Коментари - Кога човек ще стъпи на Марс? | IT.dir.bg
назад

Кога човек ще стъпи на Марс?

От НАСА потвърдиха плановете си да изпратят на Марс астронавт през 30-те години на ХХI век.

Обратно в новината

Коментари - Кога човек ще стъпи на Марс? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още от 1956г. са стъпили на Марс, както руснаци, германци и американци. на Луната ходят на почивка, дори се продаваха парцели. Просто крият от обществеността. има достатъчно литература, филми и др. а защо крият - не знам.

Вероятно по - добре би било да се каже , защо американците не кацнаха на Марс преди 20 години. Saturn V беше скъпа . Това е официалната жерсия. Все пак могло е да се проектира само една совалка , а не 4 за да се провери дали наистина е толкова евтина. Освен това преди да се построи, е могло да се модифицира Сатурн 5 така , че да става както за междупланетни полети , така и за совалка. За икономия на средства. Например вместо 5 двигателя Ф1 1 двигател Ф1-А. Вместо огромна първа степен с 10.8 метра в диаметър, нормален диаметър като от делта iV 5.2 или 5.4 метра за първа и втора степен Само дето втората степен е на водород и кислород . Вместо 5 двигателя Ф2 един от бъдещата совалка. Хем да се пробва, хем по евтино. И 2 , 4 , или 6 ускорители на твърдо гориво от бъдещата совалка. И това дава 90 , 118 , 136 тона на ниска орбита според Шиллинг kалkулатор. И в духа на днешните идеи за многократно използуване е могло освен ускорителите на твърдо гориво да се приложи една система еквивалентна на европейската ADELINЕ за многократно използуване на двигателите с течно гориво и всичко скъпо по първата и втора степен. Евентуалната совалка е на върха на ракетата.

Утре или вдруги ден.

може ли някой достоверно да каже колко пъти е стъпвал човешки крак на луната, след разбира се онази далечна "гигантска крачка на човечеството" ? И защо от мнооого време се прекратиха полетите до там, въпреки огромния напредък на техниката ??? Истината е... някъде там, май :))) И при тези, които сме срещнали ... там ?

Уж американците са събрали тогава материал от Луната и го дават за научни изследвания временно. Иначе дори тогава остава въпроса, кое се брои за стъпил човешки крак? Дали със скафандър се брои или трябва да е бил бос. ;)

Общо 12 души са стъпвали на луната от 6 мисии с кацания. След това НАСА набляга върху овладяване на околоземната орбита и новата програма за совалки. А защо, може би защото Съветския съюз така и не стига до луната, а целта на програмата основно е била противопоставяне на легерите. А и все пак разходите за тези полети до луната са огромни. А лунните камъни са едни от най-скъпите неща на земята и е много трудно да получиш достъп до тях.

Вероятно след 6 - 7 години, когато е готова SLS системата ще има яснота по въпроса. Тази година трябва да се проведе първият демо полет на Falcon Heavy. Вероятно също до 6 7 години Falcon Heavy ще е изпитана ракета. Та тогава ще се прецени икономическите разходи и дали SLS е достатъчно евтина за да се използува основно или съвместно с Falcon Heavy или само Falcon Heavy. Има скъп и евтин вариант за транспортен кораб и това не е проблем. Освен това има много други разходи и евтиния вариант позволява другите разходи да се осъществят в разумен срок от време. Бъдещето ще покаже. Сега е ясно че Русия се фокусира основно върху отбраната и пак след 6 7 години ще са ясни техните възмойности. Китай сега навлиза , но потенциално е способен на полет до Марс. Европа има потенциални възмойности, но едва също след 6 7 годин , когато е готова Ариана 6 , ще има възмойност да отделя повече средства. Япония преоцени възможностите zа такъв полет от икономическа гледна точка и се ограничава до непилотирани мисии, но след 6 7 години ще стане ясно дали няма да потърси сътрудничество с Европа или Европа и Japan ще партнират на USA.

И ...ЛЕКА МУ ПРЪСТ /МАРСИАНСКА/...

Първо някой да стъпи на луната че тогава да говорим за марс....

man_un

Колко пъти да стъпва? Хората ходиха и забравиха.

Ще стъпи за да бъде първия мъртвец на МАРС ......

2018.

Гарантирано никога няма да стъпи. Космоса не е проектиран за тленни същества.

Дино, теб кой те е пуснал от праисторията

Мили ни журналисти, имаме си хубави книжовни български думи. Защо, например, е необходимо да използуваме "грунт" вместо "почва"?

Защото правилно е грунт. Пък после какво ще се окаже е друга тема. Ти на пясъка в Сахара, ледовете в Антрактида, каманаците в Колорадо почва ли ги наричаш?

Не, наричам ги пясък, лед и камънак :) Ти грунт ли ги наричаш?

Те на луната да вземат да пратят.Не е логично да са пратили човек на луната през шейсетте години на мин. век а в днешно време с толкова напреднала технология да не пращат.Мисля че Аполо 11 е било една голама измама!

Космическата радиация ще го убие!Това че МКС лети на ниска орбита не означава че е в Космоса!Утопията за полет до Луната и нейното колонизиране пропадна!Сега се спекулира с мисията невъзможна до Марс!Летете си около Земята докато разберете че тя е най-ценното нещо за нормалните хора!

Правилният въпрос е: Дали ще го има Марс дотогава?

Зависи от изпратените последни данни от руския марсоход

Онзи, пълния с водка ли?

Когато китайците успеят да ушият достатъчно голям батут на наса.

Некога сме избегали от там, зор да се върнеме...

Създателят ни реши това. Всичко останало е хлява-плява и кал по гърба.

И кой е тоя създател? Я ни го покажи да го питаме какво мисли по въпроса.

Ми то без да опитаме как ще разберем дали ни е разрешил? (учуден)

Какво са са се захванали с тоя Марс не мога да разбера. Имало е условия, ама явно вече ги няма. А, да разберат какво е станало, та вече ги няма ли? И какво? Ще предпазим Земята да не й се случи същото ли? Или може би търсят нещо друго? Унищожаваме си планетата, а сме хукнали Марс да гоним.

какво има на марс, а и те няма веднага да кажат. Казват че на земята има огромен подземен океан в самата литосфера, да си представим че мисия до марс открие огромни залежи на вода в в кухини в недрата му. А защо не там да се изградят и бази с въздух, вода изкуствена светлина и фотосинтеза. Така хората ще са по защитени от бури, радиация и тн. То иначе и да ги пита човек що са потрошили куп пара и за луната, нищо няма там, но дето се вика трябва да се отиде, види и проучи от човек.

Има, има на Луната!!! Хелий-3!!!

Както сме я подкарали скоро Земята може да заприлича на Марс, така че няма да има нужда да се ходи.

Не знам защо целта им е Марс, а не Венера, при положение, че Венера е доста по-подходяща за живот, въпреки огромната температура и атмосфера от сярна киселина и парников ефект. Първоначално са предполагали, че там ще е 45 градуса температурата, а се е оказала 465-480. Било уж от парниковия ефект, и че се зъдържала топлината, която иначе планетите отпускали в космоса. Въпреки това има теории, че с тераформиране за столетия (постигано с разни бомби тип замърсяване), там накрая ще може да си излезне навън човек без скафандър. Да вдиша чист въздух, да си откъсне засаден домат и да си го измие с вода. ;) Това е разбира се за много далечно бъдеще. На Марс ще трябва да живеят като в затвор в клетка. Ще им се скапе здравето или поне кости и зъби, заради слабата гравитация - някъде 37% спрямо земната (на Венера примерно 91%). Ако дете се роди там, сигурно трудно ще оцелее, ако дойде на Земята, при много по-голяма гравитация. Венера е много по-близо до Земята като планета от Марс. Има си и вода и кислород, дори и да е свързан.

А за какво ни е въобще друга планета в тази слънчева система? Ние нашата планета не можем да опазим, че друга искаме. Ако предположим, че на някой му пука, че след не знам си колко хиляди години нашето слънце ще гръмне и планетата ще замине, то тогава трябва да се търси планета в друга система. Цялата работа мирише яко на точене на пари и вероятно някакви надежди да намерят нещо ценно на Марс. Със сегашните технологии да ходят до Марс е пълна простотия, по-добре да инвестират парите в разработване и търсене на нови технологии.

Що па не се замислиш кой човек би оцелял на температура 450-480 С и атмосфера от сярна киселина. То апаратите дето пращаха там имаха живот около година ти хора ще пращаш на Венера

човека ти казва след тераформиране, не при сегашните условя. и има някаква логика в това. марс колкото и да го тераформираш няма как да му направиш магнитно поле и от там по сериозна атмосфра не може да задаржи

И на двете планети навън няма да оцелееш при сегашните условия. Единственото предимство ще е, че засега може би могат да направят скафандър издържащ на Марс. На Венера от температурата ще може да си произведеш ток, с който дори да си направиш хладилна система. Химическия състав е много еднакъв със Земята. Само например въглерода е много повече във атмосферата там, а тук в почвата. От сярната киселина H2SO4, дори визуално като формула, спокойно може да се извлече вода H2O и кислородни молекули O2. Азот си има. Имаш две неща изключително важни за живот - въздух и вода. От там при засаждане на култури и достигане на кръговрат на веществата и храна. Не да трябва с кораби да се пренася храна между Земята и Марс постоянно. Марс ще си остане място непригодно за живот за човека, освен в затворена среда. Освен това, след като са очаквали на Венера да е 45 градуса температурата, нищо чудно тази температура да е постижима. То ест ако спрат парниковия ефект, от който толкова ги е страх тук именно заради Венера. После идва засаждане на растения навън. Те между другото също използват въглерода и освобождават кислород. Някъде говореха за тераформиране и дори чисто морално обсъждаха, дали трябва да се прави, ако има живот на Венера. Това не е напълно изключено, защото има и на Земята живот на места покрай вулкани (температура над 400 градуса) и със сяра. Например при цепене на пластовете в Атлантическия океан. Има неща като миди, които живеят в такава среда. Засега Венера се описва като Ада. ;)

За представата, си представете, че роден на Марс с земно тегло от 100кг (за по-лесно изчисление), всъщност на Марс ще е с тегло от 37.7кг. Как ще му се отрази едно пристигане на Земята? Това е все едно тук 80кг човек изведнъж да стане приблизително 212кг. Мнозинството хора ще се сринат на земята, защото не са свикнали да носят постоянно по една щанга от 132кг в случая. Земята например има екваториален диаметър 12 756.27 km , а Венера 12 103.7 km, което е много по-близо. Не случайно и викат двойник на Земята. На Марс ще могат да подскачат известно време, но там не е подходящо за сегашния човек.

Трошат парите на данъкоплатците... И понеже не стигат - грабят и баламите от другите страни.

Ше стане ама няма да стане.

Вие на където отивате, аз от там се връщам. Не знам как да го разбирам , като упоритост или глупост, но под вола теле няма да откриете.

Да разбираме ли, че вече си намерил нещо по вола щом от там се връщаш? Това би обяснило всичко за малоумието ти.

Майка му е намерила и той се е пръкнал след това.

Волът е баща му.

Човек е голям колкото мечтите му. Опасно обаче става когато порасналите момченца почват да мечтаят и осъществяват мечтите си с цел лична изгода.

Горе долу е така, например Ричард Брансън има големи идеи, да праща хора на суборбита в безтегловност за 10 минути. За удоволствието ще се заплаща по $250 хилки.

щото това е нов бизнес. да не мислиш че цените за първите пътнически самолети са били евтини