Дигитализацията е дълъг и сложен процес, който изисква воля от страна на властта, но очевидно и от страна на чиновниците. Поредното доказателство за това идва от Япония, където правителство е планирало да пенсионира хитовите през 80-те години факс машини от администрацията, но чиновници са оказали съпротива, предава Mobile Bulgaria.

Част от администрацията в Япония е взела решение да премахне факсовете от повечето комуникация след края на месец юни. Целта е да се премине към имейли, които да са основният инструмент за общуване между министерствата и агенциите в най-натоварения и важен бюрократичен център на страната.

Основната причина за решението е, че много от държавните служители се налага да ходят в офисите, тъй като трябва да използват факс машините, за да свършат работата си.

С новите правила те биха могли да работят от вкъщи, с което да пазят здравето си по време на пандемията от коронавирус. Изключение от новите правила е било предвидено за отговор на кризисни ситуации и интеракция с бизнеса и гражданите, които традиционно разчитат на остарялата технология.

Вместо това обаче стотици държавни офиси се включили в защита на машините, като твърдят че премахването им би било невъзможно. Част от притесненията на опозицията са свързани със сигурността на чувствителна информация, както и притеснения за средата на общуване. Благодарение на този отзвук се налага правителството да изостави плановете си за дигитализация на този аспект от администрацията.

Факсовете се използват в японската администрация за работа с много конфиденциална информация, включително съдебни процедури и полицейска работа. Затова и притесненията са, че новите процедури биха довели до пропуски в сигурността. Войната срещу факосвете в японската администрация са част от по-сериозни опити на премиера Йошиде Суга за подобряване на ефективността и дигитализация на административните процедури.