Популярният шведски геймър и влогър PewDiePie сключи сделка за излъчване на съдържание ексклузивно в YouTube, съобщават Франс прес и Би Би Си.

Шведът, истинското име на когото е Феликс Шелберг, отбеляза знаково постижение през 2019 г. - 100 милиона абонати в YouTube. Впоследствие PewDiePie изненадващо съобщи, че напуска платформата, припомня Би Би Си.

Относно ексклузивното си завръщане в YouTube видеомейкърът казва, че това е "естествено решение", тъй като търси нови начини за връзка с феновете.

Сделката идва три години след като YouTube - собственост на Google, приключи отделен договор с PewDiePie заради антисемитски постове. Влогърът пък се оправда, като каза, че само се е шегувал.

Тридесетгодишният швед започва да публикува видеа в YouTube през 2010 г., в които коментира игрите, които играе.

PewDiePie постига голям успех с комичните реакции на хорър игри. Впоследствие той разширява съдържанието на видеата си, засягайки разнообразни теми, включително и взаимодействието си с други ютюбъри, както и с последователите си.

През 2019 г. PewDiePie оповести, че повече няма да прави видеа за YouTube и вместо това ще създава съдържание ексклузивно за Дилив - платформа за стрийминг на живо, която обещава по-добро финансово възнаграждение. По това време видеомейкърът казва, че си взима почивка от YouTube, тъй като се чувства "много изморен".

Завръщането на PewDiePie идва в момент, в който YouTube води битки за създатели на видеа с други платформи. Сред тях са Twitch на Amazon и Mixer на Microsoft, които подписват ексклузивни сделки с излъчващи на живо геймъри, за да увеличат публиката си.

PewDiePie споделя, че стриймингът на живо, към който иска да насочи вниманието си през тази година, до голяма степен определя решението му да се завърне в YouTube.

Финансови подробности около ексклузивната му сделка с платформата не се разкриват.

С нарастването на популярността на PewDiePie дойдоха и противоречията около него, свързани с антисемитски обиди, нацистки препратки и расистки изказвания. Въпреки всичко за YouTube популярният швед се явява "забележително средство за успех".