Европейската космическа агенция (ЕКА) подкрепя учени, които изследват възможностите за производство на култивирано месо за астронавтите по време на мисии, съобщи ЕКА на сайта си.

Култивираното месо може да допринесе много за опазването на околната среда, продоволствената сигурност, човешкото здраве и благосъстоянието на животните. Но все още има съществени пречки пред разгръщане на пълния му потенциал.

Преодоляването на трудностите при култивиране на месо в космоса може да помогне за устойчивото му и ефективно производство и на Земята.

Идеята за изхранване на астронавтите по време на дългосрочни мисии с култивирано месо е представено първо от инженера от ЕКА Паоло Коради.

"За дългосрочните пилотирани мисии далеч от Земята ще е нужно да се транспортират големи количества дълготрайна храна. С това рискуваме храната да влоши качеството си, а това значително ще ограничи степента на устойчивост на мисията", каза той.

"Ако искаме да успеем с дългосрочното изследване на космоса далеч от Земята, трябва да преосмислим настоящия си подход към храненето на астронавтите и да им осигурим начини ефективно да произвеждат храна на борда", каза Кристел Пай, инженер от ЕКА, която работи с Паоло Коради по проекта.

ЕКА е избрала с конкурс два екипа, които да работят успоредно - единият обединява усилията на германската компания "Юри" и университета Ройтлинген, а другият - на британските компании "Кайзер спейс", "Селюлар агрикалчър" и "Кемдън Би Ар Ай".

"Първо екипите ще анализират и сравнят хранителната стойност и потенциалните ползи на продуктите от култивирано месо с тези от алтернативите за използване в космоса. След това ще се опитат да създадат набор от изисквания за култивиране на месо в космоса въз основа на хранителните препоръки за астронавтите и за подбрани бъдещи космически мисии", каза Паоло Коради.

Накрая екипите ще изготвят предварителен дизайн за производствена система за космоса за производство на месо и ще оценят работата й, добави той.