То се смее и мърда краката си, когато го разклатите, но става раздразнително и плаче, когато го гъделичкате твърде много - запознайте се с Йотаро, японски робот, програмиран да бъде капризен като истинско бебе.

Симпатичното бебе-робот изглежда неземно с чифт блестящи сини очи и по-големи бузи от обичайното, но студентите, които са го създали, се надяват, че ще помогне на младите хора да се научат как да бъдат добри родители, след като Япония беше изправена пред демографска криза.

"Йотаро е робот, с който може да изпитате физически контакт точно както с истинско бебе и да възпроизведете същите усещания", заяви Хироки Кунимура от университета Цукуба, северно от Токио. Лицето на Йотаро, направено от мек полупрозрачен силикон с розов оттенък, е осветено от прожектор, свързан с компютър, който симулира плач, кихане, спане и усмивки, докато специален говорител се активира, когато бебето се смее на глас.

Бебето променя лицевото си изражение и движи ръцете и краката си, когато докосвате различни части от лицето или тялото му. Телесният контакт се засича от сензори, а настроението на Йотаро се променя в зависимост от честотата на докосванията. Йотаро може да симулира и сополив нос, с помощта на водна помпа, която изпуска капки вода с температурата на тялото през ноздрите му.

Въпреки че бебето-робот има глава с големината на балон и излишно подчертани лицеви характеристики, изобретателите му се надяват, че "Йотаро може да помогне на младите родители да научат как да отглеждат бъдещите си деца", посочва един от членовете от изследователския екип Масацада Мурамото.