Обновеният "Калашник" е безотказен и при -50°C

Автоматът АК-74М премина поредното изпитание за работоспособност в агресивна външна среда.

Обратно в новината

Коментари - Обновеният "Калашник" е безотказен и при -50°C | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз помислих, че най- после са започнали производство на самовари! Щото досега им ги правеха други! Нали при -50 градуса по е полезен чая, а не калашников?

Служих с чисто нов със сгъваем приклад ноооо ... фабрично крива цев и не можеше нищо да уцели , на стрелби ходех само за забавление макар че се случваше случайно да гътна мишена. Колкото и да го подобряват алкохолиците не могат нищо читаво да сътворят.

а как разбра че цевта е крива ? ако кривината се вижда като погледнеш в цевта , това нещо ще бие като животно .

На скапана ракета, космоса и крив. И твойта работа май е такава. Аз пък също съм служил с такъв, който очевидно беше на предела на живота си ( беше партида поне на 25 години - АК 47 със сгъваем) - ами на -25 по плевенско дънех 10 от 10 в мишената. При усливие че патроните с който гърмях бяха с минал срок на годност и куршума спокойно си го вадех от гилзата. Имах даже съотборници които го вадеха, махаха барута и лягаха да почиват в храста симулирайки че автомата им засякъл..... ех велики години бяха - имаше салам, кашкавал спортна зарядка - всичко това безплатно. Всички младежи бяха около 75 килограма, стройни , калени . За момите не ми се говори че ми потичат сълзи на омиление. Нямаше пластмаса и чупки. Ноооооо .......

Не знам ,колко е добър,но нашите боклуци засичаха при воеени стрелби на учения.

Нещастници!!!м

Пак на си си пил хапчетата.

Да гръмнат първо Ленин за да умре накрая в гроба а после и цялото политбюро на Путин безотказно от +60 до -59 И да си отпътуват в рашанският рай на вечната водка!?

То що не се гръмнеш. Тъп селяндур.

Нормално! Това не са краварските бнгии М-16 които засичат от една прашинка или една капка вода! Самите американци си признават че предпочитат АК-47 или АК-74 пред М-16 при реални бойни действия, а не за показно по филмните бози на Боливуд!

Интел - квантови иновации, софтуер и алгоритми СпейсЕкс - нови ракети за товари от 80 тона от континент до континент IBM - приложение за цифров здравен Русия - Калашник... пак....

не бъркай страната с фирмата. В много от тези фирми които изброяваш технологиите им идват именно от такива "пропадляци" от източния блок( включително и за щастие българи). Това че хамериканците са окрали целия свят и могат да купят всичко и всеки да работи за тях , не означава че могат сами да изобретят колелото. Най-очевиден пример, доказан, коментира- тяхната космическа програма + атомна бомба- изцяло немски екип, изнуден купен и откраднат от германците. Но ти си вярвай - това е и целта на облъчването по медиите- българите са смотани и не струват , това важи и за всички които не са американци ,анличани и фруги

руско, дурако устойчво безотказно

стига да не е намокрен преди това и замръзнал...

Обновен пък ,,обновата” му от 91-а година? Каква е тази обнова?

Стрелеца е слаб - не падна нито една мишена.

Калашникът има едно основно предимство - може доста време да издържа на мърсотия. По документи М-16 тв бойни условия трябва да се чисти минимум 5 пъти н денонощие, а АК-то - ми всеки ходил войник знае - мръсен, с нагар, кален, тук-там ръждясал ама стреля. Веднож (лапешка работа - 19 годишни наборни войници) си направихме експеримент. Пъхнахме шомпъла на АК-47 донякъде в цевта и стреляхме с халостен патрон. Шомполът излетя и се заби на половина в едно дърво на около 10 м. Цевта не беше повредена и автоматът си стреляше после нормално.

второто му основно предимство, е че е евтин . в съвременна война , повече от половината кашици не виждат противник лице в лице , така че няма особено значение дали ще са с калашник, AUG или с манлихера от балканската . дори и с прашка пак имат същите шансове за оцеляване, както и с най-ергономичната и наточена пушка

При това глобално затопляне къде ще го ползват?Освем ако не предвиждат нещо в Сибир?

Сега с усилени темпове върви военната надпревара в Арктика. Руснаците правят военни бази и специална техника за полярни условия, НАТО пък обяви търг за 70 000 комплекта бойни униформи за арктически условия - за действия при температури до -40 градуса и по-ниски... Проблемът с оръжието и техниката е най-вече при смазката и след стрелбата/движението - просто замръзват частите една за друта, някои се чупят и т.н.

И ,,се пак” ,,Ас” бих предпочел Щаер-Манлихер,Фн,Хеклер и Кох,ТАВОР,американските ,,разклонения на М16 или Галил

На теория, разлика между теория и практика няма. На практика обаче - има! Та дано не ти се наложи с възлюбените ти пушкала да попаднеш в реални условия, и в предсмъртния си миг да осъзнаеш грешките в мисленето си сега...

Още малко подробности защо автомат "Калашников" остава ненадминат в света повече от 70г.! Това е така, защото както вече казах успява да съчетае най-доброто дотогава в една конструкция. Начинът за закрепване на приклада и принципът за заключване на затвора е бил заимстван от замозарядната карабина на Валтер. Впрочем на разположение на Калашников се намира и американската карабина М-1, където е реализирана същата затворна схема. Изнасянето нагоре на затворната група с големи луфтове, а също така обезпечаването на контактното взаимодействие на движещите се части чрез малки повърхности Калашников взаимства от автомата на Судаев. Конструкцията на затворната рама с твърдо присъединено газово бутало, общата компановка на цевната кутия и разполагането на възвратната пружина с направляващата й, зъбът на която се използва за заключване на капака на цевната кутия - са изкопирани от прототипа на автомата на Булкин, който е директен конкурент на Калашников в конкурса от 1947ма. Ударно-спусковият механизъм и затвора са изкопирани от американската винтовка М1. Та, Хюго има много здраве! Да в СССР след войната наистина има немски инженери от екипа на Хюго, но нали няма да почнете да твърдите, че Хюго е създал и американската М1, карабината Валтер, автоматите на Судаев и Булкин???? :))))))

РФ има обширни територии в различни климатични райони, ето защо оръжията, които правят руснаците работят при тенпературна амплитуда от 100 C°! От -50C° до +50C° в това отношение руснаците са ненадминати. А "Калашников" е еталон за надежност, простота, мощ и непретенциозност вече 70г.! Ненадминат е!

Така е. Хюго си е Хюго. Не е 17тото цигане в семейството на емигранти. ДА цитираме от руската википедия - Михаи́л Тимофе́евич Кала́шников- Родился 10 ноября 1919 года в селе Курья Алтайского края. Он был семнадцатым ребёнком в многодетной крестьянской семье, в которой родилось девятнадцать, а выжило восемь детей

"Калашников" не е Хюго! В никакъв случай. "Калашников" затова е гениален, защото съчетава в себе си най-доброто от съществуващото. Бил взаимстван от Stg 44?!? Да двете оръжия изглеждат подобни и германското очевидно е сред трофеите, притежавани от съветските войници в края на Втората световна война. Но първите "германски" калашници попадат в ръцете на съветската армия едва през 1944 г., а през 1943 г. конструкторът Алексей Судаев представя пред СССР първата версия на автоматичната пушка, която след смъртта му завършва Михаил Калашников. През 1947 г. последният ще спечели търга за снабдяване на армията с автомата. Инженерната мисъл в дизайна на оръжията в началото на 1940-те години (и не само тогава) се движи в една и съща посока. Например, в началото на 1950-те години датчаните са обвинени, че са "копирали" "Калашников" при изработването на собствен автомат за войските на НАТО, наречен Madsen LAR. Ключовата разлика между AK и немския StG 44 е отвътре - те имат различни ударно-пускови механизми и различни пълнители (с други думи, техните пълнители не са взаимозаменяеми), а също така всеки има "своя" конфигурация за сглобяване и разглобяване. Да не говорим за външните различия между двете оръжия.

само дето ПЪРВИЯ прототип на "Калашников" е ТОТАЛНО ПРЕНАПРАВЕН (демек - няма общо с оригинала) и АК-47 и Stg 44 са 1:1 ОТВЪТРЕ.

Ти калашник пипал ли си бе? Идея нямаш кви ги пишеш.

Интересно при -50С кой ще ползва стрелково оръжие, хахахаха! Най-много докато зареждат Калашката, открадната от Шмайзер, някой дрон да ги опука отгоре, хахаха!

по машинно чертане и ТММ, май си с 3 Керчо. Може би с рисуването си по-добър.

Чакаме да се изсе.ат по въпроса Сашо Нереза от СДС-то,Суллю Паситто,Преродената Пастирка и още няколко "корифея" на световната мисъл.

кой е въпроса?

Защо майка ти има 2 ануса?

Калашника си е Калашник, няма две мнения, просто най-добрия доказал се автомат от години

Така е. Хюго си е Хюго. Не е 17тото цигане в семейството на емигранти. ДА цитираме от руската википедия - Михаи́л Тимофе́евич Кала́шников- Родился 10 ноября 1919 года в селе Курья Алтайского края. Он был семнадцатым ребёнком в многодетной крестьянской семье, в которой родилось девятнадцать, а выжило восемь детей

Че коя пушка не може да стреля при -50 градуса студ? Зависи от смазката. Даде ли се първия изстрел... Номера е да може да стреля при +50 градуса ;)

ако изстреляш 5,6 поредни пълнителя, всеки автомат се прецаква . аз съм докарвал червена цев с 2 пълнителя халостни . и пололожата почва да пуши

IT технологии.

В сайта е пълно с русофоби, които си избиват анонимно комплексите !!!

Каза анонимния русороб

де така да милееше за майка България както милееш за руските оръжия...

Фалшиви новини !

Настрелял съм се с калашник, страхотно оръжие! Особено произвежданите у нас (с фрезована цевна кутия), познаваха са по надписа в положение на предпазителя за единична стрелба: "ЕД" вместо руското "ОД". Бая работа ще има за тоя инструмент през близките години!

Как новината за руското джилязо е намерила място в раздел IT не е ясно. Толкоз мозък от списващите сайта.

Ненадминат!

За руслямците. Инак по цял свят ползват по-добри оръжия

Няма и скоро няма да има нещо, което да надмине Калашников!

Абе Путинка... трябва да го направиш да работи при +50, не -50... пак в грешната посока сте работили. ха ха ха :)

Занимават се с глупости, Руската армия го сваля от въоръжение и го заменя с АК12 и АК15.

А стига вече с тоя калашник! То верно че и ти си човек, и ти план изпълняваш, ама по 2 статии за калашник в седмица два малко множко. Това путинската русия, дето си длъжен да рекламираш - нещо друго не прави ли? Там коли, перални, лека промишленост, туризъм, ядене в крайна сметка? Щото от твоите публикации излиза, че руснаците калашници ядат!

Доста отдавна - 70-те години служих на границата, поради което съм изстрелял хиляди патрони с този автомат - чудесно оръжие е. Единственото което не ми беше ясно защо се казва "Калашников", след като е разработено от екипа на Хуго Шмайзер на базата на Шурмгеверт - с отвод към бутало на част от барутните газове. Да вече има много модификации, но това си е все същия калашник - фронтово оръжие за поразяване личния състав и леката бойна техника на противника, с много плюсове и сравнително малко минуси?

Защото НЕ Е разработено от екипа на Хуго Шмайзер ....

ахахахахахахаха ахахахахахахахаха

Ами то при -50 се водят повечето войни, така че е важно, нали? Я разкажете за доставените на руското МВР компютри с процесори Байкал. От тамошното МВР искат да ги върнат, защото прегряват, не може да им се сложи усилено охлаждане и прочее проблеми. Фирмата се дърпа - всичко било тип-топ. Машините си работели добре на студено и сухо.

Смее ли Гогов такова нещо да напише - това е против партийната линия. Откакто другарката Нинова се бетонира в Партията, стана много опасно да пишеш лоши (и истински) неща за Русия!