Коментари - Физици постигнаха най-ниската температура | IT.dir.bg
назад

Физици постигнаха най-ниската температура

Меден съд с обем един кубичен метър две седмици беше най-студеният обект във Вселената, оповести Италианският институт по ядрена физика.

Обратно в новината

Коментари - Физици постигнаха най-ниската температура | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

кога ще мога да си купя такъв хладилник?

Хахахаха :))). Тая новина направо избива рибата. Ако човек се зачете в публикацията на сайта на експеримента CUORE на INFN - националния институт по ядрена физика на Италия, непременно ще открие, че съдът няма толкова голямо значение, а споментатите телуридни кристали всъщност са си обикновен телуриев диоксид, който поради свойството си на полупроводник се позва като детектор, а изобщо няма отношение към охлаждането до 0,10K. Та, хората всъщност търсят ядрен разпад, при който неутриното се явява античастица на себе си - пряко отношение към поведението на частиците в квантовия свят - а ниската температура не е постижение, а необходима среда в случая и напълно тривиална, за разлика от мнението на редактора по въпроса :). Бележката в дир.бг трябва да работи като "спусък" за мозъка на този, който реши да потърси истинската информация, а не да се приема за чиста монета. А още по-малко пък - да се коментира.

Искаш да кажеш "телурен диоксид", което идва от "телур" (Te). Защото "телуриев" би идвало от "телурий", а такова животно нема! Както нема и "титаний", дето някои илитерати пишат "титаниев", а то си е "титанов"...

Абе тези физици да не са от БАН, че са толкова умрели от студ?

Добра новина и стъпка напред към промишлено производство супер-проводници. :)

Обяснете какво добави това към технологията за супер проводници? По-малко енергоемкост ли постигнаха? Или просто имат нужда от фокусиране на вниманието на инвеститори и спонсори кум този институт? Криза е все пак. Първо духовна и после финансова.

Явно не си чувал, че при нулева температура по Келвин има свръх проводимост. Един вид ниската температура увеличава проводимостта. Не знам дали ако сложат дори изолатор на такава температура, дали няма да стане проводник.

Добави по-добро разбиране на процесите свързани с постигането на супер проводимост. Например т.нар. електронна локализация до преди 2 години никои не знаеше, че може да има някаква връзка със случая. Сега при такова продължително поддържане на температурата вече има повече данни за явлението, което както написах е стъпка напред. В крайна сметка за производство на супер-проводници трябва преди всичко да се знае каква точно молекулярна структура ти трябва и квантово състояние на материала.

10 години са харчили пари на вятъра, за да охлаждат парче мед. И какво като са го охладили?!

А ти десет години си ходил на училище на село. И какво като си учил?

НароденСъд 2

Хахахахах! +1000 Тези от село не могат да осъзнаят, че да направиш нещо в науката, никога не е без причина.

Забележи че ако не беше мед с нейната много добра топлопроводимост, а някакъв друг материал, експеримента и разходите можеше да се проточат още във времето. Но тогава сензацията щеше да е по-голяма и любителите им да се възхищават още по невъздържано или фръцкаво.

"беше най-студеният обект във Вселената" - Това изречение е съмнително.

И тези спецове станаха като адвокатите. Защо да бързат като може да чоплят проблема 10 години. Не става ясно от статията как се държи охладеният материал при такива температура, а това всъщност е същественото.

Това е по вина на журналистите - те не пишат своя статия по научни изследвания, а чисто и просто превеждат от чужда медия. За повече информация - не в Дир-а със сигурност.

Добре де питам аз, ОК, и какво от трва, че е постигната ? Лекува ли СПИН, рак, ебола и т.н. ? Дай да харчиме пари залудо и то 10 години ...

То щото точно пък от такива като тебе са дошли парите. А знаеш ли как принципно е открито електричеството? От един умен човек, дето преди стотина и няколко години си е правил експерименти и е нямал на идея, че някога това нещо ще бъде във основата на всичко. Така че малко по-скромно..

Че си студиме раията бързо - те ти приложение.

Аз като лаик да попитам:Кому е нужно?

При абсолютната нула се очаква да се открие достъп до свободната енергия на пространството...и ЧЕЗ да фалира .

А някой пържат яйцата в масло. Напомням че темата не е детски приказки. Нека се придържаме към фактите.

Материята не е дефинирана при абсолютна нула. Затова абсолютната нула е недопустима. Поради тази простичка причина, която не е единствена но достатъчна, вселената не се разширява както си мислят някой. Свободна енергия има само във фантазиите на невежеството. В този свят всичко има цена.

Интересно как са измерили t

Сега ако "преводачът" обясни що е то "телурид"... Явно няма нужните знания, ама аз ще кажа - телурид е съединение на метал или водород с телура. Е, какъв телурид? Натриев, калиев? Не, по-скоро оловен или бисмутов. А защо - който има мозък - ще пита Гугъл.

То било криптонит, ма те не разбрали...

Добре.

Те добре са я постигнали, а от утре пускат агрегата в действие! За справка - виж прогнозата за времето...

тук не става въпрос за рекордите на гинес достигането до абсолютната 0 е невъзможно поради физични закони и достинагето дп най-ниската възможна температура е предизвикателство за науката

Охладен е меден съд с обем 1м³ и тегло 400кг. Ето цитат от друга медия: "They cooled a copper vessel with a volume of one cubic meter".

Ако сложим ракията да се изстудява вътре дали ще замръзне?

Да.

Ако бях любопитен към рекордите, щях да чета Гинес. По-интересно ми е да разбера поведението на веществата при такива ниски температури, но ще търся на друго място.

Хората 10 години работили а ти искаш наготово резултатите. Ами всичко има цена.

Не стават така нещата в научните сред както си мислиш. Едно откритие трябва да се докаже иначе си остава само евтин пиар. Егото често води до фалшифицирана наука.

Постигнатото е точно с 0.006 гр. по-топло от абс. нула. А тя е недостижима, подобно на КПД-то 100%, движението във времето и изкривяването на пространството.

От половин час не мога да се сетя какво да напиша... Тия физици ми развалиха деня...

Как 1 куб. метър мед е 400кг.? Би трябвало да е 8.9 тона.

Сигурно е пчелен мед :)

Пак не излизат сметките.

Кой знае, може да не е плътна мед а някаква решетка с цел охлаждане на "ддугото" дето е в нея, може да не е било кубичен метър а фут (не ми се смята, не знам излиза ли). Кой ги знае. Във всеки случай 6 миликелвина е потресаваща стойност, ако трябваше наизуст да отговарям колко е постижимо технически щях да сбъркам с поне един, по-скоро с два порядъка нагоре.

Става въпрос за кух меден съд, с обем 1 м3...

По точно 8.96 тона Не знам как го докараха до 400 кг

Охладен е меден съд с обем 1м³, а не плътен меден блок с обем 1м³.

това, че казват какъв обем има не значи задължително да е плътен, може да е къх...

откога 1м3 мед - почна да тежи 400кг поне питайте "берачите на джилезу" - те са по-грамотни от вас!

Ба на теб като затвориш тенжурата с капако - това на тебе плътно джелезу ли ти е, бе глъм?

Някой май има нужда да си охлади кубично плътно-кухия мозък хахах

"...минус 273,144 градуса Целзий, която е близка до абсолютната нула по скалата на Келвин - минус 273,15 градуса Целзий..." === Извинете, но температурата, която са постигнали не е близка, а по-ниска от абсолютната нула на скалата по Келвин. Явно журналистите и редакторите им не могат да работят с отрицателни числа.

Да допълня, че разликата между постигната и теоретичната нула по скалата на Келвин е 0.06 градуса по Целзий, и тази разлика е изключително малка, най-вероятно вместваща се в стандартната грешка на измерването. Така че учените чисто и просто са постигнали абсолютната нула по Келвин.

0.006

Ей, толкоЗ минуси не съм виждал на едно място. Скоро ще паднеш и под абсолютната нула ;)

пак помисли, дали -1 е по-"ниска" температура от -2...

Очевидно е, че Ти не можеш да работиш с отрицателни числа

Кой е слаб по математика!!! М?

Уникално! Два нелепи коментара - две зашеметително елементарни грешки... :)

Случва се. Важно е да се обясни без апломб, а с желание да се разбере от отсрещния.

....Ти си идиот....

Ха ха, абе 022 как можа в един коментар толкоз глупости да сложиш

022 сложих ти плюс защото ме разсмя.

Веси, ти ли си това? :)

абе 022 да не си случаино от благоевград и да се казваш веселина? невежеството и защитаването на глупавя ти коментар граничи с глупостта само на по-горе споменатя индивид! :-д *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.