Астероид, разпаднал се над резервата за диви животни Калахари в Ботсвана през 2018 г., вероятно произхожда от Веста - втория най-голям астероид в Слънчевата система, съобщи сайтът Физ.орг.

Международен екип учени, ръководни от астронома Пирът Дженискенс от Института за търсене на извънземен интелект (СЕТИ), е търсил парчета от малък астероид, проследен в космоса и ударил Ботсвана на 2 юни 2018 г. Специалистите са намерили 23 метеорита.

Наблюденията от космоса и получената от метеоритите информация показват, че най-вероятно астеоридът, наречен 2018 LA, е дошъл от Веста.

"Преди милиарди години два силни удара на Веста са създали семейство по-големи и по-опасни астероиди. Намерените метеорити ни насочват кога може да са били тези удари" - казва Дженискенс.

Екипът е открил архивни данни от програма за картографиране на небето в Австралия. Те показват, че астероидът се е завъртал на четири минути и последователно е бил с широката си или тясна страна към Земята, отразявайки слънчевата светлина.

По пътя му към Земята космическите лъчи са бомбардирали астероида и са създали радиоактивни изотопи. Като са ги анализирали, учените са определили, че 2018 LA е бил твърда скала с размер около 1,5 м, като е отразявал около 25 процента от слънчевата светлина.

Това е едва вторият път, когато астероид е забелязан в космоса, преди да удари сушата - казва Дженискенс. - Първият е 2008 TC3, паднал в Судан 10 години по-рано.

Единият от фрагментите е с размер около 3 см и тежи 18 гр. Анализ, направен от специалисти от университета в Хелзинки, разкри, че той е от вид, вероятно произхождащ от Веста.

Астеоридът Веста неотдавна беше изследван от мисията на НАСА "Доун".