Космическият телескоп "Хъбъл" на НАСА показва нагледно колко обширна и бурна е атмосфера на Сатурн. Снимки, направени през 2018 г., 2019 г. и 2020 г., разкриват как се променя газовия гигант със смяната на сезоните.

Данните от "Хъбъл" показват, че от 2018 г. до 2020 г. екваторът е станал с 5 до 10 процента по-ярък и ветровете са се променили леко. През 2018 г. ветровете, измерени в близост до екватора, бяха със скорост от около 1600 км/ч. Те са по-високи от измерените от космическия кораб Касини на НАСА през 2004-2009 г., (1300 км/ч) .

Вижте снимки на Сатурн >> >> >>

През 2019 и 2020 г. те намаляха обратно до скоростите на Касини. Вятърът на Сатурн също варира в зависимост от надморската височина, така че промяната в измерените скорости може да означава, че облаците през 2018 г. са били около 60 километра по-дълбоки от тези, измерени по време на мисията Касини. Необходими са допълнителни наблюдения, за да се разбере какво се случва.

Сатурн е шестата планета от нашето Слънце и обикаля на около 886 милиона мили (1,4 милиарда километра) от Слънцето. Отнема около 29 земни години, за да обиколи Слънцето, което прави всеки сезон на Сатурн повече от седем земни години. Земята е наклонена спрямо Слънцето, което променя количеството слънчева светлина, което всяко полукълбо получава, докато нашата планета се движи по своята орбита. Тази промяна в слънчевата енергия е това, което движи нашите сезонни промени. Сатурн също е наклонен, така че когато сезоните се променят в този далечен свят, промяната в слънчевата светлина може да причини някои от наблюдаваните атмосферни промени.

"Виждаме как се променят полярните и екваториалните региони и как това става в кратки срокове", заявява Ейми Саймън, планетарен учен от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА.

Учените припомнят, че скоростта на вятъра на Сатурн може да достигне до 1800 км/ч, а размерте на планетата са гигантски. Радиусът на планетата е 58 232 км, а на Земята е 6378 км.