Астрофизици разкритикуваха публикуваната наскоро хипотеза, че Луната може да се е образувала при експлозията на "природен ядрен реактор", преди около 4,53 милиарда години. Тя беше представена публично в края на януари 2010 г. от двама изследователи, които твърдят, че те са в състояние да разкрият мистерията относно произхода на Луната.

Те предполагат, че Луната е формирана от изхвърлянето на материя от нашата планета преди около 4,53 милиарда години. То пък било предизвикано от ядрен взрив, поради натрупване на тежки елементи, като уран и торий около екватора. Критиците на тази теория изтъкват, че уран и торий, са прекалено тежки, така че след натрупването им около екватора, получилият се реактор постепенно би потънал в мантията.

На второ място, в рамките на новата теория се предполага, че експлозията е довела до образуването на тънка струя от материя, което обаче не е потвърдено. От всичко това, критиците правят извода, че изглежда най-правдоподобната хипотеза за произхода на Луната си остава сблъсък на Земята с Teя - древна хипотетична планета с размера на Марс.