"Сляп" робот успешно слиза по стълби (видео)

Оказва се, че машина, която няма зрение, може да бъде полезна

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Reinforcement - много падане е било :)

Не само сляп, но и глух. Сега по-сериозно - нужни са му жироскопи и акселометри. Зрението дава само допълнителна информация, главно за препятствия, които да научи преди да се сблъска с тях. И при хората е така - ако имате сериозно нарушение на вестибуларния апарат, дори и при перфектно зрение, много трудно се ползват стълби. И обратното - дори и да гледаш в телефона или встрани, ако "усетиш" размера на стълбите, може лесно да се качваш и слизаш по тях, без изобщо да ги поглеждаш.

Това сериозно ли? Да помага на липсващите зрение разбирам. Но при положение, че могат да му сложат една или повече камери или фотодиоди на това желязо да разчитат само на ML си е загуба на разсъдък. Явно тези проектанти вече наистина имат нужда от AI за самите себе си, защото не мислят с всичкият си.

идеята е - ако по някаква причина всички оптични прибори дадат фира - да не се бракува робота, а той да продължи да изпълнява някакви функции.. е няма да е на 100%, но дори и на 20% да продължи след загубата на оптиката - пак е нещо. особено за робот намиращ се на друга планета например.

не лъжи! там само бабички има!

И а и друго нещо. Човешките сетива не са единственият източник на информация. Нервните окончания по стави, стъпала, мускули т.н. също дават информация за упор, преграда, достигнато ниво (стъпало) и т.н. По подобен начин един енкодер на стъпков или серво мотор в механична става може да бъде прекрасно невидимо "око", защото ще действа по подобен начин - подаваш скорост с определени параметри и чакаш определена обратна връзка (импулс за оборот или време). Като не я получиш, ето ти индикатор за претоварване и респективно преграда (изпробвано от личен опит с хоби-контролер). Не е задължително автоматизираните системи да имат камери, за да им служат като "очи".

Алгоритъма ми се струва неизпипан. Логично е като не знае параметрите на стълбите да започне с опипване и малки стъпки докато намери стъпалото и след това като намери разстоянитето до следващото може да стъпва уверено. В случая са го направили да тръгва на сляпо с големи крачки и се надяват че няма да стъпи накриво.