Коментари - "Вояджър 1" отново е на линия | IT.dir.bg
назад

"Вояджър 1" отново е на линия

Сондата в дълбокия космос изпраща обратно данни от четирите си научни инструмента

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - "Вояджър 1" отново е на линия | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

първоначално апарата бил изстрелян, а второначално дали е бил изстрелван?

с които дори Аз въпреки,че съм българин и не съм участвал в тяхното създаване съм горд с тях. Горд съм, че умните и гледащи в бъдещето на човечеството хора са ги създали. Шапка им свалям на тези хора! Това са машини за които ако си участвал в тяхната разработка един ден на сетния си одър ще кажеш, че си създал нещо уникално и не си живял напразно. Още помня преди 24години как в университета, учехме компютърни системи-хардуера, имахме отделен час от преподавателя ни по практика с печатни платки. За разлика от стандартните плати, дори скъпите, тук освен че всяка система е дублирана или четворно или петорно дублирана ( главния компютър на капсулите Аполо) то платките за космическите кораби се правят с по-дебели писти. Пистите са едни и същи от двете страни на платката, тоес самите платки са двойни. Спойките са двустранни. Куплунги всичко е подсигурено с резби, гайки, щипки. За качеството на материалите няма нужда да се споменава. интересно беше да узнаеме, че двигателя за излитане на модула от лунната повърхност ако откаже запалване от компютъра има възможност да се повдигне един капак в центъра на капсулата и да се запали ръчно вътре от астронавтите. Нещо като последен нищожен шанс но все пак шанс.. Всяко нещо е толкова обмислено и премислено, че евала им на инженерите от онези времена.

Тук не е въпроса за държави и тнт. това е велико постижение и заслужава признание без значение кой какво и защо - за него има принос целия свят, малко или много .

Политическите тролове не се интересуват от темата. Те само минават да се изплюят.

Съединените щати посетиха Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, Церера и Веста, кацнаха на Венера и Марс и стъпкаха Луната с астронавти. За последен път Русия е била извън околоземната орбита преди 31 години (Фобос) и никога извън орбитите на Венера и Марс. Вояджърите, които вече напуснаха Слънчевата система, поздравиха батута Рогозин и всички русофили , с пожелание да не стават никога от бутилките си... Американският голем ЧЕП бавно, бавно, но ВЛИЗА все по-дълбоко... .

Апаратите нямат връзка с политиката, но тези наистина излязоха корави машини!

Само не мога да разбера защо възхваляваш една фалирала държава? Било каквато било. Кравария през 3 месеца взима 1 трилион долара заем. Скоро кулата от карти ще рухне, но лошото е,че ще повлече цялата световна икономика след себе си.