17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стигнах до "СО₂ мнoгo тpyднo yчacтвa в xимичecĸи peaĸци" и разбрах, че Macaчyзeтcĸия тexнoлoгичeн инcтитyт не се намира в нашата Вселена. Или американските "учени" са пропуснали уроците по химия в средното училище. И не знаят определението за процеса неутрализация.

Я, в Магаданския Институт по Технологиите /МИТ/ открили фотосинтеза.

BajMihal

А междувременно алашките искали да направят пушка със свръхзвукови муниции и нови ракети, които не е ясно от какво ще ги пазят. Приоритети, какво да правиш...

Само не разбрах на кого пречи въглеродният диоксид (въглеродният двуокис за по-възрастните)? Напълно безвреден газ, който на всичкото отгоре е необходим за зелените растения и фотосинтезата. Ами с азота в атмосферата какво ще правим, той не е ли отровен?

Явно си изтървал доста от часовете по химия и биология в училище. В големи количества въглеродният двуокис е токсичен за животни и хора. Големите количества изпускани в атмосферата в резултат на човешката дейност засилват парниковият ефект и повишават температурата. Колкото до азота, той е неутрален. Не поддържа дишането, но и не трови.

Не знам кой е изтървал часовете по химия, но въглеродният двуокис също е безвреден, стига във вдишвания въздух да има достатъчно кислород. При азота е абсолютно същото...

@Пешо Обобщение на различни научни статии за влиянието на СО2 направено от Ikeda, Takahashi, Umetsu и Suzuki през 1989 г. показва, че увеличените концентрации на СО2 до 30% при хора предизвиква внезапна загуба на съзнание. По-нататък цитират опити с животни. Над 50% концентрация на СО2 (останалото е кислород и други газове) предизвиква понижаване на сърдечната дейност, а 30-90 след това дихателният център е подтиснат и малко след това спира сърдечната дейност. Т.е. СО2 е токсичен. Колкото до азота, съдържанието му в атмосферата е 78%, но това няма изразено токсично действие върху човека. При попадане в среда от 100% азот човек или животно също умира, но това е поради липсата на кислород, а не на токсичност от страна на азота.

Sola dosis facit venum - Само дозата прави отровата Дори и кислорода е токсичен при по-висока доза. Двата газа (кислород и въглероден диоксид) се конкурират при свързването си с хемоглобина. Ако единия се увеличи спрямо другия, той ще се свързва по-често.

@joro Така е. Кислородът в големи количества е отровен. Например, при недоносени бебета в кувиоза се пуска допълнителен кислород. Но! Нивото на кислородът не бива да е прекалено високо, защото това може да има пагубно въздействие. Всички знаят, че Стиви Уондър е сляп, но причината да е сляп е прекалено високото ниво на кислород, което са подавали в кувиоза. В резултат, ретината му прегаря и той остава сляп. Друг пример - гмуркането на големи дълбочини. В този случай не се ползва просто сгъстен атмосферен въздух, а смес от азот и кислород, където количеството кислород е само 4%. Това е заради високото налягане - ако има повече кислород, заради налягането усвояването на кислорода се увеличава многократно и води до интоксикация. Водолазът се чувства като пиян и губи ориентация. Та такива ми ти работи.

Браво на руските учени … или ПАК не бяха те?

Къде в статията видя да се говори за националността на учените? Или си тролиш ей така по навик? Ако поне един ден не тролиш, няма да умреш, пробвай!

в името на статията !?!

В MIT работят учени от 130 страни, само уточнявам.

и 10000 да работят ПАрите са дадени от гадните американци. Проекта се води в американски институт и се ръководи от американски кадри. ДА го бяха направили в Русия... ама друг път след 1000 години.

Въглеродният диоксид не ни принадлежи, той е на растенията. Ако развалим симбиозата, те ще ни убият.

Колегата е прав , процесите по изтреблението на човечеството и животните от растенията са в ход . Свидетелство за това е излизането на хамериканците от парижката конвенция . Психотропна гъба агент на растенията е виновна за това . Специално разработени спори в биологическите им заводи в тропиците трансформират хората от вегани в месоядни . Но все още има шанс за нас . Растенията все още не могат да комбинират психо силите на гъбата и спорите , така че да зомбо-веганизират хората с надеждата да се самоизядем... Спасението е само едно ! Да се преселим на Марс , там растения няма !

Въпреки иронията Ви, растенията не са беззащитни видове и са доста преди нас на тази планета. Подценяването на противника, особено ако е бивш съюзник, е най-голямата грешка във всяка война. Ползване на техен основен ресурс е обявяване на война.

Поредният фрумен луд...

Симбиозата си продължава. Иначе и растенията ще измрат от прегряване.