Тази неделя с 48-часовия хакатон бе поставен финалът на Sofia Game Jam Week 2020. 26 отбора с общо 130 участници прекараха две безсънни нощи и два дни в Sofia Tech Park, за да покажат уменията си в сферата на създаването на видео игри.

Надпреварата Global Game Jam се провежда едновременно на още над 600 локации по цял свят, а темата тази година беше "Поправка" (Repair). Резултатът бе отличен за всички, но след гласуване между участниците за най-добра игра, създадена в София, бе избрана Love, Death and Robots на отбора Default Blue. Победителите и някои от участниците получиха специални награди от част от партньорите на събитието - Creative Assembly Sofia, Nukeygara и Gameloft Sofia.

Снимка: Sofia Game Jam Week 2020

Съорганизаторите на SGJW 2020 - ARC Academy, раздадоха на участници в хакатона три ваучера за стипендии за следващите курсове в академията заедно с помощта на основните партньори на събитието фондация "Америка за България". Късметлиите са Пламен Коканов, Росен Рачев и Ивана Гигова.

Снимка: Sofia Game Jam Week 2020

"Това е едно изключително събитие, на което има толкова много креативна енергия, която трябва изцяло да вложим, за да повишим нивото на цялата гейм индустрия в България" каза Aнтони Христов, основател на ARC Academy.

Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България" допълни, че работата на фондацията е да инвестира в хора и реализацията на техния потенциал в България:

"За нас е чест, че бяхме част от Sofia Game Jam Week 2020 и имахме възможност отново да подкрепим млади, креативни хора в страната! А лично за мен да изгледам презентациите на всички тези видео игри беше по-добро и от шоуто на Super Bowl 2020 тази вечер!"

SGJW 2020 бе посетена от на 1200 човека в десетте дни на събитието от 24-и януари до 2-ри февруари. Различните модули привлякоха професионалисти и любители на видео игрите, за да покажат различните сфери на гейм индустрията и развитието й в България. Посетителите имаха възможност да видят арт изложба с произведения на български и полски гейм студиа, да посетят кариерен панаир и професионална конференция с български и европейски лектори на изключително високо ниво в индустрията, да се потопят в музика от видео игри, изпълнена на живо, и да поиграят любими заглавия на ретро машини.

Снимка: Sofia Game Jam Week 2020

Най-голям интерес имаше към образователните лекции, организирани от ARC Academy. Те срещнаха млади геймъри със специалисти, които разясниха какви са основните професии в индустрията и как може хобито да се превърне в много добра кариера.

Sofia Game Jam Week 2020 се осъществи с помощта на фондация "Америка за България", която традиционно подкрепя развитието на младите и креативни хора в България. Партньори на събитието са Френския институт и Полския институт в София, партньорите на Френския институт - TELUS International и Chibi Phoenix, както и One of Us заедно с SGJ - българските гейм студия Creative Assembly Sofia, SEGA, Ubisoft Sofia, Black Sea Games, Chaos Group и Incineration Productions, Snapshot Games, Gameloft Sofia, Rebellious Software.