Сигналите на 4G мрежата, която ще бъде изградена на Луната, може да създаде сериозни проблеми на астрономите, изучаващи радиосигнали от други места във Вселената. Това предупреди докторантът по астрофизика от Университета в Манчестър Ема Александър в материал за The Conversation.

Припомняме, че миналия месец Американската космическа агенция (НАСА) предостави на Nokia средства в размер на 14,1 милиона долара за изграждане на 4G телекомуникационна мрежа на Луната до 2030 година. Целта е тя да обезпечи със свързаност всички бъдещи лунни мисии.

"Радиочестотните смущения са дългосрочна пречка за нас", пише Александър. По думите ѝ, този проект би направил още по-трудно фокусирането върху изключително слабите сигнали, които учените търсят.

Докторантът споделя, че радиоастрономите биха могли да избегнат целия този проблем, ако успеят да поставят телескоп от другата страна на Луната, където всички шумове със земен източник се заглушават. Тя напомня още, че наблюдението при ниски радиочестоти може да помогне да се отговори на основни въпроси за Вселената, като например какво е било в първите няколко мига след Големия взрив.