Коментари - Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще оживее | IT.dir.bg
назад

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще оживее

Стивън Хокинг е притеснен, че изкуственият интелект напълно ще замени хората.

Обратно в новината

Коментари - Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще оживее | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Заслепен от своята самовлюбеност и егоцентризъм човек се самообяви за върхът на еволюцията. Дори не иска да допусне мисълта че може да не е върхът, а само етап в развитието на разума. Създадени за да създадем. Изпълнили предназначението си да бъдем оставени да си живеем обикновения човешки живот, а Той, по-съвършеният разум да си заживее своя и да продължи да се развива. Самият изкуствен интелект също може да бъде етап в развитието на разума и той самия да създаде нещо за което ние дори не можем да предположим какво ще е.

Тиквата например, също твърди , че имала била интелект! И някои и вярват...

Не го знам този кой е и за какво се бори, но плещи само глупости!

кой е зукърбър и кой е мъск? двама смешни продукти на новата ера, двама пикльовци в сравнение със Стивън Хокинг

Нема да се пУашиш, копеУе, бати Шварци ще дойде от бъдещето и ще оправи кашата!

Винаги са ми били смешни хора, които вярват единствено в механистичната същност на Вселената, били те и "големи учени" като Хокинг. Според тях съзнанието, творчеството, свободната воля, чувството за хумор - всичко това е функция единствено на механиката и кинетиката на белтъчните молекули, от които е изграден мозъкът... Никой не включва в уравнението Съзнанието, и факта, че то е първично. Е, весели приключения с "изкуствения интелект"! Той може да е идеален имитатор на естествения, но никога няма да се самоосъзнае, камо ли да "оживее"...

"Никой не включва в уравнението Съзнанието, и факта, че то е първично." Факт? Някакво научно и нефилософко доказателство за първичността на съзнанието?

Хокинг е доказателството. Отдавна е мъртъв и балсамиран, а компютърът му се е маскирал на него.

А дали самите ние, не сме някаква форма на изкуствен интелект?

Като гледам блондинките, започвам да вярвам, че си прав!...

'псулютно си прав. :) А блондинките бяха лош експеримент, но като цяло всички сме програмирани с искуственият интелект от преди няколко милиона години. Интересното е че ние, като искуствено програмирани се страхуваме да не създадем нов вид, както някой ден новият вид ще се страхува от това което създава. Нещо като цикъла яицето или кокошката. Както и да е, в крайна сметка оцеляването е присъщо само на най-силният.

Живот и интелект са различни понятия и нямат съществена връзка (за пример чалгата).

Създали НАЙ-МОЩНИЯТ компютър/боже,как се променя това понятие,за съвсем кратко време/.....Та го попитали, ---ИМА ЛИ БОГ???? ----ВЕЧЕ има.

Като се продължи мисълта на Хокинг - самата природа прилича на изкуствен интелект.

Ще си създадем нов бог или нова стихия, която ме можем да управляваме.

''...Изкуственият интелект....'' Aми самият той - стивън е изкуствен интелект: не мърда, не шава, говори чрез компютър....

"ще създадем и саморепликиращ се и самоподобряващ се изкуствен интелект. Тази нова форма на живот ще превъзхожда хората във всяко отношение". Интелектът не е форма на живот! Да се сравняват нееднородни неща е безсмислица.

"Мисля, следователно съществувам" Рене Декарт ! Да, интелектът е първопричината за всички форми на живот и е същевременно точно тази част от тях, която доказва същеcтвуването им като реално! Рене Декарт (на френски: René Descartes, на латински: Renatus Cartesius), известен още като Картезий, е френски философ, математик и физик. Спечелил световна слава най-вече със своите новаторски философски идеи, Декарт е известен и като създателя на декартовата координатна система, която повлиява върху развитието на съвременната аналитична геометрия и математически анализ. Декарт, понякога наричан основоположник на съвременната философия и баща на съвременната математика, се нарежда сред най-влиятелните мислители в новата европейска история. Той вдъхновява както своите съвременници, така и следващите поколения философи, поставяйки началото на рационализма

Рене Декар е наистина философът на 17-и век. С тази знаменателна фраза той открива корените на човешкото Его. Човечеството векове наред се занимава с тази сентенция. 300 г след Декар, друг голям философ Жан Пол Сартр, разсъждавайки върху фразата изведнъж съзнава, че онова в нас, което мисли, не е съзнанието, което казва ''Аз съм''. То е друго измерение на съзнанието. Мили хора, ние не сме мислите, ние сме Битийността, вътрешното пространство на съзнанието.

Ако изкуственият интелект унищожи човечеството, той ще унищожи и себе си. Изкуственият интелект, както и човешкия, има нужда от материален носител. Не е важно дали изкуственият интелект може да се самовъзпроизвежда, а дали материалният носител /хардуера/ се самовъзпроизвежда, усъвършенства и приспособява към променящите се природни условия. Изкуственият интелект не може да съществува извън човешкото общество, както и циганите не могат да съществуват без да паразитират в друга по-цивилизована среда.

В природата има много примери на паразит, който ПОДДЪРЖА живота на приемния организъм, единствено и само, за да продължава съществуването си чрез него. В мрачния вариант на бъдещето, ИИ може да поддържа достатъчна група хора, за да може те да го поддържат.

в светлия вариант на настоящето, след примитивен вид съществуване те изяждат червеите преди да си разбрал къде си... абе, с фуния ли ви пълнят главите с глупости???

"ИИ може да поддържа достатъчна група хора, за да може те да го поддържат". Кой кого ще поддържа?

е прочел някой роман на Станислав Лем.

а кой ви каза че не съществува :) но не става така с алгоритми който предварително са създадени от нас .интелект може да се зароди тогава когато самата машина се осъзнае всичко друго си е папагалска работа та било тя и 1 000 000 000 операции в сек :)

Като казваш "осъзнае", опираме до същността на нещата. Трябва да достигне до собствено съзнание, а то е субективно отражение на обективността. А случи ли се това, то изчезват и разликите по между ни.

Гледам Хокинг, гледам разни други хора и си мисля, че изобщо няма да е лошо, ако бъдат замени.

Мнооого остроумно.

Аз си мисля, че AI никога няма да оживее... поне според нашите разбирания за живота. Ще цитирам един фрагмент от книгата на Майкъл Маршал Смит "За подмяна" : "Съществува ли едно дърво, което никой не може да види? Да, съществува, в Междината" Така де, дори да оживее AI, то няма да бъде в този свят, а някъде-другаде.

Докога ще ни облъчвате с безумните глупости на този нещастен урод? Айде стига вече!

некъв руски олигарх набутал милиард и половина суха пара у него. изстрелял го е кат най-скъпиа и най-учениа ечин на нашето време. ше търпиме, докат некой не инвестира повече у некой друг...

Ето човекът стоящ зад това мнение е пример за ГЕНЕТИЧЕН БОКЛУК!

,,ЖЕРТВАТА,,-Майкъл Крайтън.Там много добре е описал притесненията на Хокинг..А то ТРЯБВА да ги има....Животът е САМОВЪЗНИКВАЩА И САМООРГАНИЗИРАЩА СЕ МАТЕРИЯ/еволюцията е само елемент от организацията /. Опасността от ИЗКУСТВЕНИЯТ ЖИВОТ произлиза от СКОРОСТТА НА ЕВОЛЮЦИЯТА.Тя може да надхвърли нашите представи и съответно да ни лиши от възможност за реакция.

Загадка за човека. Човек е само свидетел на резултатът от нещо, което вече се е случило. Затова той винаги изостава от събитията. Всъщност "времето" е вертикално. Всички неща съществуват едновременно в своето многообразие и единство. А линейното време на 3d реалността (илюзията на видимия свят) е необходима, за да може човек да повярва в нейната достоверност. Колкото до изкуствения интелект, Щатите отдавна имат технология за клониране на живи хора. Пред много време имаше и филм в тази връзка (излъчиха го в началото на тази година по една ефирна бълг. тв), където дават как известни личности получават клонинг и съзнават това. Единственият недостатък на тези клонинги е, че са с кратка жизнена продължителност. Редица бивши ам. президенти, хора от шоубизнеса и пр. има клонинги. Докато драскате по смартфоните си и си правите селфита, нещата се равиват на съвсем друга плоскост.

"Изкуствено" се нарича всяко нещо, създадено от/чрез съзнателна човешка дейност. "Естествено" се нарича всяко нещо, което се появява/случва без намеса на Човека. "Изкуственият Интелект" не може да "оживее" сам - това или ще се случи в резултат от човешка дейност, или "Оживелият" "Интелект" няма да бъде изкуствен. Цялата тази истерия около "Изкуственият интелект" или е грандиозна манипулация, или крият нещо, което скоро ще научим.

КО? шибаниа хомомалоумикус сапиенс иска да ВЪЗПРОИЗВЕДЕ мозэъкес на силициева освова за да мож ссамо да заповедва, дъ яде и да сере. Безкраен свет на удоволствието и робовладелството. ДАНО, МНОГО ИСКАМ, ДА НАПРАВИ ИСТИНСКИ 100% ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. ШЕ ПРАВИШ ТИ СЪЗНАНИЕ, НЕЗАТВОРЕНО В хармонитата на човешкото тело и ше искаш да ти СЛУЖИ?!?!?!?!? Дано сички примати се преместът в силикона! Тогава ше разбирът КАКВО СА ИЗГУБИЛИ!!!!! Аз лично не се мислим за безсмъртен, нема да дам робот да бърника в мен, наме да си правим присадки и нема да ставам изкуствен. Предпочитам да умръ с мойте преценки. Силиконовите тепърва ше УСЕЩАТ бремето и безмислиено на електронния живот. А да, секи искуствен интелект ше размаже естествениа такъв, както днас размазваме хребарките. Дори само за собствено удоволствиу ,защото може и защото му се е ПРИИСКАЛО! Честит нов свет, безмозъчни маймуни.

Трябва да се направи и рязко разграничение между имитиращите интелект програми и искуствения интелект.Без собствени цели и възпрпоизводство и независимост от човека това по дефиниция не е искуствен интелект.а какъв ще бъде истинския изкуствен интелект никой не може да каже по простата причина, че още не е създаден.

" 39 ( нерегистриран ) 03.11.2017 15:25 Книгите на А. Айзимов и неговите закони за роботите днес изглежда са настолни за учените от този сектор." Азимов е неосъзнат егоцентрик.Разглежда небиологичния интелект като средство което служи на хората. Законът му "Роботът не трябва да причини вреда на човешко същество" е направо безумен. Той е антиеволюционен.Човекът само ще запали фитила на искуствения интелект а искуствения интелект ще стане напълно искуствен когато се отдели напълно от човека, когато стане независим от него.

Неосъзнал се той Азимов бил бе, добре че има кой да му помогне да се осъзнае в отвъдното макар. Опитай да нарушиш третия му закон - да се заколиш с нож примерно. Няма да ти е особено лесно. Първите два просто не знаеш кого касаят, може да го има може да го няма, НЕ ЗНАЕШ дали ги имаш и тях.

една ходожествена измислица ВЕ МОЖЕ да се напиша като алгоритъм и математика............ от трите закона на азимов не става нищо.

В момента ми се губи името на един друг голям фантаст който бе казал: "Никога няма да простя на Азимов, че направи роботите роби..." Нещо от този род беше... :)

А какво ще стане ако тази технология попадне в ръцете на терористите?

Според реалните факти в хронологията, нищо с което нетерористите не могат да се справят или което да ги превърне в подивели от страх, маймуни пред желзница. По-важното е, че когато терористите ви определят как да се развивате, вече са ви подчинили.

Други учени няма ли та само Хокинг цитират? Предполагам, че има учени които не го взимат много насериозно.

Имам много причини и примери защо не трябва да се предоверяваме на известни човешки авторитети. Официално на г-н Стивън Хокинг принадлежи твърдението: "Because there is a law such as gravity, the universe can and will create itself from nothing," he writes. "Spontaneous creation is the reason there is something rather than nothing, why the universe exists, why we exist. В превод: Защото съществува закон за гравитацията, вселената може и ще се самосъздаде от нищото. Спонтанното сътворяване е причина да съществува нещо вместо нищо. Добре е да не забравяме, че не всяко твърдение на учен е научно твърдение. В този случай това твърдение не е научно, а философско. Първо защото от нищото не може да се появи спонтанно нещо, защото нищото е несъществуване. Второ защото показва едно фундаментално неразбиране на природата на физичните закони. А те не са нещо, което може да съществува извън контекста на физичната среда за която са предназначени. Те са физически настройки на тази физическа среда, които ограничават начина по който могат да протичат физичните процеси в нея във времето и пространството. Тези закони служат за поддържане на първоначално установеният порядък в тази среда за определно време по същият начин по който моралните закони служат за поддръжане на установения ред в едно общество за определен период от време съгласно духовните и физически нужди на законодателите (създателите на тези закони). Самите физически закони не могат да предизивикват явления и процеси в тази среда, защото нямат съзнание, воля, разбиране и нужди. Те само ограничават начина по който трябва да протичат процесите в тази среда, по същият начин по който създателите на една машина или физическа система правят съответни настройки за да постигнат желаното от нея поведение.

Бъдеще няма, както и минало. Те съществуват само ако мислиш за тях, но и то става в единствено възможния момент, настоящия. Всичко във Вселената (някои и казват Бог) се случва в настоящето, време просто няма. Накъдето и да погледнеш ще видиш следи от наличието време, развалящи се плодове, купени преди седмица, снимката си, направена преди 30 г. и лицето си в огледалото. Това е Парадоксът на времето. Затова и в квантовата механика се е наложил терминът времепространство.

Прощавайте, но се замислете по-дълбоко!

Безспорно Хокинг днес е един от най-великите представители на научния свят в областта на физиката и ....... философията. Бих искал да допълня превода. В крайна сметка защо съществува Вселената, защо съществуваме ние? Нютон е велик за своето време и е създал нещо наистина забележително, извеждайки закона за гравитацията, но той е непригоден за обяснение функционирането на Вселената, крайно недостатъчен. Научният елит през последните векове се стреми да създаде една единна теория, която да ни даде отговор на въпроса как е изграден и функционира Светът. За жалост опитите са безуспешни. Наличните две теории към момента, които могат в най-голяма степен да претендират за успех са Общата теория на относителността, обясняваща едромащабната структура на Вселената и Квантовата механика, разкриваща микрокосмоса, но те двете влизат засега в противоречие. Обяснението на всичко случващо се с Господ е проява на невежество и примитивизъм.

за скайнет май иде реч...

ΑΙ = artificial intellect = Изкуствен интелект = ИИ

Книгите на А. Айзимов и неговите закони за роботите днес изглежда са настолни за учените от този сектор.

Азимов със сигурност е повлиял много ако не всички от умовете работещи в тая област . Кой да ги повлияе, някой автор на сълзлива френска проза или на руски сапунки от 19-и век - това са четива за търсещи жених млади жени или ненамерили (подходящ) такъв не толкова млади.

Неговият ИИ по цял ден ще кисне във ФБ и накрая ще стане чалгар, клюкар и отрепка...

Добре де, "да не забравяме" е едно, а постоянно да ръководим мисленето от позиция на страховете, е съвсем друго! В кой момент се прави нещо друго освен "да не забравяме"!? Къде е този момент, ако не е тайна ??? Нима се изчерпва с няколкото думи за "..Потенциалът на AI е много ползотворен..", това ли е, толкова..? И не, не е най-циничното, че това са съждения на инвалид който живее благодарение на батерии и за разлика от много неща това явно не му е достатъчно ясно но истинското извращение е в това, че системата ползва страховете му за да ги внушава на робите. Това е една, много, много гнусна игра и е нещото, което трябва да не забравяме! И интересно, в кой момент го е нямало този "изкуствен интелект", за да му се налага да "оживява" тепърва !? Нима земята се е закръглила когато човеците са го открили ? Истината е, че 2+2 няма изкуствен или естествен резултат, на този свят има само интелект и идиоти, които не го разбират и затова го интерпретират. Краят на тази идиотщина, преди всичко означава, че хората-Човеците имат шанс да оживеят!!! Животът не е само машина за тор и път към гробищата в емоционално зомбиран транс.

За опашката! Това, което отличава човекът от всичко останало, е душата. Тя не може да бъде създадена по изкуствен път. Ако човечеството прехвърли решаването на своите (човешки) проблеми на изкуствен интелект, то си подписва смъртната присъда. Зачатъци на това се виждат още днес като отрицателни странични ефекти от съвременната цивилизация. Рационализирането на битието ни не може да измести духовното начало. То е над всичко.

Споко, все още половината човечество живее като преди 2 века в първобитни условия. Много хора нямат пари за храна и живеят в бедност и мизерия. Какви машини и какви искуствени интелекти? Цяла Африка живее в бедност и мизерия. Половин Азия също, цяла Монголия и половин Русия се препитават сами като през каменната ера тъй като работа и пари няма. Южна Америка също са бедни и едва свързват двата края . Само Северна Америка и Европа дърпат напред. Но виждаме и на Балканите тука каква бедност и безпаричие е. Така че много сме далече още от това да ни завземат машините хе хе хе

пич, що пропускаш щатите? там има изоставени квартали, дори цели градове... пустеещи... явно не си да не си ходил в някой от цитираните държави или континенти, но поне поразпитай някой местен, преди да правиш такива глобални заключения

Той изкуствения живот в електронна среда е създаден доста отдавна - за това четох статия на учени от Щатите още през 80-90-те годни на миналия век. Програми със заложен кода на възпроизводство, мутация и параметри на живи същества в затворена среда с роли на хищници и жертви с цел селекция и естествен подбор. Тогава е бил програми на много ниско ниво спрямо сега, минали са почти 30 години, а потенциала в сферата се удвоява на всеки 5. Дори не мога да си представя какво има затворено в мрежите на някой лаборатории в момента...

Между другото, понеже практически и фактически няма как да знаете, можете само да вярвате, че не сте затвореното в мрежите на някои лаборатории в момента... И не са 5 години, а вече са 6 месеца. Което разбира се, не е от голяма полза за тези с аналогов президент и премиер от сергия за плод и зеленчук.

Иван Петров

приемам поправката за ускорения темп за развитие на информационните технологии. но тиквите и краставиците са избрани законно от празно-кратунковците...

Изкуствения, да не го изпревари голям астероид.

по- ме е страх от метеорит...

Ами че ние не сме премахнали бедността и болестите не защото не можем да измислим как, а защото определени кръгове с власт не го искат. Ако всички хора искаха да се премахнат тези проблеми, това щеше да се е случило отдавна и без изкуствен интелект. Така, че този да не се прави на ударен, много добре го знае това, но те го използват за собствени цели, за пропаганда.

И тия кръгове сигурно се Ельоминатите :-)

Това са празни приказки на крайно глупав идиот. Хората премахват болестите и благодарение на това Африка за 100 г от 100 милиона вече е милиард и половина население. Същото се отнася и за Индия и Китай. Премахването на болести води до далеч по-сложни проблеми, като пренаселеността и последващата миграция. Та преди да се реши проблема с болестите трябва да се реши проблема с размножаването. А това е възможно само с глобално правителство, против каквото антиглобалистите скачат на кръв.

Ако една държава я ограничат в собствената и територия и тя надскочи нужното и население и започне да ври в собствения си сос, сама ще регулира населението - пример КИТАЙ - само едно дете - и толкова! И никаква милост! Глобално правителство - локална смърт. Затова в природата не виреят огромните индивиди, а тези- по-малксите, подвижните, голямата популация!

По правилно-- ;Изкуственият интелект ще оживее за сметка на другия;

Не знам кой прав и кой крив но разковничето на всичко е в съзнанието. Дори нямаме представа дали то е само човешко, както и дали е индивидуално. Съзнанието прави "всичкото". Ако съзнанието не съществува дали ще съществува всичкото? Предполагам че няма как да се разбере. Може би да а може би не. И отново ...един Бог знае. Добре де след като тоя пич всичко знае защо никой не му задава правилния въпрос а все въпроси дето са от без значение. Той за това и не отговаря. Това малко ми напомня като въпросите на жена ми в съботните и неделни дни. Деветдесет и девет процента от тях дори не ги и чувам и оставам безмълвен. Май току що се сравних с някого...сбъркана работа. :))

този Хокинг е теоретик. общо взето в научните среди е спорен приноса му в областта. недъга му го направи известен, доста повече от доказани светила в астрономията и физикта

Науката започва с теорията. Всички големи са теоретици. Така че не подценявайте никого. Особено когато някои от теорията им е доказана като вярна. Хубаво е човек да се съмнява. Но трябва първо да провери. Ако не може да провери защото не му стигат знания и умения по-добре да си замълчи и да не дава мнение. Така постъпват умните хора.

Съзнанието е само форма на интелекта.

Коги му дръпнем щепсъла на интеуекто он че види от дека излаза пушеко на трамваа !

Леле...такава беше предисторията в "Матрицата"...

просто сме първия ларвен стадий на интелекта....по некое време той ще се освободи от примитивната си обвивка и ще премине на следващо ниво на развитие. Ние трябва да я добутаме дотам с примитивните си мозъчета биологични, да дадем началото на нещата...

Не разбирам огромния егоцентризъм и въобще хомоцентризъм на Хокинг.Разбира се, че искуственият интелект в един момент ще ни затрие но това е напълно естествен процес, все пак на искуственият интелект е Космоса и пътуванията между звездите предвид издръжливостта му към време, химикали и радиация.

Тоо тъпунгел още ли не е ритнал камбаната

електромобилите ги има и любимите ти рубли сроко ще секнат

Стивън Хокинг е прав и е Живото доказателство за това ! В него всичко е изкуствено !

Кое е изкуствено и кое е естествено е само терминология за да може човешкото съзнание да определи кое е производна от човека и кое не. Нищо повече. Природата е просто цялото без определена стойност. Тя може да бъде всякаква дори и нула. С две думи ...един Бог знае :))

на този май годинките му си казват думата. Като чета последните му разсъждения и си мисля, че е крайно време човекът да си вземе почивка.

А дано. Съвсем скоро ще видите бог как идва от машината, както викаха древните гърци :)))))