В рамките на конференцията за разработчици AIOT, която се проведе в Пекин, Xiaomi обяви партньорство с шведския мебелен гигант IKEA. То се изразява в интегриране на умните продукти за осветление на IKEA в IoT (Internet of Things) екосистемата на китайската компания, а според Донован Сунг, който е глобален говорител на Xiaomi, това ще стане още през декември.

Интеграцията ще позволи на потребителите да управляват продуктите на IKEA през приложението Mi Home и през гласовия асистент Xiao Ai, който е активиран в 100 милиона устройства и се ползва месечно от около 34 милиона потребители.

Според съоснователя на Xiaomi Лей Джун комбинацията от изкуствен интелект и IoT ще е основен фокус на компанията в рамките на 10 години. Джун смята, че всеки умен продукт на Xiaomi ще е свързан с IoT платформата на компанията в близките 3 - 5 години, което е свързано с намаляването на производствените им разходи.

Последният финансов доклад на Xiaomi показа, че през третото тримесечие компанията е продала 132 милиона IoT устройства, които са донесли приходи от 1.55 милиарда долара, което е с 89.8% повече на годишна база.