В крак с времето: БПЦ пусна електронна Библия

С благословението на Светия синод е-версията на Светото писание е достъпно от официалния сайт на Българската патриаршия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Адам и Ева НЯМА. Те са ИЗВРАТЕНО прочитане на Тракийската Вяра(да не се бърка с фундаментализъм и фанатизъм на аврамическите религии). Хиляди са античните ИКОНОСТАСИ на Тракийския Герой -Божият Син(ДионИсиус). На повечето той е с Богородица Тракийска КиБела. Между тях е Дървото на Живота с ШИШАРКАТА и Птицата на Живота в короната. По стъблото се извива МЪЖКИ ЗМЕЙ ГОРЯНИН- Духовната същност на Синът(Исиус). В повечето иконостаси Синът-Исиус е на кон. Оттук се извращават - Свети Георги, Змията, Ябълката(шишарката), Константин и Елена, Адам и Ева. На всички антични иконостаси Героят и Кибела са на ЕДНАКВА ВЪЗРАСТ. Точно както на всички икони "Константин и Елена" са на еднаква възраст. Елена не е биологична майка на Константин. Константин и Елена са "съвременно" (средновековно) адаптиране на Божият Син и Богородица-КиБела. За домашно на семинаристите: От Линеар Б - основа на ГЛАГОЛИЦОТА: Сричка МА - майка Сричка РА - Бог. АР - божествен. Царско българско име на принцеси и царици: МА.РА. - Майка Божия - български МА.Рья - русский МА.Рия - елински М.ериам - семитски Логиката е ясна как се е разпространило СЛОВОТО Божие и кой го е извратил в гологъзене на Адам и Ева за някаква ябълка. В житието на Св. Кирил "Солунската легенда" патриарха на Александрия се обръща към Светеца: Кириле, Кириле иди всред езики СЛОВЕНСКИ рекши се БЛЪГАРЕ.

А бе, как има "свободна воля" и "Бог е всесилен и всезнаещ" едновременно. Ако е първото, Бог не знае какво ще направиш и ти носиш отговорност за това, и имаш свободна воля. Ако е второто, ти си изначално създаден да направиш това което правиш, Бог знае за него и нарочно така те създал, значи нямаш свободна воля и следователно не носиш отговорност за постъпките си. За кво е изгонил Адам и Ева от рая, ако ги е създал изначално такива, че да откъснат ябълките, знаел е това и кога ще го направят, щото знае всичко и всичко е Негово дело и става с неговото знание и воля.

Нека да допуснем, че има Бог и той остави свободна воля на някого, то тогава той губи всесилието си и престава да бъде Бог, т.е. самоотказва се от същността си, като освобождава създаденото от присъствието и намесата си. Т.е. , да си Бог, значи да си срещу базови божествени атрибути, като всесилието. На практика, означава самоунищожение на Бога. Това е неизбежното божествено развитие и еволюция. Противостоене и единство на противоположностите, поповете това не разбират. Интересува ги само продажбата на опиум за народите.

Бащата на Маркс е ВИСШ РАВИН. Толкова за комунизма на Маркс. А Вие не бъркайте партиен секретар-равин - патриарх с Бог. Кой Бог Вие визирате? Аврамическите 3 религии са с 1 МЪЖКИ Бог. Той ЗАПОВЯДВА и ИЗИСКВА. Други функции няма. Тракийския Бог е Небесен Бог Отец само от Духовна същност, Богинята Майка КиБела с духовна и плътски същност и Божият Син с духовна и плътски същност. Тракийска Богиня Майка КИ-Бела е превърната в еврейка и получава еврейски поспорт чак на събора през 383г в Константинопол след гласуване на СМЪРТНИ. На този събор новоназначения император с тронно име Теодосий Първи НЕ ДОПУСКА ГОТСКАТА СЛУЖБА на събора, водена от епископа на Доростолката епископия лично назначен от Св. Цар Константин Велики, епископ OYPФIЛА. Тогава, 383г, влизат в Черквата юдейските персонажи и басни. До 383г никъде няма Джисъз, разпятие, Мойша. Сара, Аврам и т.н. в християнството. НИКЪДЕ. НИТО 1 АРТЕФАКТ.

Няма противоречие. Бог самоограничава своето Всемогъщество в някаква степен, за да остави свобода на творението. Той може да върне всемогъществото си в пълна степен във всеки момент. Бог не живее в рамките на времето, както ние го разбираме, тъй че всякакви мисли от сорта на - защо е ни е създал, като е знаел че ...

Това "самоограничение" както го наричате е по същината си отказ от най-основния атрибут на Бога, неговото всемогъщество. Т.е. самият Бог е по същината си, по проявлението си анти-Бог, отрицание на собствената си същност. От тук следва, че няма нищо по-естествено и от страна на "творението" да отрича Бога, следвайки неговото собствено себеотрицание. Колко от поповете разбират това, как мислите?

Не е никакъв отказ от нищо. Представете си мулти-милиардер, който доброволно отделя 500 милиона за благотворителност. С това той не престава да бъде милиардер. Не сте Вие човекът, който да определя основните Божии свойства, нито какво Той губи или печели, ако се отказва временно и за колкото време иска от някое от тях. Творението може да прави, каквото си поиска във времето, което му е дадено на земята. След това всеки ще си сърба попарата. Познавам свещеници, които имат дълбочина и на вярата, и на ума.

Представих си. И виждам същото. Милиардера се отказва от същността си на бизнесмен, с която същност е добил тези пари и я заменя с новата същност на благотворител, отказвайки се да печели повече пари с натрупаното до момента, което е основната същност на бизнесмена. Очевидно е. Вие богословите само на обвивка изглеждате умни, като ви поразбута човек се вижда, че не струвате. О, да забравих. Ти не искаш да си умен, суетно е. Но защо пишеш тук тогава, това също е суета.

Захлебващия като богослов Николов, суетно е и сам плюсове да си слагаш, не мисли че не те виждам или не разбирам какво правиш. 100 пъти довечера "отче наш" преди лягане за наказание!

Противоречието се разрешава, когато се включи Божия Син, Който поема греховете на тези, които са избрали друг бог вместо Отец. Исус Христос е (1 Петрово 1:20 Който наистина беше предопределен преди създанието на света, но се яви в скончанието на времената за вас,) предопределен да понесе отговорността за творението, което ще упражни свободната си воля в избор на друг бог, и съответно ще извърши спасение за това творение, като бъде мислостив към него, като го обгърне с любов и благословения и му покаже правия път, като му дава сили да ходи в този път и възвиши пред творението единствения Пример за съгрешилия - човекът Исус Христос, Който (Филипяни 2:8) като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст, (Йоан 6:38 защото) слязох от небето не Моята воля да върша, а волята на Този, Който Ме е изпратил.

Косьо Спиров има пръст в тая работа!

Старата форма на интернет, Библията (щото са писали в нея най-различни психопати и какви ли не други според изгодата си и индивидуалното ниво на посредственост + след това цензура от властимащите) се среща с новата форма на интернет. Резултатът ще е същия т.е. 99% порно и глупости. Това може да се свърже с всичко друго, но не и с идеята за Бог.

до г-н дам, Най-малкото преводачите през 19 век са нямали достъп до същите източници, до които преводачите през 20. Имал съм честта да работя със снимки на оригинални документи. Представете си разликата между това и работата само с протестантски печатен превод? Септуагинта е гръцки превод на Стария Завет. Най-малкото преводачите са работили с точни текстове, преди масуретите да изменят ключови пасажи, както на тях им е изгодно, та неслучайно Православните предпочитаме текста на Спетуагинта. Относно по-раншните Ви въпроси - да, Библията няма смисъл, ако нямаше Бог. Не бих си поставил за цел да доказвам нещо толкова очевидно, като съществуването Му. Ваша воля да си вярвате в каквото си пожелаете. Относно точността на Новия Завет, който е сърцевината на Християнството - мога да Ви потърся материали, но това е може би единствената древна книга с огромен брой преписи, толкова близки до оригинала. Мюсюлманите да не забравяме, че стъпват също на Стария Завет, та не знам защо ми ги давате за пример. "Откровението" на Мохамед въобще не поставям под съмнение - най-вероятно наистина му е диктувано, само дето от паднали ангели. По делата им ще ги познаете.

Сиреч какво пише в библията зависи от източниците и преводачите.

А как по-различно може да бъде? Всеки има интереси, затова и богословите изучаваме по-задълбочено историята на преписите. Без тези знания лесно може човек да се обърка. Отново казвам - всеки е свободен да търси истината. Аз съм я намерил и зная, че в повечето православни страни работим с текст, който е достатъчно добър за това да следваме Божията воля. Който не му харесва - чете други варианти и опитва. Като умрем, ще видим резултатите.

Значи "божието" слово се променя според времената и тези, които превеждат библията, а "богословите" успявате да намерите "божията истина" в който превод на библията най ви изнася.

г-н Ценности, Нямам време да си играя на шикалки. "какво пише в библията зависи от източниците и преводачите" - да. Какво пише в отделните издания на Библията зависи от източниците. Не преиначавайте думите ми. Ясно е, че всеки може да преиначава, както си иска. Въпросът е кой исторически е запазил най-точно текста близо до оригинала. Божията истина е лесно откриваема със сърце и ум. Казах Ви пътя на откриване на най-точния текст - четете историята на преписите. Вижте кой какви интереси е имал. Ясно е, че юдеите са нямали интерес от старозаветните текстове, които предсказват точно Христос и съответно мен не ме интересуват техните промени и манипулации. Ако смятате юдеите за абсолютно чисти - четете масуретските варианти и се спасявайте. Божията истина е една и винаги е била една. Ако желаете наистина да търсите Истината, ще я намерите. Между другото, нещата с Новия Завет са далеч по-прости. Там има няколко кодекса, които са всепризнати за точни от всички, които се именуват християни. В крайна сметка сърцевината на вярата ни е Новия Завет.

И в огромна библиотека да влезеш, пак някой преди тебе е направил подбор и структуриране на информацията в нея, според собствените си идеи, виждания, знание, интереси и т.н. Няма знание което да е извън рамка, но сме длъжни в името на истината, която е идеал и следователно нещо недостижимо по дефиниция, да се стремим да избягваме тезии рамки.

"Не бих си поставил за цел да доказвам нещо толкова очевидно ..." ето ти пример за нещо което аз смятам за очевидно. Вдигам химикал от бюрото, пускам го, той пада на бюрото. Очевидно има нещо което го кара да падне, в историята е наричано по много най-различни начини, днес е общоприето да го наричаме гравитация. Колкото и пъти да вдигна химикала той все пада и ако се заровиш в познанията натрупани от човечеството (обичаме да ги обобщаваме с думичката наука) причината е все гравитацията. не виждам нищо очевидно в съществуването на бог по критерия, който аз поставям за очевидно. Какъв е твоя критерий за "очевидно"? истината е, че всякакъв спор между нас двамата е излишен. както писах по-долу стане ли въпрос за религия, логиката спокойно я изхвърляш през прозореца. Тя не ти трябва. Трябва ти само вяра. Логиката дори само пречи. Няма как двамата да се съгласим за нещо докато говорим на различни езици, аз на езика на логиката, ти на езика на вярата. Колкото и да замаскираш отговорите си с че уж са на езика на логиката, всъщност постоянно избягваш главните въпроси. "Било очевидно". Няма нищо очевидно на езика на логиката, всяко нещо би трябвало да е обяснимо. Религията обаче е необяснима без да си говорим на езика на вярата. Аз приемам вероятността бог да е факт, аз приемам вероятността че имаме съществуване отвъд физическото ни съществуване, но стига то да е обосновано на езика на логиката не на езика на вярата. Казвам това в общ смисъл на казаното не конкретно и само в контекста на християнството. Аз нямам проблем която и да е религия да се окаже факт, напротив би ми било много интересно. Ти очевидно не си склонен дори да приемеш вероятността християнския бог да не е факт, а просто фикция. Затова за теб да се говори на езика на логиката за съществуването на бог е табу.

Г-н дам, Може ли да Ви попитам коя е причината за физическите закони? Защо физическите закони са логични? Как тези правила и закони са се самосъздали и самозародили? Давате ли си сметка, че всички атеистични обяснения за произхода на света и живота до момента са абсолютно и тотално нелогични и имат хиляди пробойни и необясними неща? Ако не си давате сметка за това и нямате достатъчно добри отговори на горните въпроси, моля не обиждайте вярващите в нелогичност. Прочел и чул съм немалко атеистични теории и смея да твърдя, че са една от друга по-налудничави :).

всъщност точността на всичко което науката открива или не открива е без значение за доказване на бог. Хора като теб за били все толкова убедени в съществуването на богове и преди 5 и 10 и повече хиляди години. За вяра в бог въобще не са ти необходими научни познания. Това е просто поредната излишна риторика с която се опитваш да замаскираш табуто за разговори на тема съществуването на бог. Защо отклоняваш темата с контравъпроси вече за 3ти път? няма проблем за целта на спора ще се съглася с теб. да кажем науката греши за абсолютно всичко, което твърди. това само по себе си не е доказателство, че бог съществува. науката може да греши за всичко и бог пак да не съществува. науката казва гравитацията кара химикала да падне на бюрото, добре явно науката греши не е гравитацията нещо друго е. обаче не е задължително това нещо друго да е бог, нали! давай докажи ни логически, че бог съществува и кара химикалката да падне на бюрото! (втората част можеш да я пропуснеш, съществуването на бог ми стига, ако се справиш с него, това с химикалката ще го приема на доверие)

г-н дам, 1. Не смятам да доказвам съществуването на Бог във форум като Дир.бг. Ако имате истинско желание и време да Го търсите, ще намерите правилния начин и форма и все някога ще Го намерите. До Бог няма да стигнете по начина, който опитвате до момента. Той е непостижим само с ум. Трябва и сърце. 2. За моята вяра в Бог ми бяха нужни и научни познания. Представете си, не всички вярващи са малоумници. За справка - десетки нобелисти са били вярващи, включително основателите на квантовата физика, бащата на генетиката и доста други... 3. Не отклонявам темата. Явно не разбирате, че не желая да отговарям на глупави въпроси в този форум. Вие имате светоглед, който изключва 95% от познанията които имам за вярата, включително чисто богословска научна терминология. Ще са ми нужни години да ви отведа от А и Б до по-философски въпроси. Не се обиждайте, но сам казахте - говорим на много различни езици. 4. Не мисля, че някога науката е доказала, че няма Бог, тъй че не зная защо я противопоставяте на вярата? Ако приемате теориите на Големия взрив и Дарвиновата хипотеза за верни - ваша воля. Те имат своята научна стойност, но са много далеч от това да бъдат доказани. Нито за миг не съм твърдял, че гравитацията не работи. Отново става ясно, че говорим на различни езици. 5. Моите критерии за очевидност се коренят във въпросите, които зададох, но мисля, че не си давате сметка за дълбочината им. Не мога да продължа да отделям толкова време за толкова банални неща. Прощавайте, ако съм Ви засегнал. Пожелавам успехи в добрите Ви начинания!

Науката доказва с научните си методи неща които съществуват от научна гледна точка, т.е. научно и логически неиздържано е да се доказва научно несъществуването на нещо. Науката не се занимава с научното доказване на съществуването на Бог, това не е научен въпрос, както и религиите междувпрочем. Те просто го приемат на основание "вяра". В това няма тема за разговор. Абсурдно е религия да доказва с научни методи съществуването на Бог, както и науката да прави това. Математически погледнато двете множества нямат сечение в това отношение.

Чудно е как коментират хора, които не са чели Словото, но иначе са компетентни. Също и такива, които го четат с единствената цел - да докажат някак, че не вярно. към дам: Словото и пророчеството е по-истинско от това, което можеш да видиш с очите си, да чуеш с ушите си и да попипаш с ръцете си.

бил съм в църква десетки пъти и съм слушал множество проповеди. признавам библията така и не я дочетох. почвал съм я 4-5 пъти, много скучно четиво. никога не съм го правил с цел да търся нещо невярно, напротив чел съм я с цел именно да повярвам. красиви поетични цитати не правят казаното по-истинско, а само по-благозвучно. нека не бъркаме благозвучно с истинско. та какво всъщност искаш да кажеш?

Библията е основата на вярата, източникът на мъдростта и хартата на свободата. Тя призовава всеки да я изследва и да я разбере религията на Христос. Тя учи за Христос в живота, жив, действащ чрез делата и разкрит в характера. Изследвай сам за себе си - можеш да започнеш от евангелията да четеш историята на Исус, за да се запознаеш с Него, Кой е Той, какъв е, как е живял, какво е проповядвал, какво иска от мен? Гледай на Библията като на откровение от Бога към човека, който не познава Бога. Следователно Библията трябва да е дадена за полза на човека, не би трябвало да си противоречи и трябва да е така написана, че да може да бъде разбирана. В цариградската и православната библии има препратки, използвай ги да сравняваш текст с текст и търси да разбереш значението на текстовете, докато започнеш да разбираш какво ти казват лично на теб. Успех!

А ако църквата все още беше на власт, тези, които създаваха наука, щяха да ги изгарят живи. От християнско милосърдие, разбира се.

също и "неприемливите" коментари се трият от модераторите на форума.

Кога Православната църква е горила някого? Защо вечно поставяте всички "християни" под общ знаменател. Разликата между учението и практиката е от земята до небето. Там говорим за самозабравил се папа, който говори "божествени слова" ex cathedra, прощава грехове срещу заплащане, започва походи срещу други християни!

Католиците по-малко християни ли са от православните?

Това Господ го знае. За мен християни са само православните. Най-малкото не разбирам как може да вярваш едновременно в Христос и в папата, като наместник Божий на земята. Двете неща са взаимно-изключващи се.

Значи като трябва да се разграничаваш от католиците, тогава ти знаеш най-добре, пък дали те реално не са повече християни от православните, това вече го знаел господ. Адаптивност според нуждите, точно като политкоретните преводи на "свещената" ви книга.

в момента в който стане въпрос за вяра можеш спокойно да изхвърлиш логиката през прозореца. за мен и двете християнства и православие и католицизъм са еднакво вероятни/невероятни. що пък бог да няма 2 или 5 или 60 наместника на земята? няма логика по която да ми докажеш, че една религия е вярна останалите грешни. всъщност не си даваш сметка колко моята позиция на атеист е близо до твоята позиция на християнин. Ако стане въпрос за католицизъц, ислям, Зевс, Амон Ра, Тор, Кришна, Кецълкуатъл ... и хиляди други богове каква би била твоята позиция? Най-вероятно ще кажеш - пълни глупости, измислици ... С други думи по отношение на хиляди други религии и божества с теб ще си стиснем ръцете в съгласие, като атеисти. Всъщност ти си атеист почти толкова колкото и аз. В 99,9... % от случаите сме съгласни, че става въпрос за измислици. Само по отношение на този един едничък християнски православен бог имаме разногласия. В моите очи християнски православен бог не се различава с нищо от останалите измислени богове, но в твоите той е действителност и не е измислен бог. Чудно ми е какво е различното, което виждат очите ти, с което твоят бог се отличава от останалите.

Електронно издание на хартиена книга щеше да е "в крак с времето" през 90-те. Нищо, 3-4 десетилетия закъснение е по-добре от 3-4 века...

Мойсей, който насъсква (или надъхва?) народа на Израил да избие другите народи населили Ханаан, Второзаконие гл.7, превод от 1940 г. и сегашният политкоректен "превод": Сравнете: "22 И Господ твоят Бог малко по малко ще изгони тия народи от пред тебе; не бива да ги изтребиш изведнъж, за да се не умножат върху тебе полските зверове. 23 Но Господ твоят Бог ще ти ги предаде и ще ги разстройва с голямо разстройство, догде се изтребят. 24 Ще предаде и царете им в ръката ти, и ще заличиш името им под небето; никой не ще може да устои пред тебе догде не ги изтребиш. 25 Кумирите на боговете им изгаряйте с огън; да не пожелаеш да вземеш на себе си среброто или златото, което е върху тях, за да се не впримчиш в него, понеже това е мерзост пред Господа твоя Бог. 26 И да не внасяш в дома си никаква мерзост, за да не станеш обречен на изтребление като нея; съвършено да я мразиш и съвършено да се отвращаваш от нея, защото е обречена на изтребление." и сегашния политкоректен към юдаизма превод: "22. И Господ, Бог твой, ще прогонва пред тебе тия народи малко по малко; ти скоро не можеш ги изтреби, за да не (стане земята пуста и) се умножат срещу тебе полските зверове; 23. но ще ти ги предаде Господ, Бог твой, и ще ги докара в голямо смущение, тъй че те ще загинат; 24. и ще предаде царете им в твоите ръце, и ти ще изтребиш името им от поднебесието: никой няма да устои срещу тебе, докле ги не изкорениш. 25. Кумирите на боговете им с огън изгорете; да ти се не поревне да си вземеш сребро или злато, които са на тях, за да не бъде това за тебе примка, понеже това е гнусота за Господа, твоя Бог; 26. и не внасяй гнусотата в дома си, за да не подпаднеш под клетва, както тя; отвръщай се от това и се гнуси от него, понеже то е заклето."

Разликата е минимална. Втората редакция е направена след езикова реформа в българския език. Погледнете текста на гръцки и сравнете. Дори да приемем първия текст за по-точен, какво Ви притеснява? Народите наоколо въобще не са били читави - имало такива, които принасят бебета на "божествата" си! Нали не мислите, че такива заслужават да бъдат галени с перце? Какво да каже Моисей - оставете изродите да ви нападат и избиват. Давайте жените си да ги изнасилват, овцете и земите си - да ги отнемат и ви оставят без препитание. Май не схващате колко сурово ежедневие са имали хората преди 3000 години? Законът око за око, зъб за зъб е бил лош, но необходим за оцеляване. Затова и е било нужно да бъде осъвършенстван, когато дошло време за Спасителя да дойде в света.

Самия факт, че разлика има е един от основните ми критики към религиите! Библията каквато я знаем днес се пише и преписва от хилядолетие и половина насам, и всеки я изменя както на него му кефне. Вчера Бог казал на Моисей да изтреби/изгони маловажни народи, днес Бог сам решил да ги изтреби/изгони. Очевидно само едно от двете може да фактически вярно. От къде знае Синода днес, че тази промяна действително е фактически вярна? От никъде! Просто за да са в крак с времето преписват и променят! Веднага възниква въпроса: Дали за хилядите години съществуване на християнство с измененията за да сме в крак с времето не сме загубили същината на божието послание? Две думички и някой запетайка колкото и нищожни да ти звучат могат коренно да променят значението на едно изказване. Може би оригиналното посланието на бог в случая е именно: като ти пречат някви маловажни небогоизбрани малцинства -> изтреби и изгони! Нещо което е кореннообратно в новия прочит: като ти пречат някви маловажни небогоизбрани малцинства -> чеки и си трай, аз ще се погрижа за изтребление/изгонване (евентуално). Та кое от двете противоположни послания би трябвало да е вярно? Хитлер са му пречили някви малцинства изтребвал ги е, може пък той да е бил следващия божии месия изпълняващ божествената воля, просто ние да не сме схванали посланието му правилно. Щом човек е способен непрестанно и вечно да променя божиите слова, то те божии слова ли са или просто човешки слова които набутваме в устата на бог? Примерно в Исляма "оригиналните" слова на пророка им Мохамед са налични като исторически документ. Казани му от ангели, диктувани от него, записани от жените, учениците му ... все пак много по близо до източника. И все пак исляма също се къса на течения заради различни тълкования на този документ. Толкова ли за неразбираеми думите на бог, че даже без да си играем на развален телефон (като при християнството) пак си нямаме идея какво казва и си тълкуваме каквото си поискаме? Която и религия да вземеш същата работа. Явно божието слово не е вечно! пп. горното е написано с презюмцията че бог го има, което допускам за вероятно за нуждите на този отговор, но в живота си не приемам за вярно или доказуемо твърдение. преди да започнеш да ми разказваш как нищо не разбирам от библията, първо докажи защо бог го има, защото в библията бог също е автоматична презюмция, без която цялата книга е просто безсмислица. ако християнския бог го няма библията е просто книжка с приказки при това доста скучни.

От "буквално са едни и същи думите" мина на "разликата е минимална", а?

Буквално са същите думи, които са ми чели като дете. Като дете не са ми чели от изданието от 1940 година. Май не схващате разликата? Разликата между превода от 19 век и този през 20 е и заради по-качествените преводачи. Превеждалите през 19 век са нямали същия ценз, та не знам какво се пенявите, че някой променял нещо. Сравнете с най-ранните ръкописи на Септуагинта и да видим колко е разликата в смисъла.

Ясно. Значи "думите на господ" зависят от преводачите на "светата" ви книга.

това с качествените преводачи е смехотворно. разбира се, че са нямали същия ценз. преди 100 години не е имало нито един български преводач, който да отговаря на изискванията за преводач днес, това не значи че тогавашните преводачи са били с нещо по-смотани от днешните. Септуагинтата която споменаваш сама по себе си не е оригинално писание на очевидци, а също поредния творчески превод на стари текстове. За ценза на преводачите на Септуагинтата нещо няма ли да кажеш? няма страшно, щом казваш че са ти чели точно това ... добре явно са ти чели точно тези слова. Очевидно съществуват 2 тълкувания/преводи (всъщност са безброй, но можеш да почнеш с тези 2) на случилото се които очевидно се самоизключват. Едни са интерпретирали нещата по един начин други по друг. Хора сме правим грешки. Само бог е безгрешен ... нали така. Кой обаче в тези два случая е прав? Обясни каква е причината да смяташ, че твоя прочит е правилното тълкувание и най-достоверно представя позицията на бог. То всъщност може и двата превода да са погрешни, а божията воля да имат съвсем различен трети смисъл.

и Библията, т.е. историята (из Тората) на света. Следващият етап е тържеството на звяра и неговия водач дявола, преди Второто пришествие на Спасителя Исус Христос.

И кой по-точно я пренаписа? Точно същата Библия са ми чели като дете - буквално едни и същи са думите.

Буквално не са. По-нагоре ти посочиха лъжата ти. Думите на т.нар. "света" книга се променят според както е изгодата.

Буквално са, защото никой не ми е чел от изданието от 1940 година, естествено. Библията всеки може да си я преиначава, но за наша радост днес имаме достъп на един клик разстояние до текстовете на най-старите преписи. За Стария Завет говорим за ръкописи от преди Христа. Не схващам отново в какво е лъжата и манипулацията. Всеки е свободен да чете от който иска превод - има няколко протестантски версии (със стотици манипулирани текстове), има преводи по Кинг Джеймс, има оригинали на гръцки, латински, еврейски. Четете, вижте и в оригинал текстовете, които ви притесняват. Вярвайте на каквото си искате.

Сиреч истинността на библията зависи от това кой ти я чете (и превежда. И ако някой пак реши да обнови завета от името на тъй наречения ви господ). Нищо ново.

Какво прахосване на електрони...

По-лесен достъп и нова функционалност в електронната версия на Светата Библия: https://bg-patriarshia.bg/news/po-lesen-dostap-i-nova-funktsionalnost-v-elektronnata-versia Библия с препратки: https://bg-patriarshia.bg/bible/web/

Истинската Библия от 1940 г. : https://biblia.bg/

А тази от 1940-та година кое я прави по-истинна от политкоретния превод? Или от издание на библията от 19 в. например?

Библията онлайн https://bibliata.com/paralel/bible.php?b=john&c=3&r=&v1=16&v2=16&vt=1&c1=1&c2=1&c3=1&st=&sa=1&rt=2&l=1&cm=2 с включен православния и цариградския преводи

Библията на български е онлайн от повече от 15 години, на няколко сайта. Новината е не, че е там, а че най-после я има и на сайта на БПЦ :)

Не, това не е новина. На сайта на Св. Синод от години я достъпвам и правя справки. Новината е подобрената функционалност.

Ама коя точно достъпваш? Че гледам, че "свещените ви слова" се променят според епохата.

В крак с времето трябва да се унищожат всички копия на тази дезинформация. В Библията пише отвратителни неща. А и те самите не си вярват, просто искат останалите да вярват за да ги правят на безобидни идеоти, от чист страх, оеднаквяват теорията си за света като я търсят в древни текстове, когато представите са били идеотски. Изнасислвач го женят за жертвата. да браво, чудесна логика, добре че не се прилагат такива закони вече. Но доказано вярата не е спряла никого от това да прави злини, и дефиницията за нанесена вреда е доста разтеглива.

Миличкият ми, колко си невеж.

че миличкият ти е "невеж". За да се види ясно неправдата във Вехтия завет, не бива да се забравя как започва. Бог създава Човека по свой образ и подобие и напълно безкористно, и го поставя в Рая. Бог като добър създател заръчва на създадения от Него Човек да не яде от плода на познанието - райската ябълка. Но дяволът като приема образа на змия подмамва човека и го поробва чрез познанието, като го принизява да опита от забранения плод на познанието. От този момент измаменият и непослушен за Божията обич човек става роб в КЛАСОВАТА МАТРИЦА НА ДЯВОЛА, в която се е преселил, след като е напуснал Божията и безкласова матрица на Рая - тази на тогавашния първобитем комунизъм, в който Първият комунист на света - Бог - е създал Човека. Класовата матрица на дявола се изхабява, а дяволът я рестартира, като занулява глупавия човек. Предстои, а може би вече сме в период на ново зануляване на хората, за да може ЗЛОТО ДА РЕСТАРТИРА КЛАСОВАТА МАТРИЦА ОТ САМОТО Й НАЧАЛО - РОБОВЛАДЕЛСТВОТО. РОБОВЛАДЕЛСТВО - ФЕОДАЛИЗЪМ - КАПИТАЛИЗЪМ - МОДЕРЕН САТАНИНСКИ КАПИТАЛИЗЪМ - ГЕНОЦИД - РЕСТАРТ НА МАТРИЦАТА - НОВО РОБОВЛАДЕЛСТВО.... Първа сатанинска заповед: Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature. (Поддържай човешкия род под 500 милиона в постоянен баланс с природата.) Десета сатанинска заповед: Be not a cancer on the Earth — Leave room for nature — Leave room for nature. (Не бъди злокачествен тумор на Земята - направи място на природата (умри) - Направи място на природата.) https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones Единствено Новият завет на Бог, единосъщ със Своя Син Исус Христос е изход от матрицата на дявола и връщане в Божията матрица - в Рая. Засега - само в небесния Рай! Старият завет е история на кабала, на матрицата на дявола. Ето какво казва Исус Христос на юдеите книжници и фарисеи (Евангелие от Св. Апостол Йоан, гл.8): "38 Аз говоря това, което съм видял у Моя Отец; също и вие вършите това, което сте чули от вашия баща. 39 Те в отговор Му казаха: Наш баща е Авраам. Исус им каза: Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви казах истината, която чух от Бога. Това Авраам не е сторил. 41 Вие вършите делата на баща си. Те му рекоха: Ние не сме родени от блудство; един Отец имаме, Бога. 42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излязъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате Моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. 45 А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате."

Много съм щастлив,че ся пуснали онлайн Библия..Ама лично за мен са закъснели-именно тези брадатите ме убедиха,че това което самите те ми проповядват е една лъжа,оцеляваща векове..Нали казват-по делата им ще ги познаете..Е,аз ги познах-алчни и ненаситни..Съвременни търговсци...Манипулатори и лъжци...

Дирници, дайте линк!

Много ли ви беше трудно да публикувате един линк? Или сте мюслита.. ?

Следваща стъпка е NFT

Католици, гърци, всякакви там протестанти, евреите, мюсюлманите - всички си направиха свещените текстове в електронен вид преди има-няма 20 години - там с преводи, препратки, тълкувания и подобни. БПЦ обаче има други приоритети и затова - през 2022 от Христа. Пак по-добре късно де.

Библията в електронен вариант я има от много години на същия сайт. Направете си труда и търсете, преди да коментирате. Има само обновени функции за търсене и по-нов дизайн.

Виновна е подвеждащата статия, според която излиза, че сега чак се е появила онлайн. Реално е качена преди години, но днес е със осъвременен интерфейс.