Коментари - Какво свързва черните дупки със смартфоните | IT.dir.bg
назад

Какво свързва черните дупки със смартфоните

Без откритията на Айнщайн нямаше да имаме работещ GPS

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - Какво свързва черните дупки със смартфоните | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма да ползвам повече смартфон, не искам да съм свързан с черните дупки. Не съм расист.

"Какво свързва черните дупки със смартфоните" - заглавието на тази статия ги свързва "здраво"

Да, дават се едни пари на едни жени за да има мир с джендърите по света. Евала. Все едно като съм завършил физическият факултет да ми дадат едни милиони защото мога да цитирам СТО, Галилей и т.н. Браво. Не се ли дава Нобеловата награда за принос към човечеството, а не за отдалечени галактики, звезди, черни дупки и бели неща. ...

Браво на редактора за опростачването на тези научни постижения и наградата, с евтиното и жълто заглавие, което е сътворил. Пълен дебил си ти, редакторе! Нещо от сорта аз и Айнщайн имаме огромна прилика - и двамата след като акаме ползваме тоалетна хартия - ей това ти е стила на заглавието глупако-редакторе очевидно неразбиращ материята и прикривайки това с профанистично звучащото, изсмукано от кирливото ти междупръстие заглавие. Заради ей такива толупи като теб футболисти и Златки са по-популярни от милиони пъти по-достойните и уважавани учени. Нещастни тъпи списвачи, мислещи се за журналисти, нещастници сътворяващи паника и драми и тормозещи хората. Няма вече голяма журналистика и как само ми липсват интересните и сериозни статии от Космос и Паралели. Продукти сте вие не на Факултета по журналисктика, а на мама и тати дето са ви казали, че трябва на всяка цена да имате виШу образование.

само така, добре си му го казал, дано ти е олекнало хаха. остави го сигурно майка му не го е галела достатъчно като дете и сега плаче за внимание и списва простотии мухахах

Според мен целта е била да се даде Нобелова на Роджър Пенроуз. Ама тъй като не може да му дадат само на него за математическите му заслуги то това е начина който са намерили.

има нобел, но не за ОТО и СТО, те са САМО теории. Избрана е една пределна скорост, но преобразованията са на Лоренц, а не на Айнщайн. Лаплас е изчислил, че гравитацият има скорост с 8 порядъка повече от електромагнитните вълни. Като се замести тази скорост в т.н уравнения картината става друга. В настоящия момент релативистите са се отказали от вероятното увеличение на масата и са го заменили с вероятното увеличение на енергията на тялото.

"САМО теории" ... провери какво значи думичката "теория" в науката и тогава "обиждай на теории"

В тази статия май има доста глупости. Първо - времето на GPS и на сателит в космоса няма как да се влияе от гравитацията, по-скоро има разлики в местоположението и времето за достигане на сигнала. И второ, откъде пък изровиха черните дупки във връзка с GPS, как някой ще докаже, че времето тече по-бавно, времето си тече постоянно, независимо от гравитацията и местоположението. Това че виждаме нещо след 25 хил години, не означава, че времето тече по-бавно, а че обектът е далече. В този смисъл и не може да управляваме времето и да връщаме назад или да ходим в бъдещето.

Преди да коментираш това , е добре да се запознаеш с теорията на относителността. Пълна каша ти е в главата. Времето не само на сателита, а и времената на живеещ на етаж 1 и например на етаж 8 на жилищен блок се различават поради това , че : 1) обикалят с различна скорост в гравитационното поле на Земята; 2) гравитационното поле в което живеят е различно. Забавянето на сигнала поради разстоянието и крайната скорост на С в случая е ефект който е нещо отделно.

Такова животно нЕма... Казал шопа след като видял жирафа. А ти му обясняваш за жирафа без да го е виждал и искаш са ти повярва.

По принцип си прав, но не обиждай човекът. Времето е относителна величина и индивидуално възприятие за всеки човек, чисто емоционално.

всъщност връзка между скоростта с която тече времето и гравитацията има! теоретичната база за това е от времето на Айнщайн, а от 50-60 г това твърдение е подкрепено и със замервания. скоростта с която времето тече не е постоянна величина, в смисъл че може да тече по-бързо/бавно. към момента няма теоретична база или наблюдения на от които да се предполага, че скоростта на времето може да бъде 0 (времето да спре) или отрицателна (настоящият момент да се движи назад не напред по остта на времето). в този смисъл пътуване напред във времето е възможно, връщане назад не. общо казано изчисленията на база на които действа GPS системата и тези свързани с черните дупки са в един раздел от физиката. затова може да се каже че въпросите са свързани.

Всъщност, за фотоните , които са обекти движещи със С , в тяхната координатна система, времето е спряло. От гледна точка на фотона, той живее вечно в собствената си система за отчитане на времето. А за нас, спрямо нашата система за отчитане той не е вечен. Излъчва се и се поглъща.

Проблема е че фототна има различна скорост в различна среда. т.е. само във вакуум имат скорост Со. От друга страна е доказано, че светлината се увлича чрез опититие на Физо, както и че има различна скорост спрямо наблюдателя.

Значи са взели нобел заради идеи и разработки на отдавна починали хора, и технология на 50 години

Ми тия от нобеловия комитет като не се сещат първо да се консултират с тебе и виж какви глупости вършат, дааа. Отде ви изравят бе.

Понятието "време" няма същност, т.е. то не съществува реално като физически обект. "Времето" е само отстояние на едно събитие спрямо друго, измерено с друго,прието за стандартно събитие, като преместването на "стрелка за едно деление", т.е. една секунда. А това, че гравитацията ускорява или забавя това преместване на някакъв зъбчат часовник няма нищо общо с измислицата "време". Т.е. ВРЕМЕ фактически не съществува, то е само условно пореждане на събития за НАШЕ удобство с цел ориентация и въздействие върху тях. Така че "ускоряване или забавяне на времето" е илюзия, както и самото ВРЕМЕ. И всички физически Закони и Формули включващи ВРЕМЕТО като фактор са само инструменти за наше практическо удобство в еьедневието ни, каквото и да значи това...

Че пък ..

Времето е част от т.нар. пространствено- времеви континуум, който е реален физически обект, а не просто "празно пространство и сцена, на която се случват събитията". Изкривява се, огъва се и се усуква около материята, а в последно време се говори че има и енергия, която е част от т. нар. тъмна енергия.

Това че някой някога е нарекъл нещо за удобство, или за да се ориентира в усиовията в които съществува, или за да обясни или подкрепи теорията си, не означава крайна или абсолютна истина... Човек борави с теории, представи, модели, вярвания и рискови илюзии, но всички Те се променят с опита от преживяваната реалност. И този т.н. "пространствено-времеви континиум", който се "огъвал" е толкова истински за нас, колкото и т.н. "тъмна материя", на която "тъмното" е, че е нерабираема за човешкия мозък. Така че - споко, нищо реално не е ясно...

хахахахаах Пацо, недей да откриваш тайни. Остави хората да си живеят в своя свят. Всеки трябва сам да разкрие това.

Бла, Бла....

GPS e направен с изследване, а не с теоретична постановка. Нормално е атомни часовници работещи на базата на честота да дават разлика тук и в космоса заради естественото раздуване на атомите и материята при намаяване на гравитацията, което няма нишо обшо с ОТО. В началото имало разлики между теория по ОТО и практическите резултати от измервания. в последствие включили и скорост съгласно СТО, аберация и още куп натъкмявания за да добутат теорията до практическите измервания.

"Изследването" винаги включва някаква форма на теоретична постановка, както и сам си написал " раздуването на атомите от гравитацията". Не коментирам това вярно ли е, а че по същество е " теоретична постановка" в съждението ти.

Не е теоретична постовка, а природен факт. Атомите не се раздуват, а се свиват от гравитацията под влияние на гравитацията.

"Когато наближите черна дупка, времето се забавя много." ете това не е съвсем пълно изказване! И ако е само това то освен другото е и не вярно!