Коментари - Возняк: Хората изгубиха битката с машините | IT.dir.bg
назад

Возняк: Хората изгубиха битката с машините

Съоснователя на Apple Стив Возняк заяви по време на ИТ форум в Масачузетс, че хората са загубили битката срещу машините преди около 200 години.

Обратно в новината

Коментари - Возняк: Хората изгубиха битката с машините | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

че "сега машините ни контролират, а не ние тях". Битки с машините са се водили, и още ще се водят. Но да припомня една от тях: през 70-те, учени дават на студентите достъп и машинно време на най-мощните тогава суперкомпютри. Започват да им пускат разни приложения, но студентите са инертни и безразлични към новите изчислителни хоризонти... И внезапно мрежата на суперкомпютрите се претоварва от употреба. Какво приложение имаше такъв успех? се питат учените. Приложението е email, и с него студентите си организират купоните. Ще кажете, че са празноглави? Напротив - това е важна победа на човека над компютъра! Благодарение на тогавашната победа, сега не компютърът контролира човека: "поставете дискета 2 в устройство А: и натиснете произволен клавиш когато сте готови... Това не е дискета 2. Поставете дискета 2 в устройство А: и натиснете произволен клавиш" Напротив, човекът контролира машината: "покажи ми най-близките кръчми на картата... Тази искам - изчисли ми маршрута до нея... Не с кола бе, за пеша ми го дай!"

не че и той няма заслуга за това

Няма да има битка и не е имало!Човек прави машината за да си спести усилията за нещо си !Той влага това което е!Цел- друг да му върши работата!Мързелът ще го направи инертен!Машините ще станат инертни също!Машините ще са "огледалото "на човешката деградация!ВСИЧКО СЕ ЗАПЛАЩА!

Тук е пълно с коментиращи, които се подиграват на човек, по-умен от тях!

А ти какво коментираш?

А да, и тарикати като Кирчев...

Преди много години - 1998г когато пазарът на компютърна техника тепърва живна. Причините бяха комплексни - до края на 1995г машините бяха все още твърде скъпи, за да може да си ги позволи всеки, после имаше 2 години с финансови и политически сътртесения и хората работеха за по 6-8 долара на месец... Към средата на 1998 започнахме да продаваме повече домашни машини. Военните започнаха да купуват с пари, отпуснати по разни програми... Беше много интересно да се наблюдава следното явление: Хора които до момента не са имали компютър и са го купили по- скоро от любопитство, още докато им го пуснем и покажем какво е инсталирано се изпокарваха кой кога и за какво ще го ползва. По същото време бяха пуснали и филма "Боговете сигурно са полудели - 1". И беше много смешно да гледаш как тия интелигентни хора в семейства с възможности се карат както туземците за една бутилка от кока-кола... Ку

Чета отзивите и се убеждавам, че добрият стар Стив е прав... Преди време аз обяснявах на студентите си (консруиране и технология на пр-вото), че CAD системите с които ги уча да работят сами по себе си са едва интелигентен калкулатор. Те са като пръта за овчарски скок - помагат ти да скочиш по- високо, понякога и по качественонов начин, но... енергиятаза отскока не идва от тях. ТИ трябва да се засилиш и ТИ трябва да скочиш. В момента в който която и да е машина започне да мисли и да проектира нещо сама, звеното между клавиатурата и стола става излишно. Също не трябва да забравяме, че както казваша макрсистите "Всяко творение рилича на създтеля си". В моето ежедневие непрекъснато се срещам с разни софтуери. Някой са написани грижовно и "User-friendli", други особено акуратно вършет това за което са създадени, трети имат еба ти и чукундурския интерфейс, четвърти се дънят но се провалят с музика...и зад всичко прозира манталитета на този,който го е писал. Дверявайки се на "Умните програми" забравяме, че те са отражение натовакоето мисли някой.Аз не бих се учудил, ако някой ден настане и "бунтът на машините". Е, не всички машини, но картинката, описана в "Терминатор" е много реалистична - машините толкова добре си живеят, самообгрижват се и в някоя система е решила, че човечеството е безплоден консуматор наенергия. сега нищо не се пише за съзадтелите на зловреден софтуер, но и в тях пробива манталитета на писачите им. Някой са хитри и коварни, други просто злобни. Има и креативни изключения - имаше преди 14-15 години една гадинка, която вярно че заразяваше, но не нанасяше щети, а лекуваше от няколко други гадинки. Отделно че ставайки зависими в дейността си от машините, ние под някаква форма сме им подчинени.

Добре че не съм Ви студент г-н IT специалист, съдейки по неграмотното Ви писане. Всъщност и съдържанието на написаното може да се съотнесе към горното определение.

Ако преподавателите си гледат съвестно работата, такива като тебе не би трябвало да изкласяват в по- горни курсове. А за лично удоволствие аз бих ги потил от кръста надолу, за да разберат че от инженероид инженер току-така не се става.

...и е прав. Но га яде кифтетата не рива..нали :) ;) ..

Битка не е имало. Машините са наше творение и техните действия зависят от нас. Така че по-скоро има поставяне на живота ни в зависимост от машините, което е предпоставка в бъдеще, а машините станат мислещи, да сме по-лесни подчиняване.

баце нси визионер да ге! Некой хора /кукловоди/ видеха колко лесно могат да заробат останалите чрез компа. Крайна цел: чип и вменяване на мисли. зомбита първа класа. Ше има милиарди чипирани, а елита - безчипов и заповеднически. Сичко е доообре. Обаче, край на ресурсите, спад във възпроизводството на хора, радиация, отровени води. Егоизъмъ ше погуби сичко. Колко гадно. да си направиш съвършен свет и да требе да умреш. Аз мислим да напускам до 5 години, та нми пука. Обаче, кво гадно изтезание чака следващите, не ми се мисли.

Предполагам думите му са извадени от контекст, все пак това е ДИР.БГ - тук се преписва с random copy/paste. И разбира се, хората не затъпяват защото има компютри и би било смешно да се смята, че компютрите вредят.

Човекът е прозрял сега нещо , което отдавна е ясно за можещите да мислят.Имаше преди време един филм със Сандра Бълок,мисля че беше "ТВ Мрежа" или "Мрежата".Там главната героиня беше умишлено изтрита от паметта на някакъв компютър и след това полагаше невероятни усилия да убеждава разни бюрократи ,че съществува като човек.Повечето хора щракаха по някакви клавиши на компютъра ,цъкаха с език и й казваха "Щом тук Ви няма , значи не съществувате".Тогава героинята на Бълок казваше "Ето ме , аз съм тук пред Вас !", но бюрократът си настояваше ,че щом в компютъра я няма ,значи тя не съществува.Сега, надявам се разбирате, колко важна е темата и трябва да се коментира. Особено за подрастващите ,"авторитетът" на компютрите и телефоните полека-лека измества авторитета към по-възрастни ,по-опитни хора,родители, учители и т.н.

Самият Возняк е учил в училище без компютри. Това не му е попречило да стане по-умен от много дипломанти от компютърната ера.

Абе, компютарясал е тоя :) От много седене в Епъл и мъдрене с какъв пореден софтъер да спечели пари, му се привижда, че всичко е компютри, а то изобщо не е :) Колкото с компютър, толкова и без .. - е малко по-рядко ще клюкарствам на 1000 км разстояние като няма скайп, ама все ще се преживее ...

Простаците коментарит. Време е Дир-а да открие такава рубрика.

Отново Ганьо Комплексара? Олекна ли ти? Олаби ли жилата, като се изходи толкоз духовито?

Охранен, стар, комплексиран човек. Да каже нещо, да е интересен за пет минути ...

Aбе, и вибратора е машина,...HO, не оправя девоиките като реалният "любовен мускул" нали??!! Kакъвто и да му е изкуственният интелект,...друго е живото парче! Hали дами..?? ;))

тук жени не четат и пишат... бе левак. ходи в бгмама да се изказваш да видиш що плючета ще събереш :-)

Xм,.. левак, ще викаш на тоз които те е направил! 3ащото по неграмотното ти писане си личи , че си заченат от "онанист"! Hе се пише "плючетa" бе тъпак! 100% си необразован Pом?! хахахаха..

Да, ама за разлика от тебе навярно вибратора се държи по-мъжкарската оте тебе (ако щеш и с морален аспект) и това него го прави предпочитан, а тебе излишен...

И аз се присъединявам към някои колеги долу от IT сектора, наистина пишем софтуер и с това си изкарваме парите, но целта по принцип е да е от полза на хората, а не да издигат в култ и да подчиняват живота си на него. За съжаление корпорациите използват свръхколичество психолози, ефекти и всевъзможни начини да зомбират потребителите с цел да запазят интереса им (справка бозата Фейсбук и игрите), а хората все повече свикват да са зомбирани. Едно е да ползваш електронна поща и да говориш по скайп, съвсем друго е да се тагваш всеки път в тоалетната, да стигаш до даване на истински пари за да си купиш виртуални (игрите), докато стигнеш дотам да ти пука повече какво мислят за теб във фейсбук, отколкото съседите или колегите ти. Дано повече хора се събудят и се освободят от ангарията, носеща ползи само на корпоративната машина.

Съгласен. Имейлът бяхме пионери. Да докажем, че нещата могат да станат. Но когато интернет се комерсиализира - работата загрубя. Абе то си е измислено Христос преди 2000 години. Изгонил търговците от храма. След като интернет вече не е храм, а капалъ чаршия - според мен е време за нов храм. Освен ако не ги изгоним наистина.

Абсолютно е прав човекът!

Компютрите и телефоните не пречат, лошото е, че се ползват за неправилни цели - фейсбуци, твитери, дезинформация ...

При тези думи на Возняк си спомням "Бътлъровия джихад" по Франк Хърбърт. Возняк не е първият, който смята така, няма и да е последния. Компютрите и автоматиката са хубаво и полезно нещо, но нека нищо не ограничава развитието на човешката мисъл и воля! Разумното в живота е мярата и човекът може би е този, който я определя...

очакваите скоро-бунтат на машините,ха-ха-ха

с Ъ чукча, Бунтът.

Напълно вярно! Може би не точно преди 200 г., но в последните 20 това стана факт. Ужасно е, когато учителят и преподавателят във ВУЗ не могат да накарат зомбираните ученици/студенти да откъснат очи и ръце от смартфоните, защото знанията са по-маловажни за тях отколкото заниманията с тези играчки! Ужасно е, че прекарваме часове на ден пред компютрите, за да четем новините или да общуваме... виртуално. Зомбираният човек е лесно контролируем, защото той просто загубва връзката с реалността. Последствията са ясни - всичко може да му се пробута, което се и случва вече! Млади хора, осъзнайте се навреме, разкъсайте връзката с ЕКРАНИТЕ, те ПОДМЕНЯТ живота ви!

Мери, хубаво говориш, но ти говориш на вече зомбирани главно, които не знаят колко са зле.

Тук проблема не е смарт фона, а с кой си говорат там.. - професора нещо дудне за наука, а по смартфона гаджето те кани ка купон или ти разправя вицове .. къде ще внимаваш повече ти например?

Мноо просто - зарязваш лекциите и хукваш по гажета... Навремето като вземехме да философстваме защо ни карат в МЕИ-то да правим това и онова, железният аргумент беше че всъщност висшето образование не е задължително... - Ако искаш...

Ганьо Разбирача, нали е компетентен по всички светски въпроси и тук е ръсил "мисъл" на тонаж...само дето си е същия глам и без разни величия да му го казват.

Както и Ганьо Комплексара, който на всяка манджа мерудия гледа всеки път да затапи Ганьо Разбирача, независимо каква е темата! Тя глъмотията ходи по хората, не ходи по дърветата...

Споделям мнението Ви , въпреки че "даскал"не емного подходящо за случая като се има впредвид произхода на думата. компютрите са явление показващо колко едни хора са по напред в мисленето сравнение с други ,които не са се занимавали с математика.Не виждам засега "изкуствен интелкт" да има-само алгоритми базирани на масиви от инфо.За едно е прав безспорно Возняк - това е че целия сектор е една патерица за ума,единственото което прави ,но за умните хора само е че пести време и то доста време. Но страничните ефекти върху повечето потребители са пагубни - зависимост, затъпяване , липса на творчество - пълен диктат в областта на ума.Защото младите хора не могат да се сравняват с математиеските способности на тези измислили "програмите".Това е просто опит за реализиране на предимство на едни спецове над други.

И това е добре - да има и друго (освен парите) по които да се съизмерваме! Дава шанс и на тези, които нямат пари с повечко труд (учене) да си поискат (заслужат) повечко пари - а и бизнес да завъртят. Нищо ново под слънцето!!!

Коментарите отдолу са доказателство за думите на Возняк.

Има един много хубав американски ссериал казва се Person of interest. Може би и Возняк му е фен и от там идват тези приказки :)

Какво ли не плещи едно застаряващо и поувяхнало величие, за да привлече върху себе си вниманието на глуповатите младоци... Точно както се омайват девойки на морето..

Тоя бил много тъп.

Абе то новатори, новатори хубаво, ама... всеки подобен гений след определена възраст трябва да се пенсионира, защо започва да изкуква и да говори глупости... Я ела в манастира бе, овчи, да те видим на какви машини ще си домашен любимец? Че и чак преди 200 години... Брей-й! Тогава още парна машина не е имало, нито електричество... само по някоя вятърна мелница или воденица. Прочети си пак историята на науката!

Хора, обичам машините, обичам логиката, на която са построени, логиката, по която работят. Хич не ми пука някакъв смахнал се старец какво ги приказва. Който иска да не ползва машини и да ходи в пещерата да слуша прилепите. Аз все така ще искам да съм 'роб' на машините, които ми се подчиняват безропотно на командите, които давам, не се морят, не се оплакват нито пък мрънкат, че имат много работа... Предпочитам ги пред доста от хората.

Който го е страх от мечки, не ходи в гората :)

Съболезнования!...

Човека това харесва, това прави. Ти си пий ракийката и не го мисли.

Тези които с машини или пък са в IT и с това си изкарват прехраната знаят колко е важно в края на работния ден отново да станеш независим нормален човек. Аз съм в IT сектора още от началото на 90-те години и съм голям противник на разни социални мрежи, картови разплащания, смартфони .... въпреки че всъщност това ми изкарва прехраната. Няма те си на представа какви щуротии и големи измами седи зад всичко това което контролира живота ви. А ако знаете колко е готино да нямаш часовник, компютър, телевизор дори кола. А в нашия градски транспорт е страшен купон, можете да се социализирате с какви ли не индивиди. Пробвайте! :))

Ти не си за IT сектора батка... Освен ако не си чистачка там...

"Няма те"? А защо тогава "Пробвайте"? Не трябва ли да е "Пробвай те!" Надявам се първото да е било неволна грешка :)

Този на снимката не е ли един от виновниците за загубената битка?

Нищо ново не казва този индивид.... просто скоро е гледал The Matrix... и е решил да оповести този факт

Прави впечатление, че всяка новина моментално се ползва от редовните ревльовци и мърморковци да ни напомнят, че тъмните сили не спят и денонощно мислят милиони начини да ги поробят и манипулират! А те естествено знаят за всеки план, но някак все не успяват да се преборят и си остават с вечното мрънкане и жалване!

Хах, много точно

А шефът на дарковците пък е Дяволът, естествено. Това пък от религиозните ревльовци и мърморковци.

Машината нема да оправи Айше, като Асан.

Тази растяща зависимост от техниката и машините лежи стремежът към печалба и трупане на материално богатство в ръцете на все по-малко индивиди, и на все по-растяща маса от зависими от тази техника хора. Така те се превъщат в консуматорски роби - едно гениално измислено ново робство.

като е толкова гениално измислено как келеши като теб са го прозряли?

Да не би да засегнахме болезнено място? Много лесно се издавате...

Хомо еректуса (еректиралия човек) загуби тази битка. Макар, че възстановките на вида им по намерените черепи са уджасни и не приличат на себе си, нямаха толкова маймунски вид : ( Еволюцията на човека няма нищо общо с развитието на разума и логиката. Гледай повече филми и чети комикси със супер герои - да видиш че придобиването на нови супер възможности не е свързана с много мислене ...

:D, май ти гледаш прекалено много филми и ни можеш да се изказваш. нищо не разбрах от коментара ти, само наблъскани, несвързани думички

Така е. Идвам да Ви завладея и човечествоти да ми слугува. Ще управлявам заедно с моя братчед тостера и кухненския робот. Ще ви отмъстя за годините експлоатация

Най-висшата човешка ценност е свободата - духовна, умствена и физическа. Всички тези хай техники, с които съвременният човек обзавежда дома си, само отнемата от свободата му като личност и го поставят в зависимо положение... Един от най-очебийните примери това са ъсвременните автомобили. Човек вече разчита не на своите способности и самоконтрол, а на някаква машинка, която замества свободната му воля и го прави зависим. Т.е. така той става по-лесен за управление и контролиране.

Браво това в Гугъл не го пише ;))

Човека е прав, но според мен смесва нещата. Проблемът не е само с компютрите - хората станахме твърде материални поради цивилизационния завой на Запад. Пак на Запад избуя корпоративния и политически стремеж масите и консуматорите да са колкото се може по-тъпи за да са по-управляеми и купуващи. Нима някой си е мислил, че водопроводчик като си купи компютър и ще стане интелектуалец? Не Скайнет манипулира и промива хората чрез медиите, профанизира тяхното образование и хвърля трилиони за оръжия вместо да решава реалните проблеми.

мисля, че не е удачно да делиш хората на Запад и предполага се Изток. Все пак през последния век Изтока зави стемително на Запад, че дори го и подминава вече.

Аз не ги деля. Говоря за завой. Време е да почнем да мислим повече като представители на вид, на Човечеството отколкото като егоистични индивиди. И разбира се да мислим за напускане на Земята.

Много е прав, аз отдавна мисля същото въпреки, че съм от хората създаващи софтуер. Компютрите трябваше да бъдат просто инструменти а все повече ги ползваме най малко за това. Хората дори не могат да общуват вече по между си. Търсят и се изразяват с измисления си образ в интернет пространството защото им е по удобен. Жалко е, че сме толкова слаби!

Хората от твоите среди, може би да! Но не всички хора са така.

Не технологиите са виновни, а слабите мозъци на хората. В цялата си история човечеството е било зависмо от уред на труда, за да оцелее. Но! Все пак изказването на Стив си е чиста проба завист и злоба. Нито открива топлата вода, нито е особено умен. Тези неща са известни много отдавна. Яд го е, че не може да бъде лидер на собствената си компания. За да бъде лидер трябва да притежава необходимите качества, а той е само техник, най-общо казано. Завист, завист и пак завист преминали в глупост.

Ами тъкмо такава е ролята на фейсбук. Вече не можеш да ползваш информация от определени сайтове , ако не си регистриран в тази онлайн zoo. А зомбирането продължава с пълна сила. Повечето публични личности по света имат "профил" във фейса.

Да фейсбука е крайния продукт за момента, лошото е че май това е началото на човека да губи реална самоличност, а най лошото е че повечето хора там на са от моите среди както се изрази по горе човека, бих се радвал да беше така, но познавам толкова много хора които живеят в тази измислена и раждата абсолютно нищо среда.

На плач го избива и не е вярно, че преди 200 години сме "изгубили" битката с машините. Ако е битка и сме я изгубили то е станало преди хиляди (милиони?) години, когато ни е било еволюционно заложено да развиваме мозъците/знанията си. Колкото и рев да реве който си ще, едва ли ще сме последен етап на еволюцията - нищо чудно следващият да са машините, направени от нас.

От нас? Кои нас? Ти можеш ли лично да направиш такава машина? Някои могат и да могат, но те със сигурност не са чак толкова мног на брой. А това, върху което човекът акцентува е, че машините не ни правят по-умни, напротив, вместо да развиваме мозъците си, както се предполага, се случва тъкмо обратното. Опитни професионалисти правят децата ви не по-умни, а емоционално зависими от електронните игри, а вие си мислете че развиват мозъчетата си! Вижте какви игри играят - дали образователни или такива които развиват мисленето им или цъкат бутончета като маймунки, за да получат наградка - пушки, сгради, звездички, брони ала-бала ...

Мога да ти кажа, че има достатъчно много хора, които развиват мозъците си непрекъснато. Разбира се ние тук не ги виждаме, защото нямаме стремеж да правим това. Затова, пък четем като обезумели статии като тази, пълни със завист и глупост, за да се правим на много умни.

От нас, хората - не очаквах това да е трудно за разбиране. Аз мога ли да направя такава машина - не знам още, работя по въпроса. Към днешна дата ако аз не мога значи никой не може. Машините ни правят по-умни и още как. Първият скок, на който бях изложен,беше някъде 1985-а - написах първия си графичен редактор с който почнах да си рисувам схемите и платките. Освободи ми огромно количество умствен ресурс който отиваше в глупости, т.е. направи ме по-умен. Това не е спирало до ден днешен, и не смятам скоро да спирам да работя.

И той работеше на машината, която измисли Возняк, нали? И аз съм го ползвал. Признавам - без пари. Пък върху монитора на Возняк "праснах" примитивна ОС - да ми управлява оптичната кутия, която бях направил. Знаех всеки бит през коя направена от мен спойка минава. Не знам дали станах по-умен, но беше голям кеф.

Прав е Возняк, но донякъде. Изгубихме битката не с машините, а с корпорациите. На една машина винаги може да и дръпнеш шалтера, демек ROM-a, но не можеш да дръпнеш шалтера на корпорациите.

Корпорациите не дават ли работа на хората, заплати, данъци, пари за благотворителност? Корпорациите са станали такива защото произвеждат продукт за който има търсене. Какво лошо има в това?

Лошото е че пари нямат хората да го купят този продукт, което значи че е ограбен труда им - не са им дали полагащите им се пари с които да могат да си купят продуктите които самите те са произвели.

корпорациите не произвеждат нищо, те само крадат произведеното от обикновените хора като мен и теб и после ти го продават на 3-ни цени, като в същото време и ти дават кредит (от хартийки без стойност) за да си го купиш ...

Возняк е прав, но скъсан БГ цървул няма как да го разбере. Затова и 90% от коментарите са толкова тъпи :)

Я твоя коментар, умен ли е?

от поредния "скъсан БГ цървул" какво очакваш

Ами, човекът принципно е прав, но остава въпросът, защо тогава продължават да изобретяват и произвеждат "технологични чудеса", от които печелят годишно милиарди на гърба на "технозависимите" си фенове... Така или иначе "дъхът е пуснат от бутилката" и спиране няма, така че тези приказки и постфактум констатации са безсмислени. Аз лично също съм пристрастен и не мога вече да си представя ежедневието без компютъра, смартфона, телевизора и всички други джаджи, с които съм се обградил - жалко на е факт! Привикването ВИНАГИ е по-лесно от отвикването. Както се казва: "Каквото сме си надробили, такова ще си сърбаме"

Щом е "жалко" винаги можеш да се върнеш в пещерата и спокойно да пукнеш от лека настинка, примерно. Едва ли ще пречиш на някой, ако това те спира да действаш

Имам внучка на 7.Идва често и преспива у дома.Ето последното и мнение за мен: Деде,ти си по-умен и по-добър защото имаш фантастичен телефон - има HDTI кабелен изход и филмчета от YOUTUBE излизат на големия екран на телевизора ви!!!О боже така ли ще ме оценява "виртуалното" поколение? И все пак щом я заведох в гората да берем коприва остана като омагьосана и вече не спомена за HDTI...

offtopic: не е ли HDMI?

Да,грешката е в натискането на съответния бутон-лоша "машинописка" бях и на младини...!!!

и какво, сигурно трябва да си голямата работа, а !? показа ли как подскачаш от клон на клон и се биеш в гърдите с боен вик, като майка ти.. !? поне гледай да понаучиш нещо смислено от детето, а не да го учиш на дивотията си, че и да се хвалиш с това после...

На мен ли говориш това,бе сополанко.Аз дето имам 42 години стаж на инженер и 4 патента...Недоносчета!

някой път като ме хване носталгията да се връщам в БГ, отварям дир.бг да чета коментарите и се отказвам на момента. как може хората да са оглупяли толкова много и да са станали пълни идиоти само за няколко години ... човека си е много прав ама трябва малко акъл да го проумеете

Хахахаха, някаква 60г. бабичка влязла в интернет, кръстила се "Spartan", хвали се, че е "инДЖИнер" и нарича другите "сополанковци" :) Направо класика в жанра. И то в статия за битката между хората и машините. Няма такъв уникат.

не е бабичка, дядо е. Ама нали си зомбиран да цъкаш из нета, вече даже не можеш и да четеш...погледа ти бяга по редовете по диагонал, щото има още много да прегледаш, а няма време за всичките тия статии, повечето пълни с безсмислена информация. Но това няма значение, трябва да се прегледат, а трябва и време да се изходиш по всички теми, да напишеш коментар под всички статии...еех дали ще осъзнаеш някога колко си се зомбирал, човече? После - изкукал бил Возняк, не сме били роби на машините.

Ал

Те не знаят какво вършат

Прав си Баце, евала!!! ......тъжна история - горчива истина!!!

тоя почна да звучи като повечето "зелени" първо направил пари благодарение на машините после ги плюе не ползвайте машини отидете на мачу пикчу зелено чисто няма корпоративни гадове и борси няма замързявания тва като повечето българи всички зелени ама всички тараляскат с коли на 100 години и замърсяват.... се тая важното е да се говори

Тия гурута като се охранят и одъртеят изгубват всякакъв контакт с реалния свят. Стиф Чопс поне имаше усещане да каже: Останете гладни и глупави.

какво ми цъкате муниси бе пацули