Защо се взриви Starship SN10 (видео)

Илон Мъск разкри какво е ричинило експлозията на последния прототип на марсианската му ракета

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щом пък могат да си позволят толкова опити - нека да пробват!

който пише по 10 пъти едно и също. неуморен. заработва копейки, а светът се развива напук на ретроградните путинофили.

падат една след друга като зрели круши-баберек

Се плльоскат по пътеката като кравешка гибря една след друга....

се изплющя като пакет кайма от 10тия етаж на асфалта, блияядььь

Що, що щото е шитня, бръкма блллядддььь

Защото Мъск е чифутски гъз, който лъже и с гъза си? И който много добре знае, че цялата операция е само схема за отвличане на внимание - докато ви го начукват реално с ковид- пЛандемията...

наблъска в ремаркето на белата жига с ходжата и имамите у плевнята ли ги балирате???

Осана бин Ладен го е взривил.

Колко гуми требе изгорим у маалата за толкоз пушек? Требе да знам кой е по-голем сиганин от мене и Мъскчо!

Не се наврещя ей.

жалко само, че рептилът, сатанист илончо -хамериканския Фончо не беше вътре като се взривяваше това желязо

Абе да питам все пак путлерастските боклуци Кой досега е направил поне едно от тези неща: 1.супертежка ракета от 5000 тона 2.от желязо, 3.с 28 двигателя, 4.на метан 5.със затворен цикъл И на горивото И на кислорода, 6.която и се приземява 7.без крила 8.с извъртане в последните метри 9.върху площадка без мега охлаждане 10.с персонал от 7000 човека 11.Без цяла държава с хиляди заводи и лаборатории да е зад теб 12.За няма и 5 години 13.Пред очите на всички 14.Без секретни бази и изпитания Щото всичко това го правят в Спейс Х наведнъж.

И да ги питаш и да не ги питаш все тая. Путинофилската паплаче е склерозирала, бореща се с деменция и паркинос дърта пасмина. Пишат това което им пуснат началниците.

Друго си е совалката Буран. Тя постигна пълно съвършенство и за това Роскосмос спря разработката на нови системи. Също така ракетите с часовников механизъм са двойно по-надеждни от ракетите с компютър, не подлежат на хакерски атаки. Да не говорим за орбиталната станция "Мир".

Сега задай същите въпроси за САЩ, а не за Мъск? Колко от това направи САЩ и НАСА, без да плаща на други за работата? И нещата са според нуждите. За сега от космоса няма много печалба. Виж всяка една от разработените ядрени ракети от Русия, със сигурност е десетки пъти по-качествена от ракетите на Мъск. Отделно и целта, защо да праща хора да умрат на Марс? Може и попътно. Може и на старта. Сигурно в затвора е стотици по-добре за живот, от това което ги очаква.

Тъпак не можеш да схванеш какво пише ли бе? Баси малоумника. Я пак прочети какво съм написал. Руслямски ядрени ракети са толкова добри и полезни. Още преди да полетят изтрепаха сума ти руслямски индженери. Безспорно десетки пъти по каяествен продук за трепене на руслямци и тъпи идиоти като тебе. Хората умира и е все едно дали ще умрат тук на Земята или на Марс. В затвора е много по-добре за малоумни идиоти като теб. Да лежат и да броят мухите. Тези които заминат за Марс ще имат работа и интереси. Смо малоумен идиот може да си мисли че стоенето в килия метър на 2 е по добро от свободата да твориш история да разполагаш със стотици квадратни метри жилищна площ, но и да имаш възможност да излезеш макар и със скафандър в необятна пустиня, която да превръщаш по-малко в хабитат.

БЕЗ НСА, ЦРУ, НАСА ДА СА ТИ ЗАД ГЪРБА НЯМАШ ШАНС ДА СИ ЛИДЕР НА ТЕХНОЛОГИЧЕН ГИГАНТ В САЩ И ПО В ОСТАНАЛИТЕ ГОЛЕМИ ДЪРЖАВИ Е ТАКА.

но секунди по-късно се взриви. абе 8 минути са си 480 секунди... Та правилно са написали... можех да кажат и часове тогава щеше да е 0.13 часа по-късно се взриви или "0.005 дена по-късно се взриви. Що направо не казаха но милисекунди по-късно се взриви или но наносекунди по-късно се взриви.* ех Гогов Гогов...

Както и че полетя отново ... от взрива. ;)

Немога да разбера нещо как този човек може да взриви толкова много прототипи без сериозно финансиране и подкрепа от САЩ. Сега феновоте му ще ревнат, че се финансира сам от тесла и бла бла ама сметките не излизат ни най малко.

Получава пари от НАСА по програмата "Артемида", защото вариант на Старшип е едно от трите предложения за апарат за кацане на Луната. Старшип е най-евтиното предложение от трите и досега са получили 135 милиона. Скоро един от тримата кандидати ще отпадне и продължилите ще получат още пари. Тук ключовата дума е "прототип". Това нещо не може да изстреля хора или сателит. Идеята е да тества аеродинамиката и кацането. Летящ варел с криле и крака. Най-скъпата част са двигателите. Предполагам, че не струва повече от няколко милиона. Изобщо, ако вземем предвид какво още трябва да се направи, в момента от А до Я сме стигнали едва Б.

Не само от наса а и от Пентагона....Демек същото като олигарсите но там са бизнесмени и успели а на изток олигарси...

В случая говорех за Старшип, иначе SpaceX работи по различни договори с НАСА и военните. Например скоро получиха пари за разработка на топлинен щит за свръхзвукови ракети. Ако намекваш, че Мъск е назначен за богаташ, както ги назначават в Русия и България, по-добре дръж тези мисли за себе си. В САЩ първо трябва да станеш богат и после да се замесиш в политиката, чрез лобизъм или като Тръмп. Тя разликата е доста очевидна между това сам да си направил богатството и да са те назначили. Кажи ми един руски продукт, освен водка...

Получи цели 8.5 милиона долара за този щит за свръхзвукови ракети. Друг е въпроса, че после ще ползва резултатите и за свой проекти. Така всички печелят. Но това са заработени пари, а не подарени, като в руслямска държава.

Не разбираш защото си, тъпак. Един такъв прототип струва около 5 милиона. По-малките бяха доста по евтини и с един двигател. От едно изстрелване на Ракета Фалкон 9я за което получава примерно 50 милиона долара, спестява поне 15 милиона с използването на първата степен отново. Двигател Raptor струва около 900 000 долара, защото те си ги правят. Другото е основно ламарина и резервоари. 50 човека са под 500 000 долара на месец за колкото време правят протоъип и го изстрелват. Това е номера, че ако забавят нещата за проучвания и симулаци ще платят 10 милиона заплати, а те направо правят 2 прототипа за тези пари и получават данни и ситуации, които трудно се предвиждат. Така вървят по бързо 4-5 пъти по бързо. Коеот си струва всеки "взривен" цент. Всяко изстрелване на сателит носи на Спейс Х поне по 20 милиона печалба. Десет сателита им носят 200 милона или за около 400 такива прототипа. Та кои сметки не ти излизат, тъпако кукурузен и колко "много" прототипи са се взривилия а? За няма и 20 милиона? Айде нека да са 40 или дори 50 милиона. Какъв им е проблема? НАСА и военните си плащат полетите, по-големите застраховки и по продължително оглеждане на нещата и това е единствената помощ, тъпако. Все едно да твърдиш, че Роскомикс е бил със сериозната подкрепа на САЩ защото вършеше таксиметровата дейност. Спейс Х е компанията която получава най-малко и то в пъти по-малко и от НАСА и от Военните за една и съща свършена работа спрямо другите. Примерно за качване на 4 астронавта взима пари колкот Роскомис за 2-ма Отделно от изстрелване на екипажи печелят по около 100 милиона. И нямат никакво финансиране от Тесла.

В момента Фалкон ракетите имат голям буустер, който каца обратно и малък, който не каца. Със старшипа всички части ще се преизползват, ако полети. Те се надяват да го ползват като самолет, за презокеански полети. Ракетните самолети не са новост, прототипи е имало още 20-те години на миналия век, но не са били успешни. Не им е било дошло времето.

За Земята е по-добре с крила и кацане на писта. Х-15 е бил с доста малки крила, но е летял със 7500 км/час и после е кацал дори на ски, а не на колела

Ami ako искаш да разбереш, просто чети. Вчера акциите на Тесла се качват с 20 процента, което означава увеличение на пазарната капитализация на Тесла с 100 милиарда долара. Освен това в момента Мъск все още е вторият най-богат човек в света. Такива хора, както и Безос например могат да си позволят подобни "авантюри". Така че не се тревожи за сметките им, за тебе е нещо неразбираемо.

Мъски изглежда има някакво неизживяно влечение към гърмежите и пиротехниката. Сигурно не са му давали да гърми пиратки и да пуска ракетки като малък.

И баща му се оженил за доведената дъщеря. ;)

А твоя баща като е забременял с тебе, кво да кажем? Деба и простия амбриаж

Колегата гръмна 10 варела и вече може да ги приземява. Нашите още не са напуснали конструкторкото бюро, а за финансиране не мога и да мечтая.

Пускай нова песен и се радвай на живота.

Тези хора по научна методика ли работят или на принципа проба-грешка? Чудя се как изобщо имат такива стабилни ракети, които постоянно изстрелват сателити, че дори успяха хора да закарат в космоса.

Изстрелването го може и кюфтето Ким. В приземяването е майсторлъкът.

Не е редно да обиждаш човека, само защото е дебел

Работят на принципа "проба и грешка", но според мен се надяваха, че фаталните грешки ще са по-малко, защото вече изгърмяха доста железария. Така работеха и при приземяването на първата степен на Falcon 9, която от време на време все още се взривява, защото още усъвършенстват технологията. Това не е обичайният метод за работа с ракети и затова хората си мислят, че SpaceX се провалят, но тези неща са по план, както се вижда и от броя на прототипи, които изграждат паралелно. Например НАСА изчисляват всичко от началото и после го правят. За тях не би било добре да гърмят така парите на данъкоплатеца, но за SpaceX няма значение. Този подход позволява на SpaceX да променят дизайна в движение и да опитват различни неща.

Всяко идиотско деяние, има своето философско оправдание, а?

Не беше толкова отдавна когато изстреляният протототип изглеждаше просто като огромен варел и всички казваха тов аняма да литне и се подиграваха. Определено не е проба-грешка, щом за толкова кратко време успяха да постигнат това, което постигнаха - и с хоризонталната маневра и с кацането. Важното е, че са открили проблема.

Това "идиотско деяние" даже е стандартна практика в софтуерната индустрия, откъдето Мъск произлиза, но там не гърмиш скъпи машини. Плюсът е гъвкавостта, която получаваш от това да променяш и адаптираш системата в движение, вместо да заковеш всичко в началото, което изисква време и големи ресурси, а на финала може да си кажеш "Абе онуй нещо май не трябваше да го правим точно така".

Следващият прототип SN11 вече е на стартовата площадка. Следва SN15, който е подобрен дизайн и е почти завършен (SN12-SN14 ги прекратиха заради промяна в дизайна). Имат още няколко прототипа след SN15 в различен стадий на завършеност, един почти готов прототип на първата степен и елементи от втори прототип.

Нито гайките нито заварките са като хората... и после хелият им бил виновен.

Що така бе роши, стрикечо, хехе, дам, бам, гангбанг, КЪДЕ СТЕ БЕ СОРОСОФИЛИСТИЦИ ГРЪМНА БОЛШОЙ СТРАПОН ЗАРНИКЪЪЪФФФ УЙ НЕ САТАВА ВЕЧЕ РАЗПАРЧОСА СЕ ВЪЪЪЪЙЙЙ АЛЛЛААААХ АМИ СЯ НЕМА ВЕЧЕ БАЛЛИ И ЧУВАЛИ С ТУРСКИ ЛИРИ

Все по-видно става, че Starship няма да бъде готов в близките няколко години и дадените срокове от Мъск бяха поредното му изхвърляне, както спорих с разни хора преди година, които тогава не ми вярваха. За пътуване на хора до Марс пък изобщо няма какво да говорим в следващите 10 години. Така се случват нещата в реалния свят. Другото е компютърни игри.

Не е давал срокове. Каза, че ако няма проблеми се цели в 2026-7 година за хора

разбира се, за Марс и дума не може да става, но за комерсиално пътуване до Луната можем да говорим в едни много кратки срокове. Големият проблем с ваканциите на Луната е лунната нощ. Трябва да се построи непрекъсваемо захранване, за да има лунни бази. Има много методи да се направи, но всички чакат Старшип да почне да каца без да гърми.

С космоса е така.Незнанието е доста.Русия за 2019 г има официално съобщено от Роскосмос 11 процента неудачни пускове.САЩ мълчат но сигурно и те имат.

Как да мълчат като всичко директно излъчват в интернет? Изстрелването отдавна е усвоено. Днес борбата е за безаварийно приземяване и там Мъск е най-напред.

е, виждаме го, колко е напред... А ти явно си сляп...

Протонът им е работна ракета, предвиждана преди за ядрена. По едно време и наредиха да се унищожат за него направени 70-80 двигателя, че са пестели от материали и са ги заменили с други непредвидени. Съюзите са супер стабилни и имат фатален инцидент някъде 1971г. последно. Веднъж връщаха капсулата, че решиха, че има проблем с двигател, но се доказа че им работи системата за безопасност и им нямаше нищо на космонавтите. Както преди говореше НАСА, американските ракети отстъпвали на около 30 критерия на безопасност, спрямо руските. Това бе по-рано, преди да ползват на Мъск ракета.

То и Съюзът е предвижданза ядрена. Затова е от серията Р7. Добре че откраднаха от американците системата за бягство, че инак щеше да е страшно с тези 25 провала на Съюзи досега.

взриви се защото имаше гориво в него :) . ако го ползваха по предназначение нямаше да се взриви от царевицата

Защото гледат да икономисат от всичко, нямат знанията, не изчисляват нещата и всичко е на ръба. И нали щеше да ползва метан (CH4), че го имало уж на Марс? За какъв хелий (He) говори? Трябва да поздравим Мъск, че с взрива, постигна най-бързото повторно излитане. ;) Реално Мъск трябва да бъде спрян, в опитите си да ... убие хора, с пращане на Марс, дори да стигнат там още живи.

Хелият не изгаря. Той е междинен флуид за изтласкване на метана от резервоара.

Не ги знам нещата, но е ресурс за летенето, а Мъск говореше, как гонят нещата да ги има на Марс.

Хелият, тъпако, си остава. Той не изгаря и не се изхвърля. Не е нужно да го има на Марс. Друг е въпроса, че го има. И не гледат да икономисват, а да вървят напред. Нямали били знания????? А кой има? Кой, тъпако, е изстрелвал 1.супертежка ракета 2.от желязо, 3.с 27 двигателя, 4.на метан 5.със затворен цикъл И на горивото И на кислорода, 6.която и се приземява 7.без крила 8.с извъртане в последните метри 9.върху площадка без мега охлаждане 10.с персонал от 7000 човека 11.Без цяла държава с хиляди заводи и лаборатории да е зад теб

Друг ще ти изреди други неща, които само той е правил. Гони се крайният продукт и каква е ползата от него. Засега от Старшипа видимата полза е кръгла 0!

То така си беше!

По-голяма глупост не бях чел скоро. Не публикувайте версии предназначени за американци...

Всъщност е точно така, както са го описали. В кораба има по-малки резервоари с гориво, което се ползва само за приземяването. Това се налага, защото горивото в големите резервоари ще се разплиска при завъртането и двигателите няма да запалят. При неуспеха на SN8 се откри, че тези малки резервоари нямат достатъчно налягане и решиха да добавят хелий, което е стандартна практика за осигуряване на налягане в ракетните резервоари. Защо в случая не е сработило, може да каже някой по-добре запознат с ракетостроенето. За нас е достатъчно и обяснението "бърза и мръсна кръпка".

Значи, следващият път, по-лекичко да кацне, за да не му се натъртят мъдите на тоя метален фалос! :-D

Кой за каквото си мечтае това вижда.

значи си мечтаеш да го поемеш из отзад?