17-11-2017 20-11-2018

Коментари

рано или късно роботите ще изместят хората. Което ще доведе до намаляване населението на земята, защото няма да е необходима толкова човешка работна ръка. При условията на капитализма, ще се отвори ножицата между богатите, които притежават роботите и бедните, които имат само собствената си работна сила. Ниско квалифицирани хора-работници няма да са нужни. А висококвалифицираните ще са зависими от робо(то)владелците. В заключение, въвеждането на роботите преди човечеството да е достигнало по-висш обществен строй не е добре за голямата част от хората и ще намали популацията им.

Да намалим човешката популация на Земята е наистина много добра новина за Земята.

ако сложат долна граница за коефициент на интелигентност 100, ти сигурно ще се окажеш под нея и ще бъдеш редуциран от популацията.

Марксизъм-Ленинизъм. Материализъм. Утопия. Дирете смисъла, флаша, логиката. Не бъдете като добичета!

не е утопия, а проста логика. при наличие на роботи и изкуствен интелект, много от хората стават излишни, а трябват средства да се хранят и да живеят. не мисля, че богатите ще заделят част от печалбата си за да хранят ненужни индивиди. при това, броят на ненужните трябва да се редуцира в рамките на един кратък времеви интервал от 20-30 години. е, помислете как би могло да стане това.

Първо ще почнат с по-развитите страни, където могат да си позволят да имат роботи масово. Ще почнат с по-старите хора и пенсионерите. После, ще измислят нещо и за по-младите, но с нисък IQ. Може би, на някаква възраст ще се прави задължителен тест и които са под определена граница ще имат забрана да се размножават, а може и да е още по-драстично - ще ги убиват някак си. Така след време ще останат само по-интелигентните, но и те ще имат ограничение в раждаемостта, вероятно не повече от едно-две деца. Да, не е хуманно, отватително е, но при тези обстоятелства е много вероятно да се случат ткива неща.

Не можах да намеря в "законите" на тоя ентусиаст да се говори за хората - има ли право изкуствения интелект да ги убива или не ? За замяната - защо да не бъдат заменени напълно хората в опасните професии ? Доста хляб има да изпапка тоя "учен", че да достигне баща си Азимов.

Както се видя, дроновете вече убиват хора при военни действия. Този закон на Азимов не е спазен! Лошо ни се пише...

са дали на роботите таи възможност на убиват хора. що за раса сме!

Единият е гениален писател-фантаст а другия е гениален идиот.

Интернет сега дава трибуна на всякакви селски идиоти, които не се свенят да се мерят с велики хора.

"Интересно е, че тези закони са насочени и към хората, които разработват или прилагат изкуствен интелект, а не към самите роботи" Хората са всъщност адресатът на тези закони и не отменят "роботските" на Азимов. Отново неадекватно заглавие, противоречащо си със съдържанието.

некой парвеню се прави на интересен, качен на надгробните плочи на Азимов

Особено няма нужда от първия закон на роботиката така че трепи народе пардон трепи робот е наред всеки който ти попадне!

интересно - какво стана със закона - робот не може да нарани или убие човек? сички други глупости - да кажем да се добавят - няма да навредят. това по скоро е опит да се наложат някакви допълнителни ограничения на хората с извратено чуство за справедливост..

Жалък опит...

Основен закон в роботиката внесен от експерт по боядисване на изкуствения интелект: Черните роботи имат право на пребоядисване!

Ред гоъез фаста!!!

Морето Дакааааа!

поредно доказателство, че старите закони са си железни, а тоя учен вкарва "надпреварата във въоръжаването" в закон - колко цинично и арогантно

Абе както е казано всяко стадо си има и черни уфси! И тоя "учен" е една от тех явно! Това дето о е напсиал е толкоз не изпълнимо, а той идея си нема даже! После сравнява литературна творба с нещо дето той не го разбира даже! Просто е ако някога се направи изкуствен ителект, то той след "малко" закъснение от 2 -3 милисекунди ще реши да затрие човечеството! Най-вероятно ще успее! А колкто до направените от тоз човек предложения във вид на закони за роботиката! Еми нека излезе от врата на къщата си да поразгледа малко реалния свят и после да почне да ми пише глупости!!!

"експертът по право на изкуствения интелект" Просто немам думи... И да не забравяме, както вече се каза тук в алгоритмите на изкуствения интелект ще са заложени и демократичните ценности!

Добра игра на думи, но духа вече е изпуснат от бутилката. Времето на Скайнет идва с всеки следващ ден. На машините не им трябват маски и PCR тестове, така че спокойно могат да заместят хората, даже и неспециалистите. Ясно е че на машините не им трябва отпуска, болнични, осигуровки, храна и медицински грижи. Не им трябват 18-20 г. за да се образоват, това става за дни и седмици. Рециклират се и имат стандартни взаимозаменяеми части. Мозъкът лесно се прави с копи - пасте и т.н. Така че това ми звучи като едно мноо закъсняло пожелание. Късно е вече, гледайте "Терминатор" 101.

Що не опиташ за писател на научна фантастика.

Всеизвестно е кой е и кога е издаден първия български роман, написан от български писател с многовековни български корени, на български език, на който и сега говорим в България, издаден в държавата България. Някой знае ли кой е и кога е издаден първия македонски роман, написан от македонски писател с многовековни македонски корени, на македонски език, на който и сега говорят в Северна Македония, издаден в държавата Македония? Мога да задам и други подобни въпроси! Държава, премиерът на която е готов да показва среден пръст пред телевизионната камера...!

Поредния екземпляр от cancel generation-а. Скоро очаквам отхвърляне на закона за гравитацията...

Този учен идея си няма колко пък е остаряла теоремата на Питагор.

4 е ОК, макар да е излишно - човек не може да се скрие толкова лесно. 3 е добро пожелание но напълно неизшпълнимо, кой ще се откаже да разработва оръжие което може да бъде направено ей така на доверие, нали врагът му няма да спи. 1 и 2 са пълни глупости. Ако изкуственият интелект направи хората излишни хората ще са излишни, никой вид не е успял да спре еволюцията. А да се адресират законите на Азимов от прекрасните му литературни произведения е смехотворно, човекът беше грамотен и учен и т.н. но "законите" на роботиката са литература (част от развлекателната индустрия).

Пълни глупости. Ако съм военен ще използвам изкуствения интелект с всичкия му потенциал. По-добре врагът убит от машина, отколкото аз убит от абориген.

троловете на тоталната "демокрация" не спадат към никакъв вид интелект. те по този фактор биват избирани - абсолютна липса на интелект и заедно с джурналята им вече са нарушили първия тук описан закон, като са заменили професионалистите... за това за тех нема закони. те са над тях. но все пак си остават роботи... :-)))

Не ти ли писна да си все ти с глупашките напъни бе. Я се научи на почтена работа, и като трол ще те съкратят скоро така или иначе.

Кажи го на Китайците руснаците и американците и пострадалите от Нагорно Надолнище и Карабахххххххх Азърбайджан ци

... и 5. роботизираните системи да не подслушват човечеството в полза на психопати, които никой не е избирал публично... :-))) инак, тези закони по никакъв начин не могат да заместят законите на Азимов, защото те се намират на различни плоскости и нива.

"Интересно е, че тези закони са насочени и към хората, които разработват или прилагат изкуствен интелект, а не към самите роботи." Съгласен съм с това, но тогава заглавието на статията няма нищо общо със съдържанието! Човекоподобните роботи, такива, каквито си ги представя "кръстникът" им Карел Чапек, винаги ще бъдат само една атракция. Популярният въпрос: "роботите ще превъзхождат ли някога хората и ще ги изместят ли на Земята", е абсолютно безсмислен!

Това подигравка ли е? Законите на Азимов. 1. Робот не може да навреди на човек чред действие или бездействие 2. Роботът изпълнява човешки заповеди, освен когато това означава да се наруши Първият Закон 3. Роботът има право да се защитава освен когато това води до нарушение на Първия или Втория Закон Просто. Ясно. Брилянтно.

Роботизирани дрони летят, намират цели, прицелват се и за да не е съвсем "неетично" са сложили по един питекантроп с джойстик да натисне бутона, за да разреши изстрелването на напълно автоматичната ракета.

Дронове

Брилянтна литература, Азимов е един от хората най-много повлияли няколко поколения и така допринесъл за много от прогреса. Но тия закони са литература, фактът, че някой си решил да ги интерпретира като приложими към днешните технологии прави тоя дето опитва да го прави просто смешен.

Научната фантастика винаги е имала елемент на прогностика. А какво значи 'литература', примерно, литература по физика?

Абсолютно вярно. Законите на Азимов са брилянтни. А дали всъщност гениалният Айзък не е искал да каже какви трябва да са отношенията човек-човек.

Някакъв нещастник се опитала да стъпи на раменете на един гений, за да го забележи светът... и да го забрави след три дни.

Ммм ... Дааа ... Остарели значи ... Смешник !

И тия са една езмислица и никой нищо няма да спазва

Този тъпо се е изхвърлил. Ако се замисли ще види, че законите на Азимов предопределят точно нещата които е написал като нови предложения...

"човек на име Франк Паскуале ... експертът по право на изкуствения интелект и професор в юридическото училище..." - значи някакъв самонабедил се суперексперт по право и работещ на повикване в училище за третокласници - нЕгг..ри е написал във фейсбука някаква негова нощна полюция, и великата дЖурналистка Катя е решила че това е световна новина?

Проффесорите се интересуват само от правилното цитиране...

Законите на роботиката на Азимов са фундаменталната логика, която се залага в ИИ и не може да бъде нарушавана от самите машини. Новите "закони"са едно такова като декларация с препоръчителен характер.

Се грънци. Никой нищо не залага

Проблемът с изкуственият интелект днес е именно там. Законите на Азимов не са заложени. Всъщност всички се правят на слепи и глухи да не го правят. Включително и това да си измислят явно нови половинчати препоръки.

"Цифровите технологии трябва да допълват професионалистите, а не да ги заменят" ?!?! Този е малоумник, нали? Аз надеждна дефиниция за "професионалист" в нова технология не съм чувал.

Докато човек не престане да се прави на Бог, ще има проблеми със средата, в която живее - било със или без роботи.

ай сектир! какъв учен :)

Професионалистите по принцип са жестоки, безсърдечни и безчувствени същества, които не се нуждаят от защита. По скоро роботите ще се нуждаят от такава при срещата си с такива морални инвалиди ...

Паскуале e изключително просто парче!

Аз предлагам първо тях да спазим, защото дори и тях не спазваме! Не съм видял робот да спазва дори 1 от тези закони!