Всяка година между 11 и 13 август, особено малко преди изгрев, небето се изпълва с множество ярки "падащи звезди" - тогава е пикът на Персеидите, като на час могат да се видят между 50 и 150 метеора. Ето 5 любопитни факта за най-красивия метеорен поток на годината.

Вижте как изглеждат Персеидите >> >> >>

1. Кометата Суифт-Тътъл, от чиито оставени в космоса частици са образувани Персеидите, преминава в близост до Земята всеки 130 години. Нейното ядро е с диаметър от 26 километра - подобно по размери на обекта довел до изчезването на динозаврите, а последното й преминаване покрай нашата планета е било през 1992 г.

2. Суифт-Тътъл може да се сблъска със Земята, като това би могло да стане през 4479 година, когато кометата ще прелети най-близо до нашата планета. Учените обаче заявяват, че шансът за сблъсък е едва 0.000002%. След това преминаване на кометата обаче предвидимостта на треакторията й става по-трудно и астрономите не могат да направят точни изчисления за следващите й "посещения".

3. При навлизането си в земната атмосфера метеорите от Персеидите се движат със скорост от над 216 000 км/ч. Повечето от тях са с размерите на песъчинка, а малка част от тях са с големината на топче за игра. 99.9% от метеорите изгарят в атмосферата, тези които достигнат до земната повърхност се наричат метеорити, а преди да навлязат в земната атмосфера малките космически обекти се наричат метеороити.

4. Изгарянето на Персеидите, при което те стават видими, се случва на около 97 километра над повърхността на Земята, като метеорите се нагряват до около 1600 градуса по Целзий. По големите метеори се разбиват на парчета или избухват, а шумът от това се чува на Земята.

5. Кометата Суифт-Тътъл ще се завърне до Земята през 2126 г., когато ще може да се вижда и с просто око. Междувременно всяка година между 11 и 13 август ще можем да наблюдаваме Персеидите, защото опашката на кометата е оставила множество частици, напомнящи на река. Частиците обикновено се намират на разстояние около 100 километра една от друга.