Коментари - НАСА инвестира в плазмена ракетна технология | IT.dir.bg
назад

НАСА инвестира в плазмена ракетна технология

Компанията Ad Astra Rocket обяви, че е приключила преговорите по договора си с НАСА за партньорство в рамките на програмата Exploration Partnershis (NextSTEP).

Обратно в новината

Коментари - НАСА инвестира в плазмена ракетна технология | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

О , 28 полирани мозъка ! Даже и за тук са доста ! А за поне мислещите - малка лекцийка : 1 . Предимството на плазмения пред химическия е по-малкият разход на активна маса , поради по-високата температура в "горивната" камера (горивна е в кавички , защото в плазмения няма горене ) . При което се създава по-голямо налягане и съотв. по-голяма скорост на изтичащите газове (плаазма) . Проблемчето , обаче е , че плазмата е възтопличка - може да достигне и милион градуса - и трябва някак си да се изолира от материала на двигателя . С магнитно поле , напр. За да не изпари конструкцията . Ами точно заради туй досега няма термоядрени ТЯЕЦ-ове . 2 . Откъде ток за плазмения ? Дизелов агрегат ?? В космоса ? смешноватичко . Ядрена електроцентрала . Обаче тя също иска сериозно охлаждане . Невежите си мислят , че в космоса е студено ? Да , така е ! Обаче я се опитай да охлаждаш нещо , потопено в най-съвърщеният термоизолатор - вакуума ! Може , ама е мъчничко ! 3 . Йоният двигател много се раличава от плазмения . В него работното тяло - йонизирани атоми - се ускоряват не от голяма жега и налягане , а от електрическо напрежение . И тук е мястото за малка хитринка - ТОКОВИЯТ контур на ускорителят на елементарни частици ('щото той си е точно това - линеен ускорител ) може да бъде ОТВОРЕН . Т.е. имаме напрежение от милиони волта (никакъв проблем) но тока е нула . Милион волта по нула ампера обаче дават нула киловата . И точно оттук възниква въпросчето - имаме ускорение с нулева мощност . Непорядък , нещо . А хитринката се състои в това , че ускорителите трябва да са чифт - един за "+" и един за "-" йони . Йнните потоци се прекарват през магнитни лещи около динатронните пръстени , което именно не позволява затваряне на контура . А после "+" и "-" сноповете си рекомбинират отзад в пространството . Кой разбрал - разбрал .

Виждам, че разбираш и затова ще ти посоча къде грешиш. 1. Плазмата не е необходимо винаги да е гореща. За плазмените и йонните двигатели се използва нискотемпературна неравновесна плазма. Е, наистина, като нахакаш Х киловата в плазмата, Х киловата трябва да се отдадат някъде по стените. Въпрос на баланс. 2. Охлаждането не е чааак такъв проблем - топлинно излъчване. Просто трябва достатъчно голяма площ на охладителя. 3. Плазмените двигатели не винаги разчитат на налягане и температура за ускоряването. Например двигателят, разработван в АНУ, използва двоен слой - естествено възникваща структура в плазмата със силно електрично поле. А сметката ти с мощността е крива, понеже не отчиташ, че електроните и йоните (за отрицателни частици е много по-лесно да се ползват електрони, а не отрицателни йони) се ускоряват независимо едни от други и след това се смесват, т.е. имаш положителен и отрицателен ток, всеки преминаващ през собствен пад на парежение и съответно харчещ мощност. Естествено, сумарният ток е нула, но мощността не е.

Някой хора живеят в своята измислена реалност, а други хора ги популяризират за да може повече хора да живеят в нея и да не виждат истинската. Прави ли ви впречатление липсата на алтернативни теории в средствата за масово индокриниране? Няма и да има. Новият вавилонски ред има нужда от своята религия на атеизма и окултизма. Тъмната материя и енергия и черните дупки имат своят окултен смисъл. Никой никога не е виждал черни дупки. Нито неуторнн звезди, бели джуджета. Нито тъмна материя и енергия. Нито поява на нови звезди от прото облаци. Съвременната астрофизика е една необходима на беззакониците политкоректна митология за масова консумация. Част от комунистическата идеология която е несъвместима с християнството. Каква съвместимост може да има между лъжата и истината. Между беззаконието и закона. Между доброто и злото.

Американците купиха през 90-те руски плазмени двигатели. Почти всички техни разработки са на тяхна база. Пример е Д-55, които по американски се казва TAL-WSF. СПД 100 също е трансфериран като технология и т.н. Обаче, както казва Бай Ганьо по-долу, сега вече ги е срам да купуват и ще правят. Но не е проблема в двигателя. Колкото искаш голям плазмен двигател можеш да направиш, но захранването ...там е заровено кучето!

Абе какво ми говорите вие бе. Всеки руски колхозник, още през 60те години имаше по 1 плазмен двигател в мазето. С него доеше кравата и копаеше доматите. Пък в Москва имаха по 3-4 на човек. Така че американците да си гледат работа. Съветските трудещи се от 70 г насам почиват на Марс и Юпитер.

Тъпо изказване. В екипа има вероятно и доста руснаци. Както също има и милиони американци тъпи като гъзове и почиващи на Сатурн.

Мдааааа колкото е руснак Сергей Брин, толкова ще са руснаци и тези в НАСА.

Руснаците пият водка и мезат с кисели краставички а накрая както винаги до сега всичко по проекта ще бъде задигнато под носа на краварите

роскомпуткзор планират след 50 години да направят същото.

А с озона какво става, а ?

Американския Бай Ганьо вече го е срам да купи от руския Бай Ганьо плазмен двигател, защото Маккейн ще го смъмри в Сената! Пък и почитателите на американския Бай Ганьо ще се почувстват натъжени и с понижено самочувствие. Иначе тия 100 киловата, руския Бай Ганьо ги е стигнал отдавна, че и задминал дори!

Аха и къде го пише това - в Мурзилка ?

Кое къде го пише? Нещо, простотата не ти позволява да пишеш по-дълги въпроси ли?

Пак ще сме свидетели на едни мноого скъпи фойерверки? :)

Ще ви се, прости неуки колхозници и крепостни селяци, живеещи в средновековието и управлявани от болен от аутизъм диктатор. Светлинни години са напред в развитието си USA пред вас, само да те светна. Даже ти, като виден путлераст пишеш на американски компютър, с американски части и използваш интернет, изобретение на ЦРУ, според вашият Бог Путьо

Не че не съм съгласен с теб за колхозниците, обаче пропусна да споменеш, че в така напредналата държава УСА във всеки един момент може някой щастлив превъртял малоумник да ти пръсне черепа докато пазаруваш в мола или гледаш кино.

Това, че викаш на други "колхозници" не те прави по-умен. Вземи прочети в Wikipedia какво пише и то не в руския вариант. Предполагам няма да ти е проблем - такъв умен човек като тебе няма как да не знае перфектно английски. Не знам дали е добър знак това, че голяма страна хвърля пари в тоя проект. Идеяте с две думи може да се характеризира като йонизатор - микровълнова печка и магнитно насочване плюс възможност за нагнетяване като в конвенционален двигател. Целта - по-малко износване, по-дълга употреба, по-дълго idle състояние без да се кахърим дали ще тръгне и разбира се, специфичното в случая на тоя проект - възможност за по-голям контрол на тягата (изхвърлена маса/скорост). Надеждата да замени химически двигатели в случаи, в които до сега не е било възможно, но не и радикално (никой няма да изстрелва от Земята такава ракета - анадъмо?). Проблемът - любимо бебе на един човек (имигрант от Коста Рика, бивш астронавт), който умее да изстисква пари с ходене подир хора с пари, а успехите по проекта настъпват след почти две десетилетия провали и не са особено впечатляващи. Други видове плазмени двигатели може да се окажат по-удобни. Стабилността на VASIMR е доста спорна и въобще не е съвсем ясно дали няма по-добри алтернативни начини - в случая всичко зависи от електроника и без нея - спира (електрониката търси резонанс между плазмата, микровълновите антени и магнитното поле). По принцип шансовете на плазмен двигател да сработи след години са в порядъци по-добри от тия на химическите и именно поради липсата на нужда материалите да устояват в такава степен на корозия, повреди от лъчение и удари от микрометеорити, тия двигатели се ползват от началото на 70-те като маневрени (първо от Русия BTW). Засега именно дългосрочната сигурност е единственото решаващо предимство и въобще, тая дума "плазмен" двигател обхваща толкова широк спектър от устройства, че да се приема като повод да се хвалим кой на кого е роб, означава - неквалифициран роб за черна работа.

Пиша на китайски компютър. И ти също. Частите и те са китайски. Интернет е измислен от ЦЕРН.

Това кубинско СМИ ли е?

не само плазмени двигатели руснаците отдавна са колонизирали алфа-кентавър но просто си мълчат и се наслаждават на мъките на наса да колонизира слънчевата система! плутон ала бала кви хора на луната и марс??? руснака владее половината глактика праща съюзници - зелени човечета в украйна а със малките сиви се напиват всяка вечер! е има леки проблеми с клингоните ама кво са някакви соросоидни клингона за руската мощ!?

"Плазмените ракети постигат много по-силно ускорение от това на техните химични братовчедки, благодарение на което разходът на гориво е изключително нисък." Това изречение е грешно...Дори сте го одебелили....

Изречението е относително вярно, ама ти не можеш да го проумееш, защото бъркаш ускорение с мощност.

малко ме съмнява да има пряка обратна корелация между ускорението и разхода на гориво както излиза от това изречение

:) много ме радва големият брой активни пенсионери във форумите, лесно разпознаващи се в слугинство и величаене на една или друга политическа система! :) Така трябва-пълна интеграция и енергия е обществото!

деер

Парите отиват за армията...

Е да, ма братушките от ГОЛЕМИЯ КОЛХОЗ ако знаете само какви бомби имат!

ВОЖДЪТ и БОГЪТ дрогаря Путинка тоа двигател го е измислил оште 1950 година ма понеже е скромен а не кат соросоидите да се дуят по медийте и затва не го знаи тоя факт никои. ма ако се поразтърсите из ИТАР-ТАСС или в "За Рубежом" ште видите истината а не да сте подлоги на хамериканците дет ва лъжът. само дрогаря Путинка изговаря наи святите православно евразииски ИСТИНИ и ние като техни славянски братя им вярваме безрезервно.

Тоя двигател въобще не е нов! Даже едно време в сп. Млад Конструктор имаше чертежи! Хамериканците са го копнали от Циолковски!

Леле, колко си неграмотен!

Американците не мразят руснаците и обратното. Това е само в болните мозъци на загиващата колония наречена българия. По темата, плазмените двигатели определено са бъдещето и в това няма съмнение.

За тази технология още в зародиша се постави въпроса с енергийния източник. Виждам, че към днешна дата все още се избягва този въпрос.

Ти за "обратното" откъде си сигурен? :)

sawo

Колония ? Тази "колония" я е имало 1000 години преди САЩ и най-вероятно ще я има и след тях, ако не унищожат целия свят със себе си.

По вероятно след 15 - 20 г. да има само цигани тук, ако изобщо има някой. ТОва е по данни на ООН. А циганите виреят там, където има върху кого да паразитират. "Демократите" ни успяха за 25 г да унищожат държава на 1300 г. С продажността си и с алчността си, "демокрацията" научи боклуците населили БГ да са алчни егоисти и крадци, добре циганизирани и чалгаризирани. АМИН!

Русия серийно произвежда такива двигатели от 1982 година, а ги проектира от 60-те години насам. Не знам каква такава новост е плазмения двигател, след като се използва повсеместно в космоса от десетилетия. Познайте и коя е държавата , която е най-напред със ядрените реактори , щото такъв йонен двигател не се зарежда в фотоволтаик!

Не се сдържа нали. Ама те руснаците откога ги имат тия неща. Ти къде видя в новината да пише, че плазмения двигател е новост? Ама ей така чел недочел да се изтропаш по темата.

Пиша го в отговор на коментарите , че НАСА прави нещо невиждано в очите на американските роби в България! Инвестицията в плазмен двигател не може да е новина, след като такива инвестиции се правят от десетилетия и резултатите са налице!

Има малка разклика м/у плазмен и ионен двигател - но ти трябваше да напишеш някакви небивалици за да изглеждаш умен :)

Цанко

И каква е тя?

Четете руски скотове, четете. До 3-4 години ще останете само като придатък на суровини за химическата индустрия. Дано само шефа ви Путин да не го бутнете нещо :)

Така е требва само да си поверваш

Русия от дестеки години разполага с подобна технология, която за разлика от хамериканската е изпробвана и работи на 100%. Нашите велики славянски братя гледат и се присмиват на жалките англоеврейски опити.

Изпробвана може да я наречеш, когато задвижват ракети с нея. Някакви лабораторни опити са нищо.

Тъпанарче, плазмени двигатели се ползват от десетилетия от американците и руснаците, проблема е, че са с много малка мощност и изключително кратък импулс. В случая става дума за няколко пъти по-мощен двигател с голяма продължителност на импулса.

Толкова време и още никой не е написал нищо за великите руски двигатели, дето ги използват американците и как руснаците тия работи ги правят още от шейсетте години. Много небрежно работят мурзилките днес...

Няма ги. Завели са ги в лагера Артек за инструктаж.

Не бой се, все някой помни и ще го спомене ...

Ами тогаз аз да напиша : "Великите Руски Двигатели" пак ще са нужни , за да изнесат цялата тая обречена на провал простотия на орбита . Щото тя сама не може да се отлепи от земята . Както и електроцентралата , от която ще получава захранване . А за открития космос има мноого по-ефикасен двигател , йонния , обаче за него не дават да се издума , 'щото мъничко нарушава едни правила и поражда едни въпроси от типа "ами тогава защо се налага да плащаме луди пари за петролни продукти" . Та така .

Появи се поредния "гениален" инженер от тип конспиратор. Значи викаш, защо ми е бензинов двигател като мога да си сложа един йонен на колата и готово? Ставам петролно независим. Браво бе, гений!