Първата мисия, чиято цел е да отклони астероид от траекторията стартира от Ванденберг, Калифорния. НАСА изстреля апаратa DART в 8:21 българско време на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX.

"Изстрелването разтресе сградата, в която се намираме", коментираха от управлението на мисията.

Отделянето на първата степен стана според очакванията, а мисията преминава по план в своя начален и най-рисков етап.

SpaceX се похвали с поредното успешно приземяване на първата си степен.

"Няма опасност за Земята, всичко е само тест. Изпитанието ще ни позволи да подобрим концепцията си. Това е първата от много мисии, свързани с планетарната защита, които планираме", подчертават от НАСА.

Целта на космическата агенция е да достигне до астероидната система на Дидимос. Очаква се това да стане през септември 2022 г. След това апаратът ще активира двигателите си, ще набере скорост и ще се сблъска с по-малкия астероид Диморфос от системата. Ударът е планиран на 2 октомври 2022 г.

Ако изчисленията на НАСА са правилни, ударът трябва да забави скоростта на малкия астероид, което от своя страна да промени траекторията на цялата система.

DART ще се сблъска с астероида Диморфос

Снимка: NASA

Дидимос е с диаметър около 780 метра, а неговия спътник Диморфос - с около 160 м.

"DART от своя страна е с големината на вендинг машина", допълват от НАСА.

Астероидите са квалифицирани, като "потенциално опасни". Въпреки това шансът някога да се сблъскат със Земята е минимален, като след близо 100 години обектът ще прелети на 5.9 милиона километра от планетата ни.

От НАСА уверяват, че успехът или неуспехът на DART по никакъв начин няма да отклони астероида към Земята. Ако сондата обаче докаже, че отклоняването на обекти с подобен размер е възможно, то мисията ще се окаже една от най-важните предприемани някога.

При успех DART ще докаже, че имаме способ за планетарна защита от астероиди. Технологията ще може да защити човечеството от удари с апокалиптични размери, ако астрономите открият потенциално опасен обект.

Мисията DART струва 330 милиона долара.