Космическият телескоп "Хъбъл" бе поразен от компютърен проблем и работата му по астрономическото наблюдение спря, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на информация от НАСА.

Обсерваторията, която е в орбита, е изключена от неделя, когато компютърът от 80-те години, който контролира научните инструменти, е спрял, вероятно заради липса на достатъчно памет.

Диспечерите на полета от центъра за космически полети "Годар" на НАСА в Мериленд се опитали да рестартират компютъра в понеделник, но проблемът възникнал отново. Те опитват да превключат на резервна памет. Ако успеят, телескопът ще бъде подложен на тест за един ден, преди да бъде включена отново научната апаратура и наблюденията да продължат.

Телескопът "Хъбъл" беше изведен в орбита през 1990 г. и дава все повече сигнали, че е остарял, въпреки поредицата от ремонти, извършвани от американските астронавти при космически разходки по време на полетите на совалките на НАСА. Повредилият се компютър е инсталиран по време на петия и последен ремонт на телескопа през 2009 г.

НАСА се готви да изстреля в орбита през ноември наследника на "Хъбъл" - телескопа "Джеймс Уеб". Конструиран в САЩ под ръководството на НАСА, "Джеймс Уеб" включва инструменти на Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Телескопът трябва да бъде изстрелян в космоса с ракета "Ариана-5" на компания "Арианаспейс" от космодрума Куру във Френска Гвиана.