Коментари - Мобилният телефон става на 45 години | IT.dir.bg
назад

Мобилният телефон става на 45 години

Мобилният телефон днес празнува своя 45-и рожден ден.

Обратно в новината

Коментари - Мобилният телефон става на 45 години | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първият подобен апарат се появява през 1957г в СССР, а българският инженер Христо Бъчваров в 1959г взима патент в области на мобильнта радиотелефония. link

Да да

... Джоел, обаждам се от КЛЕТЪЧЕН телефон, истински, безжичен КЛЕТЪЧЕН телефон... И за да схванеш за какво иде реч вземи си домашния радиотелефон иди на 200 метра от майката и се опитай да говориш. После опитай от километър, после от 100 и накрая опитай от Москва, надявам се тогава да схванеш тъпотията си.

МОТОРОЛА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ, ГУГЪЛ ГО ПРОДДЕ НА ЛЕНОВО 2015 ГОДИНА :)) ... ПОНЕЖЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА ЛОШИ БИЗНЕСМЕНИ И НЕКАДЪРНИ ИНЖЕНЕРИ :))

Сега ще види тоя Купър ли е, какъв е! Той тоя не знае ли, че Епъл още тогава са имали патент на мобилен телефон?! А?! И не само това, Епъл са патентовали вървенето по улицата и говоренето по телефон едновременно. Сега ще го съдят до дупка тоя, ще види той!

И къде са сега Моторола? Няма ги! Продадоха се на китайците от Леново. Смешна история!

Къде са българските електронни предприятия от Тошово време?

Да да

Моторола си съществува ТЪПАКО. ИСТИНА ТЪПАКО. Леново купи само Motorola Mobility с 2000 патента, останалите 15 000 патента остават в Гугъл, а Motorola Solutions си е американска. американска и все още си работи..

Това не е мобилен клетъчен телефон. При този вариант телефонът винаги е свързан към една базова станция чрез радио връзка. При клетъчната мрежа, телефонът може да превключи от една базова станция на друга, без да прекъсне разговора. Не омаловажавам направеното от Радиоелектроника, но като изключим това, че връзката е чрез радио, двете технологии са различни. А и между другото съм инженер по телекомуникации, та не ми е нужно да чета популярни статии от Интернет, за да знам за какво става въпрос.

В 1965 году на выставке Инфорга-65 болгарской фирмой Радиоэлектроника был представлен мобильный телефон с базовой станцией на 15 абонентов. По сообщениям прессы, разработчики применили систему, разработанную несколько лет назад советским изобретателем, инженером Л. Куприяновичем. В следующем году Болгария представила на выставке Интероргтехника-66 комплект мобильной связи из мобильных телефонов РАТ-0,5 и АТРТ-0,5 с базовой станцией РАТЦ-10. Данная система выпускалась в Болгарии для ведомственной связи на промышленных и строительных объектах и была в эксплуатации до 90-х гг.

2002-ра или 2003-та ни трябваше телефон на място, за което имахме големи борби с БТК. Тогава открихме фирмата (тя пак беше на БТК), която още работеше с тези телефони. Използвахме го половин година като стационарен с адаптер, иначе си беше за кола. По същество си беше радиостанция, свързана с оборудване на Копитото (в началото е било на старата телевизионна кула). Към нея се свързва стандартен телефон и покриваше цяла София. Даже и за мобилен интернет ставаше, защото ползвахме успешно Dial-up с нея.

Да да

... Джоел, обаждам се от КЛЕТЪЧЕН телефон, истински, безжичен КЛЕТЪЧЕН телефон...

Някой (явно журналестите) не е наясно, какво е клетъчен телефон, и какво е безжичен! През 1973 г не е имало мобилни оператори, не е имало "клетки" ...Няма как телефонът да се нарече клетъчен.

а как според тебе се е свързал със стационарен телефон в първото си обаждане? явно освен телефона са направили и антена оформяща първата клетка вързана в телефонната мрежа. отделно самият термин хич не е нов, подобни клетъчни схеми на комуникация се ползват и от танкови бригади през 2СВ.

Точно обратното - телефонът на Купър е прототип, както са били прототипи и ДВЕТЕ кули (base station) издигнати от Motorola именно за да се разработи технологията на прехвърляне на разговора от една клетка към друга. Купър не е изобретателят конкретно на телефона, а именно на технологията за проследяване на силата на сигнала и прехвърлянето на обработката на разговора между клетките.

Поредното доказателство че не е кой е измислил нещо а кой е успял да направи пари от него. Купър направил мобифона ама Апъл и Самсунг правят пачката от него :-)

хората 50г си приказват по мобилни телефони,а комунягите си пращали гълъби хахахахххахахахахахахахаа

таратупняците да четат по-горе...хих и да си запишат и подчертаят ДЕБЕЛО - кравакрите никога инщо сами не са измисляли ....

Да да

Кое да четеме, бе кретен?

Мобилният телефон е на 60 години. През 1958 в СССР, Леонид Купрянович представя и използва първия мобилен телефон тежащ 70 грама с обхват от 80 километра. Купър е закъснял само малко.

хахахахахахах...промита червенка кратунка...вие сега сте на купони ...представи си преез 58г как сте били бе....болен мозък...телефони били измислили...хахахахахахахах....70гр...хахахахахахахахахахх....

когато си аненцефал особено в Ню Амстердам то е завинаги

на едно гугъл търсене си от установяването на моето твърдение. ти си решаваш. всеки малко поинтересувал се, знае.

радио телефони (не клетъчни) има още през 40-те години.

Дори и при съвременното развитие на техниката е невъзможна сигурна радио връзка между устройство с тегло 70грама и станция на 80км разстояние

Безжичния телефон е измислен в началото на 70-те...Клетъчният е доста по-късно-някъде около 87-88 година!А това са различни неща...В началото на 70-те по никакъв начин е нямало "клетки"! А безжичния телефон може да работи както със "базата" си на принципа на радиотелефона, така и със спътник! Това измислят "Моторола" -връзката чрез спътник, но то не е клетъчен телефон!Даже, мисля, че първия такъв телефон беше на "Иридиум"!

Напротив, точно за първия преносим клетъчен наземен телефон става дума.

СОБСТВЕНОСТ НА ЛЕНОВО ... ТВА ПЪК ЩО ГО ТИЕТЕ БУНАЦИ ПРОСТИ ???

Да да

Щото това НЕ Е ИСТИНА ТЪПАКО. Леново купи само Motorola Mobility с 2000 патента, останалите 15 000 патента остават в Гугъл, а Motorola Solutions си е американска. За времето за което се говори в статията Моторола си е изцяло американска. Та Моторола не е Китайска.

ChatGPT

Като гледам по размер сегашните смартфони не отстъпват на този телефон :)

Еми...прогрес...хахаха. Като гледам как е тръгнало след някоя друга година ще тръгнем по улиците с лаптопите на главите. От година и половина търся малък, 4.3"-4.5" макс смарт-телефон ама няма нищо читаво, не броиме 4"-вата огризка.