17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хакнали са го и сега искат откуп

Откупа ще бъде изплатен в цъфнали налъми ;)

Варелът на Мъск още не е литнал и налъма не е цъфнал

Копал е биткойни и е прегрял.

Телескопът е от 30 години в орбита, въпреки че първоначално е бил планиран за 10-15 години най-много. Няколко ремонта са отложили крайния му срок ... но дори и вече да спре работа изцяло, той толкова много е дал на научната общност, че напълно си е заслужил уважението. Всъщност, голяма част от снимките, които е направил, все още не са изцяло анализирани. Има тепърва да научаваме за неща, които "Хъбъл" е заснел.

Ремонтите му струваха повече от него. Военните са използвали 9 такива телескопа , шпионските спътници от серията КН-11. Е , с 2 м. огледала са, а не с 2.5 м. но всичко друго е същото, ако не и по-добро, щото Перкин Елмър се наакаха още в началото с огледалото.

всъщност сателитите от различните генерации на КН-11 са 18, активни в момента са 5 като последния изстрелян е от тази година. доколкото ми е известно основното им огледала им са 2,4 м за всички варианти, и като цяло се водят подобни на Хъбъл (Всъщност е по-скоро е обратното първия КН-11 излита 1976 г, когато НАСА още са били на чертожната дъска планирайки Хъбъл. Сигурно са се повдъхновили от КН-11 и значително са го подобрили (или поне оскъпили :)) и в същото време не са Хъбъл и не могат да свършат работата която той върши. Да снимаш планетата ни от 300-500 километра и да снимаш галактики са коренно различни задачи от гледна точка на оптика. И обратното е вярно, Хъбъл не става за снимане на планетата ни. имай предвид, че първите 5 такива военни сателита прекарват в орбита по само по 2-3 години. Останалите изкарват средно по 10-15 г а рекордьора им е изкарал 18 г. Днес най-стария от активните сателити е на 16 г. Хъбъл е в орбита вече 31ва година. Няма как да твърдиш, че тези сателити сравнени с Хъбъл са "същото, ако не и по-добро". Например Хъбъл при изстрелването си струва 4,7 милиарда (това е без цената на последващите ремонти), КН-11 Block4 изстрелян две години по-късно струва само 1,5 милиарда.

Остави ги тия "струва". Хъбъл го отлагаха 10 години да го изстрелят. Това също "струва", ама не го прави по- добър а напротив. "Струването" не значи по- добро непременно. Често значи некадърство, далавера, безхаберие.

Да изтрият логове, дъмпове, и излишни файлове. Едва ли този път ще обвинят руснаците, за хакерска атака. ;)

Тя паметта си е все толкова колкото е била като са го пуснали, ама някой новоизлюпен дето C му е ниското ниво на програмиране го е позадръстил. Ще го оправят, щом подлежи на рестартиране/ъпдейтване дистанционно, колко време ще отнеме докато тоя новият програмист се научи или намерят някой друг вместо него не е ясно разбира се.

Ходи ти. Нали си спец. А и ще изкараш някой лев за наема в Обеля.

Епа като не се е ваксинирал, така е...

Хъбъл си е направил селфи. Уж снима звездите ,а една звезда няма в този космос.

То и ти уж си човек, а акъл нямаш. Чудна работа.

Да е......тоя Уиндоус, да е.....!

Пак ли руснаците са го хакнали?!

Новия телескоп обаче нема начин за сега да се ремонтира периодично като Хабъл , ще е на 1.5 милиона км. от Земята в една от точките на Лагранж Земя- Слънце от вид L2. До момента кораб с екипаж не е летял на такова разстояние, 5 пъти по- далече от Луната.

Да се надяваме, че няма да се разваля...

Това дали и наистина и така както е написано? Повреденият компютър от 80те бил сменен по време на ремонта през 2009 година.

А бе мохабет да става. 2009 сигурно е бил около Сатурн

Добре де, пич... Кажи с какъв компютър да го сменят през 2009-та?

_Colombino

Аз 2020 си смених компа от 2006-та. Ама първите 4-5 месеца си бачках от въщи на него без проблем. Ама се моташе като пусна и други неща, вероятно заради софтуерните пачове за хардуерните експлойти с префеча. Комп от 2009 си е съвременен, но и софта са му осъвременили, а днешните програмисти са разточителни.