Китайският гигант Huawei планира ударно навлизане на пазара за телевизори. Вторият по обем на продажбите производител на смартфони подготвя телевизор с резолюция 8К и вграден 5G модем, потвърждават източници от азиатската индустрия, предава technews.bg.

Движен от новата си амбициозна цел, Huawei вече е сформирал екип от специалисти, които разработват хардуера и потребителския интерфейс на бъдещите телевизори с китайския бранд.

В допълнение, ТВ отделът в състава на Huawei набира още специалисти и поддържа контакти с най-големите доставчици на телевизионни панели. За разлика от Xiaomi, която се намести на ТВ пазара с по-достъпни като цена модели, Huawei ще се фокусира върху премиум моделите.

Говори се за екрани с резолюция 8К (7680х4320 пиксела), оборудвани с модули за 5G комуникации, предвид очакваното внедряване на мрежите от пето поколение през следващите години.

Известно е, че Huawei притежава голям брой 5G патенти. Компанията обещава ниски такси за лицензиране на 5G технологиите си. Тя е и водещ производител на телекомуникационно оборудване в света.

Миналата седмица се появиха информации, че още две от най-големите китайски компании за смартфони - Oppo и Vivo - ще навлязат на пазара за телевизори, следвайки примера на сънародниците си от Xiaomi.