Какво знаем за създателя на "Гентамицин"

Ст.н.с. инж. Иван Агайн е автор и съавтор на голям брой научни публикации и изобретения в областта на антибиотиците и тяхното промишлено производство

Обратно в новината

Коментари - Какво знаем за създателя на "Гентамицин" | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Краднал съм формулите на 2 антибиотика - надървин и курдиган. А в Разград си клониране откровенно американските хапове. През 1985г ми се получи бактериално замърсяване на едното око. Имах приятелка, чиято майка бе виден шеф в Разградското обединение. Само 4 хапчета в 1 опаковка американски оригинален FASIGYN приети наведнъж ме направиха чисто нов. 40 милиона еднократни пакети с пеницилин ДАРЯВА САЩ на СССР през Втората Световна война. Спасени са милиони съветски граждани, когато в СССР не знаят какво е антибиотик.

Е голяма работа само това ще ви кажа!

Съгласен съм. Никак не е малка работа да разработиш технология за промишлено производство на лекарство. Едва ли е постигнал всичко сам, но с тази фамилия е бил подходящият човек да обере лаврите. Не съм запознат дали България е плащала за патент за гентамицина или информацията е била получена по линия на научно-техническото разузнаване, кoето си е чиста кражба на интелектуална собственост.

Тъп "демократ " си ти. Пише че е разработена а нероткраднатапили взаимствана. Па понеже си тъп трол не знаеш че и на западрсе краде като за световно особено говедарите. А ние си имаме и многопоригинални разработки - нивалин тубоцин,дефламол и др. Тъп козяшси трол - оплювател.

А, нещо и за тубоцина. Участник съм във внедряването му и производството му. Тубоцина си е рифампицин, американски продукт. Носеха се разни конспиративни версии как Агайн се е добрал до щама, но то си е негова работа, по него време икономическия шпионаж беше на ниво. НИХФИ го внедри в Разград, Агайн беше в основата, та нали беше започнал от Разград, беше като у дома си. Голям ефект, голямо търсене имаше, много пари правеше тубоцина, къде ли не го изнасяха, най-много в Индия. Интересно беше износа, чрез италианците, те единствени не били подписали разни международни конвенции за износ на такива продукти, защото иначе американците биеха през ръцете защото им бъркахме пазара.

Гентамицина на ампули прилаган инжекционно често - хората оглушават !

И от туберкулоза и шарка са умирали кат мухи, и кво?

Огнян Донев(Софарма АД) го купи и го опропасти!В момента се руши! Повече от 10 години работих там! "...Остава болезнен спомен за създаването на родните лекарства 10-етажната сграда на НИХФИ е пред взривяване!"...

А нещо за биокаптон някой да каже ..... ?

Е кво да каже питай арабите за тях изнасяхме най вече. Стимулантите не са от вчера. Имаше тъпаци преди но имаше и интелегентни предприемчиви хора. Тъпаците се оказаха по устийчивият вид. Уви

Гентамицин вече няма никъде чист неграмотни Дирници същото е и с Пеницилина и с всички останали работещи Тертациклини които затваряха открити рани за дни. Новите отрови които ви правят са само и единственно за наркоманизирането ви за пристрастяване и за да поддържат рака ви в състояние на бавно и постепенно развитие за да точат от вас смрад такава болна.

Нито гентамицина, нито пеницилина са тетрациклинови... И гентамицин маз има във всяка аптека. Другите форми (инжекционен) ги има само в болниците по разбираеми причини.

Има го и на ампули във всяка аптека!

А нещо за чудотворния "Жирозитал", който съживяваше мъртавци ... кога да очакваме?

Дира тия плиткоумни пропагандни напъни в стил работническо дела са точно толкова ефективни колкото по времето на НРБ! За да сработят поне толкова колкото тогава трябва да се спре нета на българските каскети да върнете децата от Европа че ходят и гледат и да спрете интернета . Така изглеждате жалки

Статията няма автор Явно и тях ги е срам

Аха, да не се пише нещо, което да подразни нежните ти седерастки уши, а? Всъщност статията е грешна - въпросният учен не е създател на гентамицина, а на иновативен метод за производството му, което позволява България да се превърне в производител на антибиотика

Бих ти бръкнал с крак 46ти номер в нежния болшевишки гъз

Знаем колко деца оглушаха от българския гентамицин.

Колко? И с какво българския е оглушителен, а западния не? Гентамицина води до оглушаване и бъбречни проблеми при продължителен прием и/или предозиране. Това, че антибиотиците бяха без рецепти и майките ни ни тъпчеха на воля с тях не прави самия препарат или технологията лоши.

Една бърза справка показва, че гентамицина е създаден през 1963 от Weinstein, Wagman et al. в Schering Corporation in Bloomfield, N.J. Така че тоя хитряга със странната фамилия не е откривал нищо! Станахме по-зле от руснаците - гордеем се с кражбите си! Всички комундета - на кюфтета!

Ако първият човек сдобил се с огън го бе патентовал, сещаш ли се къде щеше да си сега!?

Май не схващаш разликата между откритие и разработка на технология за производство...

За по-незапознатите с действието на Гентамицина - има огромно увреждащо действие, като при мен. Вече е забранен. Значи на този господин трябва да благодаря, че си загубих слуха напълно.

си нефеляк

Всички антибиотици имат увреждащо действие и се вземат по схема. Иначе действат токсично по един или друг начин

За мазане

Работело се е, имало икономика, аз съм от Разград, завода за антибиотици работеше. Имаше работа за всички. Сега е демокрация и управлява демоса, а демоса е прост.

Сега е капитализъм, демокрация няма никъде, това е една утопия за заблуда на загубеняците.

А какво не/знаем за създателите на ваксините против ковид?

(по-подробна версия на статията - на сайта на БТА от днес - явно има кампания по вторично изграждане на позитивни образи на отявлени деятели на соц.-индустрията. Все пак, системата не е монолитна и в Труд от миналата година, юли месец, може да се прочете за партизанската фамилия Агайн) Някъде през 90-те Румен Воденичаров, по това време все още служител на НИХФИ, призна пред в-к Дума (сещате се, дет' се подвизаваше Стефан преди Богу дух да Продаде) .. че каквото е трябвало в НРБ като технологии .. е, крадяло се е от НТР-то, което пък е убивало местния развой. Та като се има предвид, как Лада-та си беше Фиат, можем да си мислим и какви точно по произход са били продуктите от развоя на този и още няколкостотин "наши хора" на служба в развоя на бг-фармацията. И ако забелязвате, нито тук, нито в днешната публикация на БТА, не става дума за тогавашната гордост на Агаиновците - ТриПътиНеСтана, за нея е повече от сигурно, че си е била нашенска. Но явно отдавна е свалил самолета .. Не става дума и за един друг от цялата плеяда на Търчи-Изобретателите, който лъжеше старците от Политбюро, че пак ще могат да летят. И му бяха открили цял център за .. вече се е заличило името от история, май бяха някакви стимуланти .. А защо Иванушка харесва това - ами защото играеше и той в цялата игра, и родата беше сложил на масата им .. и сега им се отплаща, дращейки книги, които остаряват по-бързо от хартията си.

Кажи нещо за "Нивалин"а, бе многознайко! Майцепродавци като теб с лопата да ги ринеш!

Ето и за нивалина: Галантамин (Galanthaminum) е лекарствено средство, предписвано при болестта на Алцхаймер[1][2]. За първи път е изолиран в 1951 година от съветски учени от луковиците на кокичето на Воронов (Galanthus woronowii)[3]. В 1956 година е извлечен от обикновено кокиче (Galanthus nivalis) от българския химик Димитър Пасков[4] и Л. Иванов. Съдържа се и в други видове кокичета и близки на кокичето растения. От 1958 г. в България е известен под името нивалин.

Казваш го като поклонник на друга държава! И отчаян симпатизант на партия създадена в тази същата държава която слава богу вече я няма само мумията и остана вечно жива в сърцата на орките

Забравих да кажа, че, когато Румбата Во в крайна сметка го изпроводиха от НИХФИ, заедно със споменатия някъде КирЕ Н., и кой ги приюти тогава въпреки предишни свои актове? Айде ти кажи!

какво пишете за невки кумунисти айде у масквето тук е европа и нато долу чевените само промяната

научи се да пишеш грамотно ве тъпанар