Японски чиновници: Искаме си факсовете

Факсовете се използват в японската администрация за работа с много конфиденциална информация

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е за тва вадя гълаба от галабарника, връзвам му фактурата за ногита, вада картата от джоба и му викам е те тука требе да идеш. Той гледа, пули се и отлита на там. Единствения проблем е да не го хакне ястреб ейджънси или орел хак.нет.

чета някакви аргументи за сигурност на факсовете и умирам от смях нещо май някои от вас не са наясно как работят факсовете днес. да почна малко отначало. навремето имаше стационарни телефони с тяхна мрежа. появиха се факсове които ползваха тяхната мрежа. появиха се интернет модеми, които ползваха телефонната мрежа. телефонната мрежа беше бавна за тях и затова за интернет започнаха да се изграждат отделни мрежи (на друга жица). в един момент, като минахме от цифрови към аналогови, телефони/факсове също минаха на подобна на интернет мрежата. в някои държави днес всъщност телефон, факс и интернет вървят на една и съща жица. Япония е една от тях. Дали ще пратиш email или факс все едно върви по една и съща жица (по често оптичен кабел). На практика факсовете им са винаги вързани към интернет, просто с различен протокол. Да ако пратя писъмце по gmail то ще обиколи света ще иде до сървъра на google и ще се върне до получателя. Факса всъщност действа точно по същия начин, пускаш факс сигнала върви по същата жица като интернета и отива до сървъра на обслужващата фирма (който е бог знае къде), и се връща към получателя. точно колкото могат да ти хакнат gmail толкова могат да ти хакнат и днешен факс! единствената разлика е, че първото се прави по-често от хакери защото има повече потребители на gmail от колкото на факсове.

Причината е една единствена. Чиновниците не искат да си стоят вкъщи, защото трябва да плащат електроенергия за климатизация. Това е и една от основните причини в Япония масово да остават след работно време в офисите.

То хората не са прости.Факсът си остава най-сигурната кореспонденция.Няма алтернатива откъм сигурност. Японците влагаха повсеместно факс в почти всички видове печатащи устройства: принтери, копирни машини и прочее. Фокусът в УСА и Европа се измести към съобщение по мрежите, за хакването на които има много и най-различни способи.Няма 100% защита, независимо от вложените ресурси. Не казвам, че трябва да върнат телексите, но има резон в исканията на японците..

Че факса не може ли да се "подслуша" по линията? Къде му е конфиденциалното?

Факс комуникацията се проследява по същия начин, по който и всяка друга. Единствената разлика е, че ако в останалата комуникация има твърде много "шум" от излишни данни като YouTube и други неинтересни ресурси, то ако прихващаш факсовете почти винаги ще имаш интересна от гледна точка на службите информация. И да факса праща от един номер на друг без да ползва интернет, но това си е разговор (макар и на машинен език) който може да се прихване и запише.

Може да се прихване и запише, ако имаш достъп до телефонната централа :) Което демократичните атлантически държави нямат в Япония.. къде-къде по-лесно е да следиш ИП трафика и да го прекараш през 10 подземни дейта центрове в американска пустиня....

И как японския трафик между министерства, ще мине през американската пустиня? Ако са толкова залюхани японците, те и достъп до телефонната им централа ще имат.. ако имат достъп до вътрешната мрежа на телекома, същото е ;)

tonk11

Може. Но тогава трябва да подслушваш конкретен номер и да имаш достъп физически до конкретен кабел в конкретна централа. Не става с подслушване на ангро на целия трафик.

всъщност въобще не ти е нужен достъп до кабел конкретно в централа, може да е където и да е по линията от министерството до централата.