Обновената версия на АК-74 е създадена доста отдавна от оръжейния концерн "Калашников" в Ижевск. Наречена АК-74М тя дебютира в годината на разпадането на СССР - 1991 г.

Обновеният "Калашник" обаче се оказва изключително успешен. Той е разработен от устойчиви на удари и натиск материали, като специално внимание е обърнато на цевта и газовата тръба.

АК-74М получава и отворена камера, която дава възможност да се почиства без да се сваля. За да се намали риска от механично увреждане на капака, той е бил значително подсилен.

В крайна сметка AK-74M заменя незабавно четири модела автомати: AK-74, AKС-74, AK-74Н и AKС-74Н.

Сега от концерна "Калашников" показват колко точно здрав е АК-74М.

Отначало автоматът е поместен в специална топлинна камера, която създава дъждовни условия, - стая, която имитира тропическа буря. Въпреки проливния дъжд и горещина, оръжието отлично се справя със задълженията си и стреля без засечка. След това същата цев се изпраща в камера, където се подлага на обработка с дребен прах от всички страни. Но и след това не излиза от строя и продължава да работи, пише Russia Beyond.

Друг екземпляр на АК-74М е подложен на замразяване при температура от -50 градуса по Целзий. Доставен на стрелбището в замръзнало състояние, но също потвърждава славата на автоматите "Калашников" като най-безотказното оръжие в своя клас, отбелязва "Российская газета".