Въпросът с какво да се занимаваме докато спазваме изискванията за социална изолация, през последните седмици тормози мнозина по целия свят.

В интернет вече се появиха безброй списъци с безплатни електронни книги, онлайн театрални постановки и музеи, представящи целите си експозиции в мрежата.

А още едно оригинално предложение идва от общността на астрономите - сега е най-подходящия момент да започнете да се занимавате с изследване на космическото пространство.

Гражданската наука (citizen science) отдавна се развива с бързи темпове, позволяващи на проекти за разпределени изчисления или наблюдение да се възползват от капацитета на милиони хора. За последните пък е шанс да участват в съвсем реални научни дейности.

Проектът Galaxy Zoo например се занимава с разкриване тайните на Вселената и за целта използва мрежа от любители. От организацията вече апелираха всеки, заинтересуван от науката, да използва времето си в карантина, за да помогне на проекта. "По този начин дори бихте могли да се окажете първия човек, който е виждал нова галактика" - споделя Крис Линът, ръководител на проекта.