкото всички тела във видимата част на вселената са излъчвали под формата на радиоактивна и електромагнитна в същия този момент. Това сравнение опитва да покаже колко грандиозно шоу е било :) Имайки предвид, че вълните губят своята енергия експоненциялно с разстоянието, за да стигне една малка частица от гравитационната вълна до земята, намираща се на 1млр светлинни години, този сблъсък трябва да е бил сюреалистично голям!

Гравитационната сила и електромагнитните вълни губят интензитет с квадрата на разстоянието, а не експоненциално.

Материалът ме радва най-малкото по три различни, но свързани причини: 1. Открива се пътя към гравитационното опознаване на вселената, а не само на електромагнитното, както беше досега 2. Еспериментално е доказано математическо "предсказание" от преди век, което пак ни потвърждава ползата на теоретичната физика 3. Всички, които са против днешната науката, ще прощъклеят като пуканки в мазен тиган (това дори и във форума се вижда, че е станало). Да, днес ще е добър ден.

Само с деклараци не става. В науката са водещи аргументите обсонавани с факти. Съвсем естествено е хората да реагират срещу метафизични манипуляции в услуга на статуквото. Такива не се фабрикуват за пръв път. Вие може да вярвате във всякаква митология. Изборът е ваш. Днешната фундаментална наука е в пълен мрак, понеже в пост научни среди изгониха мислещите и можещите учени, които забелязват несъотвесттвията между официалните псевдначуни теории и деиствителността, с обяснението че са конфликтни личности, които не се придържат към консенсуса и политическата коректността. Основният проблема в идеите за консенсуса и политкорекността дори в научните среди, където е естествено да има аргументирано противоборство на идеи, е че ако официлните догми са грешни, се оказват че всички са сбъркали. Не се разпределя риска. Разумните хора не биха допуснали това.

Цанко

Иво, ясно е на всички, че или се заяждаш, или си с психично състоние, при което връзката ти с реалността е сериозно нарушена, след като под новина, съобщаваща, че поредното предсказание на ОТО е било потвърдено експериментално, твърдиш, че тази теория нямала нищо общо с реалността. Това дългото изречение се отнася със същата сила и за Гого, Дино и компания.

Как могат да се синхронизират физическите свойства на градивните частици на материята и техните енергетични взаимодействия в две отдалечени точки на вселената без абсолюти които да са непроменими във времето и пространството - константа за цялата вселена? Или например в двата срещуположни края на слънчевата система? Кое ще гарантира че техите физически свойства не зависят от местоположението им или времето? Как елементарните частици разбират, че скоростта с която си взаимодейвтат с другите частици е константа, за да може да поддържат установеният порядък в системата? Как се запазва константа силата и съотношението между фундаменталните сили в природата без абсолют непроменим във времето и простанството, спрямо който да бъдат дефинирани в началото и синхронизирани във времето? Кое осигурява постоянство във времето на физическите закони, които са заложени във фундамента на физическата среда в която живеем? Принципите постулирани в теорията на относителноста са принципите на хаосът. Те не могат да създават или поддържат порядък.

добре де... те тоя експеримент го бяха обавили за тест дали живеем в холограма... сега пък за гравитационни вълни... че аз мякога имах играчка пистолет с радио и стрелях по мишенки които отчитаха дали съм пратил лъча под нужния ъгъл... и си редях огледала за да се отрази и целя и зад стени и ъгли... тогава бях на 6 години...и годината бе по бай Тошовото време.

Ми понеже са тъпаци не са се сетили да дойдат да питат тебе а похарчили сума ти милиарди.

Аргумета ви е емоционален, ненаучен и глупав. Тези хора не е задължително да са глупаца, а може да са злонамерени например. Малко ли лъжа има в този паднал свят? Или може би за пръв път чувате че в света се използва активно пропаганда за целите на статуквото?

па утре ще засекат някои че е карал ракетата с несуобразена скорост и ще има глоби от ...

мижи да те лажем още една поредна евреиска лажя

Едно ГОЛЯМО браво

добре де , в чуденка съм ???? аз като се напия и си легна в леглото тава постоянно пада към мен и след това се въздига. туй гравитация ли е ?

Теорията на относителноста няма връзка с физическият свят поради три основни непреодолими за нея причини. Първата е че без абсолюти не може да се дефинира порядъкът във вселената, който се поддържа от прецизно настроени физическите закони, фундаментаслни сили и константи, установени в началото. Те са известни на днешните учени и краноречиво говорят за замисълът на нейният архитект и създател. За да избегнат хаосът в своето ежедневие, инженерна и научна дейност, хората използват локални абсолюти познати още като международни стандарти, мерки и теглилки, които са дефинирани спрямо глобални абсолюти. Втората фундаметална причина е че GR н оперира с реални физически обекти, които притежават физическа структура, свойства и ограничения, като свеки дру физичекси обект. Вместо това нейният апарат оперира с безкрайно ратегливо абстрактно геометрично пространсвто върхи което могат да бъдат прилагани произволни математически операции без физичекси ограничения. Тази теория пресъздава един въбражаем свят по аналогия на компютърно генериразните 3D светове, познати от игрите, зад които има много алгебра, геометрия и човешко въображение. И третата е че времето е абсолют, спрямо който е дефинирана на скорста на всички визичекси взаимодействия във вселената. То се движи само в една посоак с еднайкъв темп за да поддържа константна скоростта на физическите взаимодействия във вселената.

Интересното е че в случай си прав в 99% от написаното. Всъщност и ТО оперира с абсолют и това е С. Не че това я прави по-вярна.

Абе Дино,Иване,Боби,Гого не ти ли омръзна тази плоча за тези абсолюти. Ти излизал ли си някога извън родното си село? Знаеш ли по света колко различни мерни еденици има??? Има килограми има и паундове има инчове има сантиметри и т.н. Да не говорим колко единици има за енергия. Също така не разбра, че математиката е просто инструментариум.Ако искаш даже използвай не десетична а шестнадесетична бройна система.Каква е разликата??? Накрая пак ще получиш същата формула. Вече знаем, че си ходил на училище само до 6 клас ама там не са ли те учили за дименсия??? Ето един прост пример като за 6 клас: S=VT тоест Метър=(Метър/Секунда)Секунда хаиде сега реши това уравнение и ще ти светне а после ако искаш измервай времето във премигвания. Моля те запиши се на вечерно училище ще бъде от полза ако не за теб поне за децата ти.

то хубав пример дваш, ма то тоя пример не става когато се говори за скорости близки до тая на светлината. давам ти друг един пример. учи се в университета в 1 курс. да вземем 2 космически кораба. всеки един от тях се движи със скорост 0.9С. да предположим че те започват да се отдалечават един от друг. с каква скорост се движи единия кораб спрямо другия? и да знаеш - отговора не е 1.8С.

Понеже теорията на относителността е математическа, а не физическа, напъните абстракционистите спекулатори да търсят доказателства за същестуването на черни дупки и гравитационни вълни са леко неадекватни. След като математическия апарат на тази теория не работи с реални физичекси обекти, еволюционистите отново са изкарали голямата торба с лъжите в услуга на своят бог парите. Ще им порастнат носовете от толкова шеги.

кажи им го Гого, че те очевидно не разбират

Разбира се. Истината и любовтат са основа на живота. Ти ще лъжеш ли някой ако го обичаш?

Тази работа с откритите гравитационни вълни е като онази работа с отритият бозон на Хигс, чието същетвуване е абсолютно безсмислено. Изцяло зидарска алхимия без най-малък намек за чисто начни принципи.

То и едно време като открили електричеството го използвали само за евтини циркови номера и никой не би повярвал, че може да има сериозно приложение, но ето 2 века по-късно не можем да живеем без ток. А това всъщност е насочено движение на електрически заредени частици, които не могат да се видят с просто око също като Хигс бозона.

Сигурно някъде е станал силен вакум и супердетекторите са реагирали :)))

Боко-Тиквата е минал наоколо и смутил резултатите! То с толкова акъл, чак на приборите въздейства!

ми то има милиарди черни дупки. Как пък точно тия двете поизкривиха лазерния лъч. Тая работа малко на алхимия прилича

може би защото не са наблюдавали всички тези милиарди черни дупки, а само тези двете

Дрън дрън. Че то един камион да мине и става локален земетръс, съответно прецизната лазерна система може да даде наличие на гравитационна вълна. Естествено това е пушилка. Има мераклии за слава. История подобна на бозона на Хигс.

Хайде обратно в статията и зачети по-внимателно. Измервателните съоръжения са две, в два щата. Така се захващат да изследват само данни, еднакви и за двете места, щот - съгласи се - шансът да минат два еднакви камиона покрай двете лазерчета е пренебрежимо малък :)

И все пак съществува! :D

Може да е колебание на американската земна плоча примерно. Камиона беше само за пример. Обаче има и друга възможност. Светлината зависи от Епсилон и Мю, демек от електромагнитното поле на средата. При мащабни колебания на електромагнитните полета на майната си не знаем как това ще се отрази по чисто електромагнитен път на земното електромагнитно поле ... в което се разпространява светлината която са мерили.

А стига, наистина ли? Ее, тези учени как не са се сетили за това? Те сигурно не са виждали камион в движение. Трябваше да те наемат, че да им обясниш що е това камион и какви вибрации прави. :-) Ако беше прочел статията, щеше да знаеш, че са взели предвид подобни, а и много други, източници на смущения, но четенето явно не е силната ти страна.

Което освен всичко друго отново доказва стогодишно изоставане спрямо реалният свят. Във всеки случай, доказателствата относно гравитационните вълни опровергават милиони дървени философи. Но И сега разбира се, нито един от безбройните псевдоучени няма даже и да се извини на хорта, че десетилетия се е хранил от опростачването им.

Измама на по-неграмотните с цел присвояване на пари - в случая 200 млн usd.

Предполагам имаш сигурно доказателство за това, че гравитационни вълни не съществуват. Предлагам да ги покажеш и може пък ти да вземеш Нобелова награда.

Никой не бива да доказва че нещо не съществува. Трябва да се докаже, че нещото съществува, а не обратното. Тези вълни трябва да се възпроизведът чрез контолиран експеримент в лаборатория. Засичането им в природата е само една стъпка от доказването на тяхното съществуване. Още повече, техните природа и свойства може да се окажат по различни от очакванията на теоретиците.

Чувстваш се измамен? Разбирам те идеално. А сега иди по-добре коментирай спорта или политиката. Там имат нужда от капацитет като теб

измамата е когато нации които не са дали иозбщо пари и ресурси за откритя ги ползват , след като откраднат технологията, но пак добрата новина е че тия дето разчитат на краденето на готово, винаги ще бъдат по назад от тия които отриват, понякога с малко понякога с много - това е нещото което такива като теб не могът да преглатнат..

Научи правописа и тогава ме поучавай!

за да откраднеш нечто научно, трябва да си на много високо научно ниво за да разбереш какво си открадна. Най много крадат американците, крадат научни кадри които се готвят в други страни до много високо ниво.