Защо Хокинг не получи Нобелова награда

Английският физик Стивън Хокинг така и не беше удостоен приживе с Нобелова награда, независимо от многобройните предложения да му бъде присъдена такава.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да обаче дадохте Нобелова награда за мир на Обама!

Наградата за мир е политическа. Такава дадоха дори и на Ясер Арафат.

Дира,оправете си заглавието!

Оправихте го най-накрая.

Факт е че Стивън Хокинг няма открития а има теории. Нобелова награда се дава за открития. Тоест трябва да има математическо доказателство плюс опитно наблюдение. То и Айнщайн е създал теорията за относителността но не за това взима Нобелова награда. Така е вединствената инстинска наука за всичкото наречена физика.

Дадоха му нобелова награда и после го застреляха - лицемери

Айнщайн взима Нобелова награда за откритието на фотоефекта но това не значи че неговата теория няма експериментално чисто физическо доказателство и потвърждение но са били нужди 16 години чакане до пълното слънчево затъмнение което да потвързи експериментално теорията му и в което се е наблюдавало гравитационното пречупване за което той пише в общата теория на относителността но така или иначе нобела му е връчен чак през 1921 година за откритието на фотоефекта

По тази логика и Джордж Лукас трябва да получи Нобелова награда ......и той има теория че Дард Вейдър има лазарем меч. Аз така и не можах да разбера тоя какво е открил и що смятат аза толкова велик. Ако някой знае да ми каже!

Да да

Не е открил фотоефекта. Този ефект е наблюдаван много преди него. Написал е формула обясняваща го. Затова е Нобеловата награда.

Отровиха.

Науката Физика в доста отдавна е пълен батак. Т.О. е написана от жената на Айнщайн, докато му кърпела чорапите, а той я преписал на чисто.След това се развела и той нищо повече ни открил, ни доказал.Самата Т.О. е разбира се грешна.

Накрая ще се окаже, че всички открития на Хокинг са просто фантасмагории на един болен човек.

А сега оказа, че ти си един обикновен необразован трол.

Бъркаш малко научна фантастика с наука. Теориите му тепърва ще се доказват, или отричат.

Експериментаторите "потвърдили" теорията на относителността (която няма научна основа) сигурни ли са, че не са наблюдавали обикновенно оптическо вместо гравитационно пречупване, получващо се когато светлината преминава през границата между две физически среди с различна оптическа проницаемост?

Освен да ти го каже, този някой трябва и да ти го обясни, като за идиот. И пак не е сигурно, че нещо ше разбереш.

Човек с огромен потенциал, квантов физик, математик, теоретик, философ и всичко. Отиде си най-великият на Съвремието. Поклон

Като знам какви са зъболекарите си предсттавям какви са физиците.

Искаш да кажеш че са потвърдили нещо грешно ли? Е това си е за Нобелова награда :) За светлината ясно, "обясни" го, а нещо за времето да кажеш?

Врамето е абсолют, спрямо който са дефинирани скоростите на всички физически взаимодействия в битието и поради тази причина не може да изостава или да избързва като обичат да спекулират философите.

Защото няма за какво За приказки като "Ние сме маймуни на малка планета" Нобелова награда не се дава. Независимо как изглеждаш и колко си медийно известен

Да де, ама два часовника, един на самолет(спътник) и един на земята, не вървят еднакво. Факт.

Два еднакви часовника на Земята също не вървят еднакво защото човек не може да произведе два напълно идентични механизма или каквото и да е било друго материлано нещо. На самолет (спътник) и на Земята силата на тежестта действаща върхи двата часовника е различна, защото се намират на различно растояние от центъра на Земята и поради тази причина механизмите им изпитват различна гравитациона сила. Това обяснява разликата в показанията.

Много наши политици изказват интересни теории. Защо никой не иска да ги доказва?

Става дума за атомни часовници, не за механични. Прочети малко преди да пишеш.

Беше обещал да съвмести / обедини квантовата физика с класическата физика, но така и не стана. В последните години се занимаваше с астро-физика.

Дай ни повече продробности за експеримента.

Ти сериозно ли питаш? А за топлата вода искаш ли да ти дам повече подробности?

mathur

Ква награда за тоя шарлатанин...

Колко много бъдещи и натоящи нобелови лауреати пишат в Дир-а. С радост да четеш коментарите на родните умопомрачения, които не могат да стъпят дори на малкия обездвижен пръст на покойния Хокинг!

Ще му я дадат посмъртно...

Примерни източници (може да намериш и други). Заглавия: Уикипедия - Атомен часовник 5 минути физика: Как работи атомният часовник? Атомен часовник измерва гравитационното забавяне на времето Съвсем накратко: Специалисти създадоха работещ на стронциеви атоми часовник, който измерва времето с такава точност, че разсинхронизацията на два екземпляра от този часовник с 1 секунда е възможна чак след 16 милиона години. Устройството и възможностите за използване на новия часовник са описани в сп. Nature Photonics. Принципът на работа на атомния часовник се основава на това, че в качеството на единица за измерване на времето се вземат колебанията (осцилациите) на атомите. В обикновен механичен часовник времето се измерва от колебанията на махалото. Специалистите вече са разработвали атомни часовници, работещи с цезиеви атоми. Новата разновидност използва за работа стронциеви атоми. Учените твърдят, че този часовник е 1000 пъти по-точен от цезиевия. Физиците заявяват, че свръхточният часовник може да бъде използван за измерване на гравитационното забавяне на времето (този парадокс е формулиран от Айнщайн и е основан на общата теория на относителността) часовникът върви толкова по-бързо, колкото повече гравитационен потенциал има на мястото, където се намира. Това означава, че скоростта на течение на времето се увеличава с отдалечаването от Земята. Експерименти с новия стронциев часовник са потвърдили, че уредът действително може да бъде използван за подобни измервания.

Освен от гравитацията "скоростта" на времето зависи от скоростта на движение на обекта. Колкото по-бързо се движи един обект, толкова по-бавно тече времето за него. Два Атомни часовника се синхронизират на земята. В продължение на някакво време се намират на едно и също място. Нямат разминаване. Единият се изпраща в околоземна орбита и се движи в орбита със скорост по-голяма, или равна на "първа космическа". Появява се разминаване в показанията на двата часовника. Този в орбита показва забавяне. При по-големи скорости ефекта е по-силен. При скорост близка до светлинната времето се забавя изключително много.

Не може ! по правилата - само на живи.

Толкова ли не се разбра че това е фалшива, измислена личност. Нещо като кукла на конци, - страдащ от незнайна болест и говорещ чрез незнайна технология. Как пък никой друг човек не я ползва за общуване :) Хогин = инструмент в ръцете на промивачите на мозъци и смукачи на човешки души! Земята е Плоска, а космоса измислица. Проучете

"Затуй за любовта се казва, че тя е безметежно щастие, забрава сладка, в която времето е спряло, макар и неусетно да минава!"

но моля вииииииииииииииииии! как така нобел? че то руски олигарх инвестира в него 3-5 милиарда доларес. С нобела може само да си чука орехи или да купи прашки на жена си. ефтино и обезценено. Шумъ от инвестизиата на едно още ехти. БЕЗ ПОКРИТИЕ.

Ами много просто - майстори на късия разказ нямат нищо общо с учените. Тоя набеден физик трияя да се пробва за оскар но не и за Нобелова награда

За атомният чaсовник ми е ясно. Интересуват ме подробностите свързани със самият експеримент. Как е проведен, как са направили измерването, как са синхронизирали показанията на двата часовника във времето, каква разлика в показанията са установили и дали попада в границите на статистиочексат грешка и как са стигнали до този странен извод. "При по-големи скорости ефекта е по-силен. При скорост близка до светлинната времето се забавя изключително много." Това е теория. Няма практически експерименти и никога няма да има поради физическите ограничения. Теория която не е потвърдена с факти е философска теория. Фундаментално не е възможно времето да се забавя или забързва. Ако това е възможно няма да е възможен порядъкът в нашата прецизно настроена от Творецът вселена.

Хоукинг няма теории, нито открития, а хипотези и подозрения. За това Нобелова награда не се дава. Ако беше обратното всички в България щяхме да сме лауреати.

Когато една теория не е потвърдена научно, то тя не съдържа откритие, а хипотеза.

Разбита се. Големия взрив е негова измислица. Фактите оооообаче говорят в обратна полза. Има разбягващи се галактики, но има и ИДВАЩИ !! Аве англосаксонски хаос да става. При това управляем!

Е как, с ябълки. Първоначално идеята е била да го проверят с банани, но в последствие, в чест на Нютон, са решили да са ябълки. Та значи взимат две еднакви ябълки, едната оставят неподвижно, а другата пращат да се вози. И се оказало че тя се запазва за по-дълго време свежа. За да се преборят със статистическата, грубата и системаната грешка са го направили 98 пъти. трябвало е да се повтори 100 пъти, обаче в два от случаите някой е изял ябълките. ПП След това са го повторили и с банани, и пак същото.

Е , друго си е да го изгориш на кладата, както са правили едно време с някои астрономи и теоретици за техните твърдения , оказали се верни след това.

Браво, пич! Ти откри топлата вода...отново...Как мислиш, дали астрономите, провели наблюдението, не са били на ясно с явлението "атмосферна рефракция"? Явление, описано и доказано дълго преди да се проведе това наблюдение...

Хи хи хи...подобни твърдения ги кажи на НАСА, които пратиха атомни часовници в космоса, само и само да проверят относителността на времето. И, представи си, доказаха го...Друго?

В това си прав, че няма два АБСОЛЮТНО еднакви механизма, създадени от човек...Но пропускаш един съществен факт! Природата е създала нещо, което е АБСОЛЮТНО еднакво навсякъде във вселената, освен в черните дупки. Хайде помисли що е то и дали се не използва точно в часовниците, които се използват в GPS - системите например, а и не само там?