Според Omdia миналата година по-евтиният модел iPhone 13 се е радвал на максимална популярност, което показва желанието на клиентите да спестят пари при покупката на продукти на Apple. През 2023-а обаче тенденцията се е променила и най-скъпият iPhone 14 Pro Max е заел челно място в списъка с предпочитанията на клиентите.

През първата половина на годината, по данни на Omdia, са доставени 26,5 милиона броя от iPhone 14 Pro Max и той е станал най-популярният сред всички модели смартфони на всички производители. За сравнение, следващият в списъка - iPhone 14 Pro с по-ниска цена е бил доставен само в 21 млн. бройки. Като цяло, според резултатите от последната половина на годината, именно продуктите на Apple заеха първите четири реда на класацията на най-популярните смартфони на първичния пазар. На трето място е основният iPhone 14 с 16,5 млн. продадени екземпляра, а на четвърто - миналогодишният дебютант iPhone 13 с резултат от 15,5 млн. доставени смартфона.

Миналата година именно той държеше първото място, както вече уточнихме. Проучванията показват, че потребителите запазват по-дълго съществуващите си смартфони и ги сменят или поради сериозна повреда, или когато спецификациите им станат радикално остарели за текущите условия на работа. Когато избират ново устройство, купувачите често са готови да платят за флагмански модел с най-достъпни характеристики към момента на сделката. Заслужава да се отбележи, че през последната половина на годината петата позиция в класацията на най-популярните смартфони беше заета от един доста достъпен смартфон Samsung Galaxy A14, който беше доставен в размер на 12,4 милиона броя.

Флагманският модел в гамата на Samsung, който носи обозначението Galaxy S23 Ultra, в този списък получи едва шесто място с 9,6 млн. продадени екземпляра през полугодието. В десетката на най-популярните модели през първите шест месеца на тази година не попаднаха продукти на китайски марки, тъй като обемите на продажбите им са намалели с десетки проценти в сравнение със същия период на миналата година. Търсенето на модели от средния и по-ниския ценови диапазон е спаднало най-много през тази година. Като цяло, в края на годината, според представителите на Omdia, Apple ще се сблъска или с леко намаление на доставките на iPhone, или ще ги запази на нивото от предходната година.

В същото време моделите от сериите Pro и Pro Max ще продължат да увеличават обема на продажбите. Според Omdia целият пазар на смартфони ще се свие с 6% до 1,15 млрд. броя в края на тази година. Това ще бъде най-лошият резултат в края на годината през последните десет години.