Ново изследване, публикувано в рецензираното списание Proceedings of the National Academy of Sciences,  показва, че гледането на телевизия много лошо за дългосрочните когнитивни резултати.

Изследванията на учените показват, че колкото по-пасивно прекарваме свободното си време, толкова по-лошо е това за нашия мозък. Докато играенето на игри е свързано със стоене пред компютъра, то изисква голяма мозъчна активност. Гледането на телевизия от своя страна се оказва напълно вредно за мозъка и повишава рисковете от деменция с напредване на възрастта.

Учени от Университета на Аризона и Университета на Южна Калифорния са изследвали повече от 145 000 участници на възраст от над 60 години. Нито един от тях не е бил диагностициран с деменция, когато проектът стартира през 2006 г., но след около 12 години над 3500 са завършили с диагноза деменция.

Общото между случаите е начина им на почивка - пасивно стоене пред телевизора.

По думите на една от авторките на изследването, Джийн Александър, то може да помогне за съставянето на превантивни терапии, които да помагат в борбата с деменцията.

Според ученият е добре по-възрастните хора, които са по-трудноподвижни, да прекарват повече време пред компютъра, а не пред телевизора.