Коментари - НАСА тества успешно ”невъзможен” двигател | IT.dir.bg
назад

НАСА тества успешно ”невъзможен” двигател

Експерти на НАСА са извършили успешни изпитания на двигателя EmDrive, осмиван от учените от 10 години.

Обратно в новината

Коментари - НАСА тества успешно ”невъзможен” двигател | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредната глупост и омазана лъжа, но в капитализма е така: лъгане и мазане са едните парици. Аз живея в Америка и знам от първа ръка как стоят нещата, който не вярва да си самовнушава каквото иска. В днешно време от 100 учени сигурно 1 е истински.

> Експерти на НАСА са извършили успешни изпитания на двигателя EmDrive Много се дразня от фанфарни статии. Няма извършени успешни изпитания на двигател. Има извършен тест, който показва, че принципът на двигателя вероятно е възможен. За съжаление, резултатите, въпреки че са положителни, са доста близо до зоната на грешката. Въпреки това, този резултат ще провокира бъдещи тестове, което от своя страна е добре, независимо какви ще са резултатите.

Конструиран е ДВИГАТЕЛ, КОЙТО РАБОТИ / И ТО ОТ ДВА НЕЗАВИСИМИ ЕКИПА/ и е посочена тягата, която той е създал по време на експеримента!!! За какви теоритични принципи скептично споменавате? Самоцелното апострофиране при Вас е навик, създаден от раздутото Ви ЕГО.

за да станеш човек първо трябва да престанеш да бъдеш добитък. добитъка не разбира от квантова физика, не му става време от правене на важни неща..

Добре че са братушките , та нещо ново да се появи на хоризонта. Мухахахахахах Ахахахахахахаха Дай водка. дай водка Бляяаааааа

"Електричеството, необходимо за създаване на микровълни, се добива с помощта на слънчева светлина" - не виждам нищо гениално в проекта - просто се използва слънчева светлина като енергия. Все едно, много да е интересно как работят соларните батерии??? Аз ли съм тъп, или ме правят?

Ти си тъп. С досегашните технологии, енергията, получавана от слънчевата светлина не можеше да се използва за задвижване на космически апарати, а само за захранване на електрониката и животоподдържащите системи, ако има екипаж. Новият двигател не използва химическо гориво и изобщо нищо не се изгаря, за да генерира тяга. Вместо слънчеви батерии, би могло да се използва малък ядрен реактор, който ще позволи напускането на слънчевата система, където соларните батерии биха били безполезни.

Съпротивлението на (трептящите!!!!) микровълнови частици спрямо{} вакума генерират тягата.Въпроса е трябва ли постоянно да се генерират подобни частици от слънце?.Пътуваш -презареждаш,или има и друг вариант с атомни ядра около частиците ,генериращи самите тях.

Цанко

Микровълнови частици? Вярно човек се учи докато е жив. Електромагнитното лъчение може да се разглежда като частици (фотони) само на разстояния, значително превишаващи дължината на вълната. Това със сигурност не е изпълнено за микровълни в резонатор.

И като си толкова умен как се получава тяга във вакуум? Там няма въздух не можеш да опънеш криле да пръднеш и да полетиш.Прочети малко за закона за запазване на импулса.

Не приема линкове, лошо. Търсете това: AnomalousThrustProductionFromanRFTestDevice-BradyEtAl.pdf

опит за обяснение: описания двигател ще замести газовите доставки от Русия, като ще се захранва от енергията, излъчена от базовите станции, която енергия няма да достига до нашите дж ес еми... абе сложно е...хи хи хи

Абе не знам за руския газ ама ако направят управляем термоядрен синтез....... руснаците ще си го завират газа в гъза.

Който се интересува повече: link

Защо да не може? В пространствено-времевия континуум и при наличие на мезоенергийно космическо лъчение, съпроводено от фотонна презенция, защо да не е възможно генериране на субенергийни импулси, задвижващи субекта на транслокация?

Ко каза, ко ? :))

транслокация?-преместване? или

-

Ко речи?

Така де, що пък да не може да може?! Проблемът е по-скоро философско-икономически: Струва ли си средтвата и морално оправдано ли е да се транслокира субект, или направо да се натикат повечко субекти в по-голям обект, който да бъде транслокиран?

За това съм чувал, но под друга форма. Че може да си произвеждаш ток от микровълните почти у дома. ;) Най-малкото пространството е пълно с всякакви облъчвания от мобилни телефони, радио вълни и други.

Осмиван...или Усмиван?!

Правилно е да се пише осмивам, също и осмея. ИЗТОЧНИК Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 441.

при тази тяга е само за микрокосмоса !

е и какво ново е това ??? https://link

Двигателят за междузвездни пътешествия отдавна е описан! Това е двигателят, който работи с лоши новини! Развива невъобразимо голяма скорост, във всеки случай - много по-висока от скоростта на светлината и/или тъмнината! Описан е в Пътеводителя на галактическия стопаджия!

Само да вметна, че нютоновския закон за моментума не е аксиома в квантовата механика. Например рубинов кристал може да акумулира и освободи фотони с групов моментум по-висок от входящия. Друг е въпроса, че тягата в случая е незначителна. Вярвам, че съвсем скоро ще видим автомобили да левитират на микровълни, за напускане на земната атмосфера обаче трябва нещо далеч по-мощно. Вярвам също и че дори когато ги видят да прелитат над главите им много хора пак няма да повярват, че това съществува.

Сигурен ли си, че в цялата работа не се намесват и разни фонони или други квази-частици, чийто импулс (българският термин за моментум) да балансира импулса на излъчените фотони?

Има акумулиране на фотони заради кристалната структура. Това идва от верижната промяна в орбитите на електронните и освобождаване на още фотони при връщането на електроните в стабилно състояние Това се повтаря многократното за наносекунди на квантово ниво и работата е там, че може да се генерира изходящ групов импулс по висок от входящия. Все пак говорим разбира се за микроскопична тяга.

Минуса ти е от мен. Не го приемай лично. Понеже смятам, че това за рубиновия кристал си го прочел някъде, без да осъзнаваш, че става въпрос за лазер (в крайна сметка е това). А тяга създадена от светлина (ЕМ вълни), може да има, разбира се. Но трябва все пак да я излъчиш от космическия кораб. При обсъждания проблем ЕМ вълните не го правят (и даже нищо не напуска кораба - както го прявят газовете от соплото).

Осъзнавам, че това се използва при някои лазери. Идеята ми беше да покажа, че нютоновския закон за моментума не е аксиома в квантовата механика. Защото основен аргумент на тези които не вярват в EmDrive са именно тези закони за моментума.

Чудех се къде са се дянъли българските космолози, а то се оказа, че са у сайта на Дир-а и обсъждат E=mc2.

С голяма доза вероятност това е погрешно проведен експеримент. Поне с такова впечатление останах от някои коментари в нета (на английски ако е важно). Говори се, че дори в NASA са се сблъскали с някои проблеми. Особено интересен е този коментар: "I wrote this comment last year and it still stands. We've met this guy a couple of times (we are physicists and we didn't laugh at him-I'm not sure to whom this article refers) . Our plasma propulsion group were happy to mount this technology on a pendulum type thrust balance, but we were assured by roger that "that would not work". We assured Roger that if something was going to produce a reaction force on a satellite, then it would produce a measurable force on a free swinging pendulum." Като гледам опростените схеми в интернет, мога да кажа скромното си мнение. Това е опит да буташ автобуса докато си в него (и то докато автобуса е във вакуум).

И на мене на такова ми мяза, евентуално ще открият я някакво взаимодеизтвие на електрониката с магнитното поле на земята, я кой знае какво. Ако някой ми покаже нещо уж работещо и не може да ми обясни как и защо работи просто преставам да слушам.

Тук не става въпрос за двигател, който да изведе кораба в открито пространство. Тук става въпрос за двигател, когато корабът е вече в открито пространство. И пичът точно така го е нарекъл: ЕмДрайв за открит космос без гориво. При опитите, които той провежда, е достигната тяга от 214 милН/кват. Той не може да се използва в условията на гравитационното поле на Земята или други планети, но в открития космос в условията на безтегловност може да свърши работа, като прави икономия на гориво. Всъщност това е идеята.

Аз пък изрових въпросния доклад на НАСА (линк към статията в AIAA има под статията във википедия за EmDrive). Безплатно достъпно беше само резюмето, но там техниците си казват, черно на бяло, че, първо, понятие си нямат от физика и затова не я обсъждат и, второ, че въпросното супер-чувствително махало за мерене на специфична тяга се намира в метална камера, която обаче за експеримента не е била под вакуум, а само със затворена вратичка. И след това изпльоскват едни интерпретации като говорят за взаимодействие на полето със плазмата на вакуума (без да има вакуум въобще). Или някаква друга простотия от тоя сорт, дето да накара журналята да кажат УАУ, а всички лаици да почнат да сочат учените с пръст и да викат "както си и знаех, вие нищо не разбирате". И, естествено, и Айнщайн е замесен в цялата работа, иначе няма да е сериозен резултат, нали. Навремето имаше съобщение в някакъв вестник от БТА (!), как тракторист от Кърджалийско, чието хоби е математиката (!), бил опровергал Айнщайн и вакуумът не бил празен. Имаше и снимка с опитната му установка. От описанието й ставаше ясно, че това е компотен буркан с малко пясък на дъното му, който е пуснат да плува в 10-литров буркан за туршия, напълнен с вода. И тая дивотия следвала слънцето. Щото компотеният буркан се местел от единия край на другия само през деня, но не и през нощта (!). Та така, драги ми Смехурко. Когато учените се смеят на нещо, то не е защото има световна конспирация, а защото най-вероятно нещото е за смях.

Направо къртиш миФки. От мен +.

Ако има достатъчно биогориво (боб) и добър метеоризъм, няколко перисталтики могат като нищо да задвижат автобус във вакуум :)

Има някой изкукуригал,ама дано не съм аз!

За сега най-тежкия проблем остава проблем - извеждането в орбита. Ако го нямаше, дори и с йонни двигатели щеше да се е случило много, но така излезе, че първата стъпка беше най-тежка и си остава такава - засега.

познатото познава наи добре познатотоп,такова животно няма,за сега!?

Абе откога им разправям аз ама кой да слуша.

8901

Искам го за Пежото тоя мотор.Ще му монтирам и слънчев панел на тавана.:=)

Подозирам, че съвсем скоро и руснаците ще разкрият някоя подобна джаджа и ще започне бясна надпревара за Марс. Чудя се обаче къде е мястото в тая картинка на държавите мушмороци като България.

България е "свършила много работа" от древността до днес, за да може да се оформи сегашната "картинка". И продължава да върши. Друг е въпросът, че "мишоци" живеещи единствено във виртуалния свят създаден от българофобските "медии" през последните 25г., нямат шанс да се докоснат до реалността за стойността на България за човешкото развитие. На такива им дай национален нихилизъм, че съвпада с медийната "картинка" и човек не се мъчи с въпроси и проучвания, а си рахатува.

Започна се... Логично - от основата на невероятностния двигател - невъзможния такъв!!!

Не пише да се нарушава законът за запазване на енергията. Което значи, че както и да се генерира тягата, енергията трябва да дойде отнякъде. Ако е от светлина, тая светлина ще трябва да се обере от много голяма площ. Неслучайно постигнатата тяга в опитите е мизерна. Така че не очаквайте чудеса, подозирам, че това откритие ще се окаже непрактично. По-голямо значение може да има за теоретичната физика.

Прочетох повече по темата, всъщност двигателят се рекламира като много по-ефективен от йонния при конверсията на ватове в нютони. Т.е. той работи с електричество, а електричеството не е задължително да идва от слънчеви панели. Предполагам може и с горивни клетки с водород, така че ватовете и съответно тягата да са много по-големи.

В космоса тъй като няма съпротивление даже и минимална тяга, която се прилага много време може да донесе до много голямо ускорение на обекта и да се движи с невъобразими скорости. Така, че идеята не е никак лоша. Докато узреем да измислим двигател, който да наруши другия закон дето не можело да се лети по бързо от скоростта на светлината :)

Ако имаш безкрайно много време, да - и малка тяга може да ускори много един доста тежък космически апарат. Но ако искаш да доживееш до края на полета, не ти върши работа.

Космоса е пълен с частици и прашоляк и съпротивление си има. Просто са по-малко на м3 , но при по-висока скорост ще стане доста осезаемо.

да, ама конкретният двигател в документа с многото формули пише, че е най-ефективен при ниски скорости. което всъщност предвид Лоренцовите формули не е съвсем неочаквано.

Интерсно Наса да го патентоват:-)) немедлено да не им го краднат братушките .Да пуснат един лиценз на Спейс шипа и да си ходят сами на МКС -то за орбита около СС става

А как точно американците ще го отлепят от земята този двигател?

kumalissa73@

Както отлепят почти всичко от 20 години насам - с руски ракети :)

браво на сащ и пуделите им от англия! :)) време е човечеството да направи пробив в далечните пътувания! и този пробив явно няма да бъде направен от путлер и тигрите му :))))

Алоо, селски. Пробива е направен преди десетилетия. Просто и ти и аз не сме го виждали .. официално..

Браво на НАЦИСТИТЕ, че им направиха космическата програма и космическите ракети на американците преди :) Ако не бяха Фон Браун и компания, знаеш ли кога САЩ щяха да видят космос ?

То е така и с руснаците. ако не бяха гепили целите заводи и документация барабар с инженерите още щяха да гледат Луната отдалче. е че и сега не го правят.

Ако си работил с Американци започваш да разбираш защо са били нужни фашисти, за да се случи нещо продуктивно. Всякакъв народ емигрира натам, но за едно поколение се превръща в шлака плаваща по течението с главен интерес къщата, колата и разбира се ипотеката -точно като нас почват да мислят само как да живеят "нормално" и забравят мечтите и жертвите за идеята. Без такива неща нито наука се прави, нито технология - погледнете изключенията (има и такива винаги) и вижте колко са се откъснали от другите там и ако не сте с предразсъдъци ще почнете да се плашите от Американския начин на живот, а не да го гоните. Животът може да е по-добър, но нищо добро не прави с човека.

Щом се публикува подобна новина и то от НАСрА, то това означава, че за задкулисния "Биг Брадър" тази технология е прекалено нерентабилна и нискоефективна и не си струва да се предпазва от попадане в публиното пространство.

""подобна новина и то от НАСрА"" - да познаем: червена кратуна с ужасно беден речник, но пък с неистово желание за осмиване, и събирана с години омраза към нормалната, цивилизована и развита част от света. Наслаждавай се на братска Русия, докато още я има в този си вид..че Сибир вече иска да се отделя ..

Бе то и Тексас иска, че и Аляска май... струва ми се, че няма Сибир да е първи (впрочем, не съм попадал на инфо, че Сибир искал да се отделя?...) А пък до двигателя - много силно ми мирише на партенка, ама хайде, да не бързам да злословя.

Колко интересна новина! Само не ми е ясно когато се отдалечава от Слънцето как ще генерира електрическа енергия. след като слънчевите лъчи ще отслабват. Но белите хора ще го измислят, а пък ние тук си пишем коментари само под новини за крадците в политиката. Много малък и изключително прост народ сме останали в пределите на България - всичко умно, с езици и необвързано се спасява далеч от това миризливо блато.

Нещо не ми е ясно. От една такава техническа новина съдиш за качествата на българите? Българите ли са причина за личното ти неудовлетворение или ти имаш дял в това.

Живея вече дълго време в България. Ходил съм и в белите държави къде по работа, къде на почивка. Просто правя сравнение. Ти возил ли се скоро във влак, в градски транспорт или нещо подобно? Разхождал ли си се по улиците на някой голям град? Ако си, значи знаеш защо мисля така и само си чешеш пръстите на клавиатурата. Ще ти отговоря с един виц, който прочетох вчера: "В Аптеката: -Искам антидепресанти. -Имате ли рецепта? - Български паспорт не стига ли?!"