Дигитализацията на българското образование е кауза на Виваком повече от 5 години. Компанията развива редица инициативи в тази посока като платформите VIVA Cognita и VIVA History, а през 2018 г. заедно с партньори, медии и институции стартира най-голямата си инициатива -Образование 4.0. Тя цели да покаже как въвеждането на технологиите в учебния процес може да го направи по-ефективен, интересен и полезен за учениците, така че те да получават необходимите знания и умения, за да се реализират в живота и на пазара на труда, който ги очаква.

Съвместно с Виваком в поредица материали ще ви покажем добрите примери за дигитализация в образованието и ползите от него.

Много често родителите си мислим, че можем да моделираме децата си, в повечето случаи, по свой образ и подобие. Или да им "инсталираме" разни желания, нашите стари и неосъществени мечти например, за да ги направим такива, каквито искаме.

Ако обърнем поглед назад и се замислим към какви професии искаха да ни ориентират нашите родители, вероятно ще се сетим за доктор, адвокат, дипломат. Кой тогава би могъл да определи, че днешните най-търсени, добре платени или престижни професии ще бъдат IT специалист или шеф-готвач?

Вероятно сега много деца ще бъдат поощрявани от родителите си да се насочат именно към тях, за да могат да се радват на финансова независимост, уважение и престиж. Най-важното все пак е да в вслушваме в желанията на децата и да не бъдем слепи за талантите им. И едва след това най-мъдрото решение би било просто да се опитваме да ги ориентираме към коя сфера е най-добре да се насочат.

В основата на бъдещия избор е образованието на децата ни и най-вече знанията и уменията, придобити в гимназията. А те изпитват все по-голяма нужда от бърза и адекватна адаптация спрямо бързо менящия се свят (най-вече на технологиите), за да се даде максимално добра подготовка на учениците.

Наскоро образователната система се сблъска много неочаквано с необходимостта от провеждането на дигитален начин на обучение и той вече успя да докаже, че има своите предимства:

 • въвеждането на технологиите помага на учениците да изграждат дигитални умения, каквито със сигурност ще им трябват в бъдеще,
 • прави ученето по-приятно и ефективно;
 • за децата е много по-интересен този интерактивен начин на обучение;
 • може да се провежда от всяка една точка при наличие на дигитално устройство и интернет връзка и още много предимства могат да бъдат изброени.

Най-желаните професии се променят с годините, затова трябва да се променя и модернизира начинът на обучение - нещо, което сега стартира за децата в българските училища.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чужди езици

Преди изобщо да се замислим каква професия ще изберат децата ни, вече е направо наложително да ги ориентираме към изучаването на чужди езици от най-ранна детска възраст. Някои занимания започват от детската градина, други от първи клас, да не говорим, че има и уроци дори за бебета. Истината е, че светът вече се превърна в едно "глобално село" и в него най-важна е комуникацията между хората. Що се отнася до това кои езици е най-добре да изучват децата, някои експерти са на мнение, че това са английски и испански, други залагат на немския, особено, ако желаете да насочите детето към технологично образование в Германия, трети са на мнение, че най-доброто съчетание е от английски и китайски. Каквато и комбинация да изберете, имайте предвид, че владеенето на чужди езици вече не е просто плюс в развитието на децата, то е задължителна дисциплина. А изучаването на чужди езици онлайн също е нещо, което все повече навлиза като тенденция и е напълно осъществимо и ефективно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Доктори, зъболекари и други медицински лица

В световен мащаб тенденцията е към увеличаване средната продължителност на живота и това ще налага все по-голяма нужда от доктори, медицински сестри, както и медицински лица, които да са ангажирани с грижата за възрастни хора, дори като лични асистенти. Да бъдеш доктор си остава вечна професия и тя ще съществува и ще има търсене за нея, докато има хора на този свят. Зъболекарите са не по-малко търсени. Трябва да се отбележи, че колкото и да напредват технологиите в тази област, под формата на роботи, машини, апарати и уреди, които помагат в професията, човешкият фактор тук винаги ще бъде необходим и от най-висока важност.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

IT специалисти

Много експерти са на мнение, че тази професия има бъдеще и този сектор ще има нужда от специалисти все повече и повече. Технологиите се развиват толкова бързо, че повечето бизнеси, както големите, така и по-малките, изпитват остра нужда от компетентни хора, които да управляват компютърните системи на компаниите. Всеки един бизнес, независимо дали в по-голяма, или в по-малка степен, използва някакви компютърни технологии ежедневно. А IT специалистите са хората зад сцената в почти всяка сфера - от човешките ресурси до организации като банките, училищата, медиите и т.н.

Изследване на IDC, спонсорирано от Cisco, прогнозира, че сред най-търсените професии в сферата в бъдеще ще бъдат:

 1. Специалист по управление на сигурността;
 2. Мрежов инженер/архитект;
 3. Кибер или информационен инженер (или анализатор) по информационна сигурност;
 4. IoT дизайнер/разработчик/инженер;
 5. Бизнес интелиджънс архитеткт/разработчик;
 6. Софтуерен разработчик/инженер;
 7. Дизайнер/разработчик/инженер в сферата на машинното обучение;
 8. Дейта инженер;
 9. Бизнес интелиджънс анализатор;
 10. Разработчик на мобилни приложения;
 11. Уеб разработчик;
 12. Мрежов и системен администратор;
 13. Архитект на база данни;
 14. Изследователи и учени в областта на базите данни;
 15. UI/UX дизайнер/ програмист.

Разбира се, за да стане добър IT специалист от детето ви, то трябва да има и влечение към тази сфера. Но колкото по-рано започне да навлиза в нея, толкова по-добре. Тъй като IT специалистите са много търсени в наши дни, в момента в страната ни има няколко академии, които предлагат онлайн курсове и обучения за различни професии в тази сфера - QA специалисти, програмисти, уеб дизайнери и други.

Уеб дизайнери

Докато сме на вълна технологии и вече споменахме тази професия, искаме да подчертаем дебело нейното значение и приноса на специалистите, заети в създаването на уебсайтове. Повечето бизнеси, които нямат уебсайт в наши дни, изпитват доста затруднения. В бъдеще това значение ще се засилва все повече, затова уеб дизайнерите ще продължават да бъдат сред най-търсените професионалисти през следващите години.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Треньори, нутриционисти, диетолози, фитнес инструктори

Тези услуги ще се търсят и в бъдеще, тъй като, както вече отбелязахме, тенденцията е към покачване на продължителността на живота, но наред с това хората търсят и все по-качествения и здравословен начин на живот. В тази област има множество професии с добра реализация - треньори по различни спортове, фитнес инструктори, диетолози, инструктори по йога, зумба танци и всякакви спортни и забавни дейности, отговорни за доброто физическо и психическо състояние на хората.

Административни позиции и обслужване на клиенти

Всички офиси имат нужда от хора, които да организират работата ежедневно. Не по-малка е нуждата от кадри, които са добре подготвени и способни да обслужват клиентите на дадена компания, както лично, така и по телефон, имейл и всички начини за комуникация, които се увеличават и ъпгрейдват с всеки изминал ден.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Работа от вкъщи

Все повече стават професиите и услугите, които предполагат да се работи от къщи, независимо дали почасово, на свободна практика или на трудов договор. Някои от професиите в тази област са журналисти, редактори, фотографи, копирайтъри, туристически агенти и т.н. При този вид заетост хубавото е, че работното време най-често човек си определя сам и може да върши работата си от всяко едно място на света, стига да има компютър и интернет връзка.

Мениджмънт

Независимо за какъв бизнес става дума, мениджърските позиции винаги ще бъдат търсени. Дали за организация на екип, за наблюдаване на ежедневната работа в предприятия, складове, или по различни проекти, добрите мениджъри ще бъдат необходими. Въпрос на образование и желание е коя сфера да изберете, за да насочите детето си към нея, а най-хубавото е, че това е възможно да се случи и на по-късен етап, когато то вече е завършило средното или дори висшето си образование.

Разбира се, това са прогнози за някои от най-търсените и добре платени професии в бъдеще, защитени и от издание като Forbes. Ръководейки се от тях обаче не бива да забравяме няколко основни неща: никой досега не е предвидил бъдещето с абсолютна точност, но дигиталният свят е вече част от нашия живот и това ще продължи в близко и в по-далечно бъдеще; все пак нека не подценяваме и пренебрегваме желанията на децата си, защото, както е казал Айнщайн:

"Всеки е гений, но ако съдиш за рибата по способността ѝ да се катери по дърветата, цял живот ще вярва, че е глупава."

Специален проект на Dir.bg u Vivacom