Играта се казва PNLK - съкратено от Panelki - типичните жилищни блокове, които се срещат във всеки руски град (и не само). Проектът е създаден от група приятели-разработчици начело с автора на идеята Кристина Голкина. Музиката е написана от група "Наукоград", предава Russia Beyond.

Създателите събират фигури от реалните блокове, които гледат в Google Maps и "Яндекс.Карти", част от сградите снимат сами. В играта има блокове от Москва, Санкт Петербург, Новокузнецк, Комсомолск на Амур, както и Новосибирск и Екатеринбург. Последното ниво е на измисления, но базиран на родната столица - София, City 17 от играта Half-Life 2.

Играта е кратка: в нея има едва осем нива, които трябва да минете за половин час. В бъдеще разработчиците обещават да добавят още към тях.

В интервю за Tjournal една от създателките на играта - Кристина Голкина - споделя, че във всяка сцена има великденски яйца. За да ги намери човек, трябва внимателно да се заглежда в прозорците на апартаментите.

"Голяма част от населението на страната ни, чието детство е минало през 1990-те, расте не сред куполи, матрьошки и забележителности, а в жилищните райони, играейки на строежите и скачайки по гаражите", разказва Голкина относно идеята за създаването на играта.

Според нея мнозина си представят панелните блокове като "депресивни каменни джунгли", но такива сгради на нея ѝ връщат светли спомени, затова в играта няма мрачни тонове.

"За мен панелките и тетрисът са Русия на моето детство. Прииска ми се да направя спокойна игра, която би се обръщала към чувствата, а не просто да дава интересен геймплей", споделя Голкина в интервюто си за Tjournal.

Играта е безплатна, можете да си я свалите от AppStore и Google Play.