Дигитализацията на българското образование е кауза на Виваком повече от 5 години. Компанията развива редица инициативи в тази посока като платформите VIVA Cognita и VIVA History, а през 2018 г. заедно с партньори, медии и институции стартира най-голямата си инициатива -Образование 4.0. Тя цели да покаже как въвеждането на технологиите в учебния процес може да го направи по-ефективен, интересен и полезен за учениците, така че те да получават необходимите знания и умения, за да се реализират в живота и на пазара на труда, който ги очаква.

Съвместно с Виваком в поредица материали ще ви покажем добрите примери за дигитализация в образованието и ползите от него.

Няма да е пресилено да кажем, че интернет промени живота ни. Днес много по-голям брой хора имат достъп до услуги, които само преди две десетилетия биха били немислими за тях. Редица дейности станаха по-лесни и комфортни за вършене. Информационните технологии стоят в основата на новия тип е-търговия, при която можем да си купим стоки от цял свят само с няколко клика. Когато чуем за дигитализацията, в повечето случаи се сещаме за новите форми на търговия, услуги и бумът на софтуерните компании. Така обаче пропускаме една сфера, която също е трансформирана от информационните технологии.

Образованието е старо, колкото човечеството и винаги е търпяло еволюция през вековете. Новите технологии няма как да го пропуснат. Благодарение на интернет дистанционното образование днес е реална и жизнена алтернатива, а в някои случаи дори и норма. В множество сайтове станаха достъпни уроци и онлайн курсове за обучение или самообучение. Дори в YouTube е пълно с клипове, от които може да научите много за почти всяка тема - от това какво са черните дупки и как да решавате интегрални уравнения, до това как да се научите да свирите на китара или да рисувате портрети.

Младото поколение предпочита интерактивните форми на обучение

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Съвременните деца са много по-възприемчиви към новите технологии и възможностите за по-голяма интеракция, които те предоставят. Онлайн уроците, курсовете или образователните клипове предизвикват много по-голям интерес от сравнително сухото и не толкова визуално презентиране на уроците в час. Това може да се използва като предимство в процеса на обучение - не е нужно децата на 21 век да следват методите от 20 или дори 19 век.

Сухият текст посветен на някоя древна битка или скучната формула по химия, няма да са толкова ефективни, както видео съдържащо цялата тази информация, но добавяйки и още нещо към нея. Картини на средновековни войни или химичен експеримент, свързан с дадената формула.

Онлайн курсовете се посещават от хора от всички възрасти

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Настоящата ситуация с пандемията от Ковид-19 само ускори процеса, който вече бе започнал. Днес множество държави преминават изцяло към дистанционно онлайн обучение, а учениците откриват ползите от него. А те са доста значителни, поради което настоящата форма на учене най-вероятно ще остане факт и след като се справим с коронавируса.

Онлайн образованието демократизира учебния процес и го направи достъпен за по-широк брой хора. На практика той е по-евтин, по-удобен, а в някои случаи и по-конкретен и бърз метод за обучение. Чрез интернет могат да бъдат избирани множество програми и специалности.

Напълно безплатно могат да се намери широк спектър от материали. Освен това информационните технологии позволяват ученето да стане много по-удобен процес за работещите хора. Съществуващият към днешна дата софтуер позволява дори полагането на изпити да става от компютъра - при това напълно честно и без шанс за измама.

Всичко казано до тук ни води на мисълта, че докато някои държави и общества едва тепърва ще откриват колко полезно е онлайн образованието, то други са започнали да го развиват много преди настоящата социална изолация да стане факт.

По време на пандемията от Covid-19 скандинавските страни са мигрирали най-ефективно към онлайн обучение

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всъщност, някои страни са много напреднали в областта. В тях ежегодно милиони ученици учат уроците си, полагат изпитите си и вземат дипломите си изцяло онлайн. Днес ще ви представим 5-те страни, които са с най-развито дигитално образование. Те са оценени от експерти, членуващи в различни неправителствени организации, посветени на ученето онлайн. Сред тях изпъкват имената на Edudemic и Online Learning Consortium.

1. САЩ

Съединените щати са една от най-развитите технологично страни и родина на революцията в информационните технологии. Донякъде е логично, те да са и водещата страна в сферата на онлайн образованието. А то вече дори се се конкурира с традиционните учебни методи.

Ако търсите нишов курс, който е сравнително труден за намиране, можете да разчитате, че ще намерите необходимото ви знание и сертификат в една от множеството американски онлайн академии.

Проучване от преди няколко години разкрива, че над 6 милиона души се обучават дистанционно и дигитално в САЩ. Броят на хората, които посещават онлайн курсове, е толкова значителен, че е накарал множество престижни университети и институции да стартират свои дистанционни онлайн програми. Университети като Станфорд, Бъркли, Принстън, UCLA и редица други предлагат опции за онлайн обучение. Що се отнася за големината на пазара, то през 2019 година секторът е реализирал печалби от 59,8 милиарда долара.

2. Индия

Индия е на второ място по развитие на своето дигитално образование, което бележи сериозен ръст спрямо традиционните форми на посещение на учебни заведения.

Причината за това е комплексна. От една страна, Индия е изправена пред голяма образователна криза. Близо половината от населението на страната (над 500 милиона души) е получило ограничено образование - а именно само до 4-ти клас. По-бедните слоеве на обществото нямат средства да посещават училища, било поради парични аспекти или географски фактори.

Онлайн образованието променя всичко това. Стига човек да има връзка с интернет и компютър, той може да научи много и да спести от парите, необходими при физическото закупуване на учебници и посещаване на училище или университет.

Хората често са принудени да ходят на работа, за да изкарват прехраната си, а това поставя ученето на по заден план. Чрез онлайн обучение те могат да имат достъп до всичко, което искат да научат, докато могат да работят, за да издържат себе си и семействата си.

Няма да е пресилено да се каже, че дигитализацията направи учебния процес по-достъпен за милиони хора в Индия, давайки им шанс да се справят с бедността. Това от своя страна е добре за икономиката и Делхи продължава да инвестира много в достъпа до онлайн курсове.

Изследване на Еduxpert разкрива, че индийците са похарчили 247 милиона долара за онлайн курсове през 2016 година, като се очаква индустрията да надмине 1 милиард долара след края на тази година. Много университети, включително такива от други страни, предлагат и безплатни курсове за индийците. Секторът е реализирал по-малко постъпления спрямо останалите страни, но те са съобразени със средните работни заплати в страната и факта, че намирането на безплатни курсове е много лесно.

3. Китай

Китай е друга държава, която има процъфтяващ сектор за дигитално образование. Страната има над 70 онлайн институции и колежи, което прави обучението значително по-достъпно за хората, желаещи да получат допълнително знание и умения.

Поради силната конкуренция в работния сектор на страната, необходимостта от повишаване на квалификацията е по-жизненоважна от всякога. В същото време хората искат да задържат работните си места, за да могат да работят и да изкарват прехраната си.

Подобно на Индия, икономическа необходимост води до същински бум в сферата на онлайн образованието.

Любопитен факт е, че още преди повята на интернет, Китай инвестира много в дистанционното обучение, като провежда масови курсове по радиото и телевизията. През последните десетилетия Пекин не пести средства, що се отнася до различните онлайн учебни програми и курсове. Днес резултатите са налице, а Китай е на път да стане най-голямата икономика на планетата.

Пандемията от Covid-19 накара образователния сектор в Китай да заложи почти изцяло на дистанционно обучение, извършвано през приложението Zoom. Преди пандемията Пекин изживяваше бум на частните училища и платени онлайн курсове. Макар анализаторите да смятат, че ще има отлив от платените онлайн уроци, то според статия на South China Morning Post за тази година секторът на онлайн обучението ще реализира приходи от 61 милиарда долара.

4. Южна Корея

Южна Корея винаги е била страна, която стимулира технологичните иновации. Освен това азиатската държава има строго организирана образователна система, която често заема първите места в различни класации. Предоставяйки една от най-високите скорости на интернет в целия свят, който е достъпен дори в селата, ситуацията в Южна Корея се оказва изключително благоприятна за онлайн образованието. Още от 2002 в страната оперира изцяло дигитален университет, който предлага единствено онлайн курсове.

С нарастващата технологична индустрия и натоварения начин на живот, който водят южнокорейците, би било естествено образователната индустрия сама да премине към нови форми и методи на обучение. Така дигитализацията си проправя път сред стотици хиляди студенти годишно.

Сеул преследва много по-съществени цели и се е прицелил в пълната дигитализация на учебния процес. Това би направило образованието много по-гъвкаво и би позволило на хората да учат точно това, което намират за важно.

5. Великобритания

Онлайн образованието във Великобритания съществува от доста време насам, но от 2011 г. то претърпява истински бум. Правителствената инициатива за инвестиции в тази област води до наблюдавания ръст. Целта на Лондон е да изгради нов стандарт и да развие по-добри онлайн образователни ресурси. По този начин Великобритания ще продължи да е една от най-добрите за учене страни и през 21 век.

Отворените университети на Обединеното кралство са първенци в предлагането на онлайн образование. С нарастващото търсене и други публични институции започват да предоставят успешни и достъпни онлайн програми за студенти.

Макар да не са част от класацията, заслужава да отбележим факта, че в Скандинавските страни, славещи се с доброто си и безплатно образование, има много висок дял на посещаване на онлайн курсове. 

Перспективи

Дори в YouTube е пълно с клипове, от които може да научите много за почти всяка тема

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Както виждаме, дигиталната форма на образование има много ползи. Тя щади финансовите и времеви ресурси на ученика, студента и работещия. Някои държави виждат в нея мощен инструмент, който да им позволи да развият икономиката си или да запазят натрупания престиж.

Световната банка има сайт, който разкрива как всяка една от страните в света развива онлайн образованието си след пандемията с Ковид-19. Информацията е доста любопитна. Можем да кажем, че настоящата криза само ще даде по-силен тласък на новите форми и методи на обучение - както у нас, така и по целия свят.

Всички перспективите за развитие на сектора на дигиталното образование са налице в България. Страната ни има много бърз и достъпен интернет, като по този начин отговаря на най-важното условие за развитие на дигиталните форми на образование. Добрият старт би ни отворил множество перспективи във все по-забързаният и технологизиран свят. В страната ни вече съществуват и иновативни онлайн платформи за образование. Що се отнася за курсовете за по-възрастни впечатление прави, че има доста предложения за дистанционно обучение по програмиране, информационни технологии и обработка на изображения.

Специален проект на Dir.bg u VIVACOM