ZTE обявиха в съобщение до инвеститорите, че наложените им от американското правителство санкции са довели до прекратяване на основните дейности на компанията. Както е известно, администрацията на Доналд Тръмп забрани всякакви контакти на американски фирми със ZTE, което доведе до невъзможност да се използват процесори на Qualcomm и постави под въпрос използването на операционната система Android, предава Mobile Bulgaria.

В съобщението, което бе публикувано на борсата в Хонконг, се уточнява, че за момента ZTE разполага с достатъчно парични ресурси и стриктно ще изпълнява договорните си задължения в съответствие със законите и регулациите. Към момента забраната за използване на чипове на американските компании Qualcomm и Intel e най-големият проблем пред ZTE.

Според анализатори около една трета от вложените в продуктите на компанията компоненти са с американски произход и съответно са засегнати от санкциите. В същото време тайванската компания MediaTek обяви, че е получила изрично разрешение от правителството в Тайпе да продължи с доставките към ZTE. В момента тече и обжалване на санкциите в САЩ, което е активно подпомагано и от правителството в Пекин, което се включи в преговорите.