Коментари - ЦЕРН ще строи по-голям ускорител на частици | IT.dir.bg
назад

ЦЕРН ще строи по-голям ускорител на частици

Европейският център за ядрени изследвания ЦЕРН възнамерява да построи нов ускорител на частици - пръстен с дължина на окръжността 100 км.

Обратно в новината

Коментари - ЦЕРН ще строи по-голям ускорител на частици | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да гледат да направят черна дупка и ще им се строй на главата после...

те са я отворили тая черна дупка. Толкова милиарди евро са потънали безвъзвратно там, че ако ги съберат ще може да се осигури минимален базисен доход на всеки европеец от по 1000 евро :)

Hitro.Pat za chizda SMETKA.

Нищо няма да стане. Истината е, че материята всъщност не е материална, така че няма как да открият частици, мастици и тем подобни, тъй като всичко материално е вълни. Материята е образ, илюзорна представа. Освен това формулите по които работят на Айнщайн не са верни. Ако ме вземат на работа в ЦЕРН на заплата 10 000 франка, ще им ги обЯсня нещата, ама за без пари нека сами да си блъскат главите, няма да ги светвам. Завършил съм техникум, не съм си намерил образованието на улицата:)

Защо ли имам усещането, че и 200 километров колайдер да си построят, пак нищо няма да открият.

Е, как нищо? Ще открият черната дупка в джоба на данъкоплатеца! :) Шегата настрана, но когато се борави с размери и дължини от порядък на е-35, то е невъзможно да видиш с очите си каквото и да е: високи скоростти, малки размери, малки нива на енергия. За това е добре да се продължи търсенето за нови начини за индиректно измерване, което да позволява по-лесно "наблюдаване" и регистриране на това което се случва на това микро ниво :)

Не разбирам от бозони и т.н. ама не може ли България да да им предложи участие в проекта, като им предложи преференциални цени за тока... Хем те доволни, че ще си правят там каквото си правят, хем ние ще си продаваме тока.

Странно е, че за да открият неща, за едни от най-малките частици известни на човека, им трябва ускорител с окръжност 27 километра. Не могат ли да си направят домашен, мъничък ускорител? ;) Добре че нямат цигани. Толкова метал има там! ;)

Кой знае кви мизерии прават стия боклуци , а за пред хората БОЖЕСТВЕНА ЧАСТИЦА. Кой влага толкова пари , ако не прави некакви мизерии

Време е да се отваря вече черната дупка, с предния не можаха, с този май ще стане работата.

Значи не можаха да затрият света и сега ще пробват пак .. с по-голямо оръжие :)

търсят тъмната материя. Чудя се дали искам да я намират...

Да бе... Що не си купят прожектори за тъмната материя, по-евтинко ще им дойде :D

За да с докажат, че божествената частица наистина са я открили с колайдера, ще му построят по-голям брат. Щото нещо много смотолевиха новините около това откритие. Което по-скоро беше опит да се извинят на данъкоплатците , че не са похарчени напразно 6 милиарда евро. Ами ако е сбъркана концепцията и масата на материята не се дължи на божествена частица, а на енергийно взаимодействие в други скрити измерения?

Не съм съгласен, колега! "Ами ако (...) не се дължи на божествена частица, а на енергийно взаимодействие в други скрити измерения?" Там е работата, че последното не съвсем вярно. Ами ако енергийното взаимодействи се случва в други скрити измерения? (Имам предвид други, различни от тези, цитираните.)

А вие представяте ли си Обама и Путин да ги засвяткат един срещу друг със 100 тераелектронволта и да ги фраснат челно след 100 километра? Те така ще се роди новият световен лидер - Агент 666...

Липсата на идеи е стряскаща. какво е обяснението. Спадащата интелигентност сред населението на развитите държави, дължащо се на отровите в храните и лекарствата. И възпитаването на консуматорския мироглед гражданите, който не храни изследователския дух. Той е добър за корпорациите, но не и за науката. А също и криенето на новите изобретения от самопровъзгласилият се елит, които спъват развитието на науката за общото благо. Та този нов проект ще разчита на грубата сила, без да е сигурно дали ще доведе до някакви нови открития. Чисто спекулативно се действа в момента.

Абсолютно точно е мнението ти! Всичко е целенасочено. Умни глави трудно се дресират за роби, пък и е защо да не продаваме на будалите технологии за стотинки на космически цени?! Днес заниманието с наука е не просто направено много трудно, то е забранено... Алчността погуби света. Това си е дивата патология на крайния запад (но не само там).

Жалко, че няма кой да мисли, но ако някой мисли, ще си помисли следното: За 200 години УЧЕНИ създадоха цялата съвременна наука, БЕЗ да ползват техника по-скъпа от месечната заплата на един средно-статистически европеец. След това вече половин ВЕК, американската "наука" (щото европейците копират "биг брадъра" си) само прави ускорители, "усвоява" пари, достатъчни да нахранят до пръсване "преливащото свръх-население). А В НАУКАТА НЯМА НИЩО НОВО, НИЩИЧКО ОТ НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК НАСАМ!!!

Да бе да. Неща, открити през 20-ти век: 1. Полупроводниците. Индустрията дори в началото е била достатъчно скъпа, за да мине с една "европейска заплата". 2. Лазерите (всеки CD, DVD, BD плейър има по един) - и там не се е минало с една работна заплата. 3. Телевизията. Една работна заплата - ха-ха. 4. Интернет. Една работна заплата, финансиана от DARPA няколко милиона пъти. Мога да избоявам и още. Поне от 150 години основните открития се правят в добре финансирани лаборатории или университети, тая мантра с "една средна заплата" я запази за себе си.

Виж каква е разликата между един Учен и един "фейскукър" :))) 1. Полупроводниците са пак от втората световна. Технологиите КАЧЕСТВЕНО и ПРИНЦИПНО и днес са същите, а теорията е на повече от половин век! Откритието на транзистора пак струва стотинки на лабораторията и е по силите на ученик днес у дома! 2. Лазерите - същата работа, няма да се повтарям. 3. ТВ - чети! Същото е. 4. Интернет НЕ Е НАУКА. ...

Докато не направят черна дупка, която ще ни погълне, тези няма да мирясат :)

Тъмна материя, суперсиметрия... милите те! Търсят нещо, което не съществува. Те си мислят, че ако подадат повече енергия на елементарните частици /протони например/, те ще се ускорят със скорости по-големи от 265 000 km/s. До момента, обаче това е пределната скорост, каквато и енергия да подаваш. Стария колайдер струваше около 6 млрд евро. Колко ли ще струва този? Когато започнаха да строят стария настоящия, вече имаше изградени по-малки и бяха убедени, че с по-голям ще открият тъмната материя и дупките и пу...те, но не стана! Сега трябва по-голям...ами и ако тогава не стане? По лесно е май да си прегледат налудничивите теории, пък и по евтино ще излезне :). Много интересно т.н. Хигс-бозон къде ще намери приложение. Като му знам характеристиките - абсолютно никъде, аааа, може би само господ знае, нали е божествена частица...хахаха!

Малко форумци са по-умни от едвали не жалките според теб учени в ЦЕРН, но ти си един от тях :) Евала :)

Аз съм умен, колкото себе си, но се старая да чета и да осмислям някои теоретични постановки и резултати. Ако познаваше работата на тези учени в ЦЕРН в детайли, може би и ти щеше да мислиш така. До момента няма нито един категоричен резултат.

Да, аз много пъти казвам точно това - че съвременната наука залага на груба сила и необмислена теория (или пък липса на такава).

антигравитация, пътуване във времето, звездни врати, двигател за изкривяване (warp), забавяне/ускоряване/спиране на химически и биологични процеси, създаване на свръх тежки/леки/проводими материали(небостъргачи високи километри), ефективена фузия. :)

Ал

Хвала на такива умници като тебе! Така се напредва в науката - с негативизъм и дребно сметкаджийство!

За теория на относителността да си чувал? Че при ускоряване до близки до светлината скорости масата нараства и трябва повече енергия (и това е основната причина да се ускоряват до все по-високи енергии, а не да стигнат скоростта на светлината)? И като казваш, че няма тъмна материя и суперсиметрия, доказателства имаш ли?

по-скоро трябва да има доказателства за обратното!

Това на снимката прилича на лъчевото оръжие на City Destroyer-ите от фантастичния филм "Денят на независимостта".

ЦЕРНовските бозони - най-големите бозони в света.

Хигс бозона вече го откриха с малкото пушкало, сега съм аз на дневен ред!