Коментари - Слънчева буря е можела да ни върне в 18 век | IT.dir.bg
назад

Слънчева буря е можела да ни върне в 18 век

През 2012 г. силна слънчева буря за малко е щяла да връхлети Земята и да наруши функционирането на електрическите мрежи, връщайки днешната цивилизация в 18 век.

Обратно в новината

Коментари - Слънчева буря е можела да ни върне в 18 век | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А аз МОЛЯ някой да ми обясни защо слънчевото изригване през юли 2012 година,ако беше станало по-рано една седмица,щеше да засегне земята. Поради каква причина тази седмица се е оказала спасителна.

Защото слънцето прави един оборот около оста си за 27 дни. Мястото (петното) на изригване се е прехвърлило в невидимата за земята страна. Вероятно е било на границата между видимата и невидима страна. Така, че земята е била засегната частично (индиректно). Късмет.

Ще изпукате като въшки!

Ще падне ли валутния борд? кредитите ще изчезнат ли? а нотариалните актове за земя?

Пак ли ще сме под турско? В коя партия ще се организираме? Едната е вече заета!

По опасни от слънчевото изригване са "българските" политици, те непрекъснато ни връщат в 18 век.

Отнася се само за развити нации.Колкото до нас никой не може да ни върне в 18-ти век...

жалко

"Това позволило на учени да заключат, че бурята от 2012 г. няма равна на себе си от тази през 1859 г."

Значи следното: тази през 2012 е била толкова мощна, колкото онази от 1859. А всички останали бури помежду им, бледнеят пред тях двете.

Ясно че е така, но виж само как е написано. Граматически му липсва всякаква логика или казано на професионален език - липса на семантична определеност. Такъв журналист да се чуди човек как е завършил

САЩ ще свьршат тази работа гарантирано и ефикасно както са я подкарали в последно време!

Правилно е посочено, че бихме се върнали в 18-то век - четете внимателно. В 18-ти век не е имало компютри, интернет, електрически мрежи, докато в 19-ти век нещата са съвсем различни ... :-)

19 век да не би да е имало? :) Искаше да кажеш 20 век може би. :P

Чудя се дали ако кутията на даден компютър е от олово той би оцелял след подобна електромагнитна "атака" от Слънцето!? Като гледам тия смущения в електромагнитното поле на Земята то й след съвсем леко слънчево изригване може да изгори бая електроника.

А щепсълът на тази оловна кутия къде е включен :)

Говоря за предпазване от радиация и електромагнитни вълни на микропроцесорите по самото дъно. Срещу токов удар си има друга защита! :

ЕТО ЗАТОВА НЕ МИ РАБОТИ АЙФОНО

"...комюнике на НАСА, качено на сайта й, ..." коЙ са тия неграмотни писачи? кои е тоя заспал редактор?

НАСА е агенция. Женски род, единствено число. Нейният сайт, сайта й. Или държиш на истинско и ударено?

Факт, макар че най-издържано за жанра би било да се каже "... комюнике на Наса, публикувано на сайта на агенцията (организацията)..." Но къде ти нормален изказ при Дир.бг.

Хора, няма лошо да не знаете нещо, да питате. Много е лошо обаче, когато се опитват да ви научат, а вие отказвате да научите. Опитах се да ви науча елементарно нещо - кой век от кога до кога е. Е, оказа се много трудно. Отговорете на един въпрос. След 17 кое число следва, 18, 19 или отново 17? Сега замислете и над вековете...

Ако се отчайваш от минусите, то те са не заради обяснението на вековете. Те са ни ясни на всички. Минусите са заради това, че настояваш, че в статията се твърди, че 1859 г. е 18-ти век. Няма такова нещо, препрочети внимателно статията!

В статията не се твърди нищо подобно! Това, че последната регистрирана силна слънчева буря е от XIX век няма нищо общо с факта, че ако засегне Земята сега, ще ни върне в XVIII век! Защото в XIX век освен слънчеви бури е имало електрически крушки и жични телефони. И ако останем без тях ще се върнем в XVIII век, а не в XIX!

Е чак тогава материалистите ще се самоубият! Какво ще правят без коли и телефони... ще трябва да се връщат на село да копат...А жените,леле и те ще трябва да грабват мотиките...

На прасето Гошо ток му не требе! Кокошките и те ще изкарат. Кравата нощем спи. Ще просперираме и с ток и без ток в условията на слънчева буря, война в близкия изток или в Украйна и всякакви други катаклизми и психози!!

Аз, другарки и другари виждам по-голям проблем. Неграмотността! Дир.бг, 1859-та година в кой век е? Я да сметнем? 19-ти?! С умни хора без ток, някак ще се оправим. Но с простаци и без ток - е тогава е лошо! Иначе, това за което говорят от НАСА е 100% истина. Въпросът е как човечеството би реагирало в подобна ситуация и какви резервни планове има. 1859-та е в 18-ти век! БРАВО, Дир.бг! Едно голямо браво в името на знанието!

Вярно неграмотността е проблем! В статията се казва, че последното голямо изригване, което е засегнало Земята, е било през 1859. Никъде не се казва, че при едно такова изригване ще се върнем в 1859. Казва се, че ще се върнем в 18-ти век, като се има предвид технологичното ниво. Редно е да се извините на Дир.бг и да се замислите на какво ниво е Вашата грамотност, понеже механичното умение да се чете не е същото като умението да се осмисля прочетеното!

Тук става въпрос за неграмотен журнализъм. Има ясни правила как се пише статия и какво трябва да бъде заглавието й, за да не бъде тази статия подвеждаща. Не случайно слънчевата буря през 1859-та е важно и известно на учените събитие, защото можем да си дадем ясна сметка какви са били пораженията тогава (върху телеграфните съобщения) и какви биха били днес. Първите реално работещи телеграфи се появяват след 1830-та година. Под работещи имам предвид със съответната инфраструктура (тъй като при слънчева буря проблемът идва главно от инфраструктурата, която бива поразена и чрез която проблемът достига колосални размери). Преди 1830-та година не е имало как да има такива поражения, поради липсата на развита телеграфна мрежа. Така че изобщо не става дума за връщане в 18-ти век, когато много неща не сме знаели, а за връщане в ера, в която сме знаели (как да направим телеграф), но не сме имали ресурса и инфраструктурата да го направим реално работещ. Така че... другарки и другари... заглавието е неграмотно. И тези, които много пишете разсъждения, моля ви, разсъждавайте повече. Не случайно журнализмът не е проста работа. Жалко, че в България всеки който не може да стане друго тръгва да пише.

Няма да повтарям, така че четете внимателно! 18-ти век започва от 1701 и е до 1800 година. 19-ти век започва от 1801 и е до 1900 година. 20-ти век започва от 1901 и е до 2000 година. И сега за домашно. В момента кой век сме?

то и да потретиш - ефект нулеееев, "колегино" твоето изказване е излишно, ама кой да чете, кой ???? да беше вникнал в изказването на звайнщайн ! 2- ти пиша, дано си по-добър в домашните ....

Там е и слабото не само на ДИР-А, а на всички политици, това поколение гейове, травестити, лордове, наркомани, лизби,хетеро, леви,леваци ....

18 век започва от 1.01.1700 до 31.12.1799 19 започва от 1.01.1800 до 31.12.1899 и т.н.

бъркаш гражданино, ама многооооо : 1.01.1701 до 31.12.1800

ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ ОТ КАКВО ДА СЕ СТРУХУВАМ, ОТ КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ!! ТО ОТ ВСЯКЪДЕ ИДВАТ ВСЕ ПО АКАПОЛИТИЧНИ ЗАПЛАХИ!! ВСЕ НЯКОЙ ЩЕ ПЪРЖИ ТАЯ НЕЩАСТНА ЗЕМЯ, ЩЕ Я УДРЯ, ЩЕ Я ВРЪЩА ВЕКОВЕ НАЗАД-ПИСНА МИ!! ЖУРНАЛИСТИТЕ, КАТО НЯМА КАКВО НОВО ДА ПИШАТ-ВСЯВАТ ПСИХОЗА С МИНАЛОТО-ЕТО ТАЗИ ДОПИСКА Е ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТЯХНАТА НЕПОЧТЕНОСТ!! ТО МИНАЛИ 2 ГОДИНИ, АМА СЕГА ДА НИ ПРИТЕСНЯТ!! НАГЛОСТТА И ДЕБЕЛООЧИЕТО-С ЦЕЛ ХОНОРАР-НЯМАТ ГРАНИЦИ!

Смеете се вие, ама я си представете, че няма електричество. Най-простото - всички жилища над три етажа стават необитаеми. Да не говорим, че на повечето населени места водата се качва с помпи. На ония в 1859 не им е пукало особено - имали са си нивички, рала, впрегатен добитък. Мелели са си брашното на воденица. Сега ще измрем от глад (ако не се избием преди това).

Това не го оспорва никой разумен, въпросът е там, че е можело и астероид да ни удари преди 10 г. ...сега да вземем да копаем землянки ли ?!?!?!

Във всеки един момент може да ни удари астероид, който не е бил засечен.

Искам много хартиени пари и истински жени.Тях бурята няма да ми вземе...:)

Ако това се случи, най много загуби ще понесат най развитие страни. Ще се върнат в 15 век, а ние пак ще сме на далавера.

Да знаете, че някой пияндурник като се напие яката може да се изтърве и да си оцапа гащите.....

Да и интернета са им спрели, телефоните, GPS, телевизия... Затова са имали по 3-4 и повече деца...

Айде стига сте ни плашили, НАСА, Путин, катаклизми, тероризъм, иде края на света. Всеки пише и разпространява измишльотини. Майната ви Райна! Имате моето презрение.

Що се плашиш? Във вселената живота е изключение

маина, няма се плашис. спираи да четеш