Вместо да говорим с приятелите си по телефона, скоро ще можем да говорим на аватари, които се прожектират на дланите ни, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".
За разлика от холограмите в култовия филм, тези ще бъдат ярки, плътни образи с 5000 пиксела на инч.
За сравнение, iPad на Apple има само 300 пиксела на инч.

Фирмата Ostendo Technology е разработвала малките прожектори в рамките на последните девет години и посочва, че са почти готови за комерсиалния си дебют.

Базова версия на чипа ще бъде достъпна през първата половина на 2015 година, но той ще може да прожектира само двуизмерни изображения.
Това ще даде възможност на смартфоните да излъчват 48-инчов екран на всяка достатъчно гладка повърхност.

3D чиповете, познати като Quantum Photonic Imagers ще излязат на пазара през втората половина на следващата година.

Очаква се да струват 30 долара, когато започне масовото им производство, което е около два пъти повече от цената на камерите в смартфоните.

И двата чипа ще се вграждат лесно в смартфон или “умен” часовник, като размерът им е колко нокътя на малкия пръст - квадрат със страна приблизително 5 милиметра.

Ostendo Technology е относително малка компания, но вече е събрала финансиране в размер на 90 милиона долара от фирми за рискови инвестиции и от бизнесмена Питър Тил, който е един от първите инвеститори във Facebook.

58 милиона пък идват от агенцията за технологични разработки на Пенгатона DARPA. Ostendo ще достави завършения прототип на холографската си система на военновъздушните сили на САЩ през 2016 година.