Alphabet, компанията майка на американския технологичен гигант Google, е най-големият инвеститор в криптовалути в света, сочи проучване на анализаторската компания Blockdata tech, цитирана от БТА.

Инвестициите на Alphabet са на стойност 1,5 милиарда долара в криптовалути и блокчейн, посредством увеличение на капитала в четири компании - Fireblocks, Dapper Labs, Voltage и Digital Currency Group.

В началото на годината Google създаде подразделение за блокчейн начело с Шивакумар Венкатараман, вицепрезидент на инженерния отдел на технологичния гигант, уточнява телевизия BFMTV.

На второ място след Google е американският финансов гигант Blackrock, който е инвестирал 1,2 милиарда долара в американската платформа за търговия с криптовалути FTX и в Circlе.

На трето място е американската банка Morgan Stanley, която е похарчила за такива инвестиции 1,1 милиарда долара в блокчейн и криптовалути.

Южнокорейската Samsung е реализирала най-много операции през този период - общо 13, в 13 различни компании, с инвестиции за 980 милиона долара.